HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Zidane kettéfejelte Mészöly Mátrixot is

2007.12.09. 08:36 zombi tibi

Ingoványos területet, játékvezetőink őszi ténykedését járta körbe a ’nemzet sportja’ a maga felszínesen semmitmondó stílusában pénteken. Nagy fölbuzdulásukban megkérdezték aranyköpő-bajnokainkat, a világhír előszobájában porosodó honi edzőket is. A közhelydömpinget két ifjú humorista villámtréfája törte meg, akiket nem győzünk eléggé szeretni ezért.
 
Urbányi belső vívódásai során végre ágyékon rúgta a sportszerűséget a gyakorlatiasság: „Nem tartom helyesnek, hogy [a bírók] kizárólag a szabályokat tartják szem előtt.”
Jogos kifogás ez a Pista részéről, hisz micsoda áporodott korlátoltság mindig a paragrafusokhoz ragaszkodni. A fejlődést nem gátolhatja néhány kisstílű sípos okoskodása. Mi hát a megoldás? Mivel Urbányi alapvetően csak stratégiai kérdésekkel hajlandó foglalkozni, nem kötötte orrunkra a megvalósítás konkrét lépéseit. Mi azonban érezzük az újpesti reformer által mutatott utat, és már soroljuk is a jobbító szándékú javaslatokat.
A sárgalapos figyelmeztetést előzze meg a fekvőtámasz, melynek mennyiségét a játékos erőnlétének és a pálya állapotának ismeretében a bíró ötletszerűen határozhatja meg. Súlyosabb szabálytalanságok esetén békaügetés a pálya körül. Halmazati büntetésként alkalmazható a szögletzászló mellé szórt kukorica – térdepeltetéshez. Három szöglet egy tizenegyes – csak ha jól esik, mert persze semmi se kötelező. A reklamáló edzőket sem kell kiállítással sújtani, hisz a bírói alapfelszerelés része lesz egy fekete szigszalag, amivel betapaszthatják a hangoskodó száját. De arra is használhatják, hogy a kezező játékosnak hátrakössék vele a mancsát. Pályára lépés előtt a cseréknek kötelező a másodfokú egyenlet megoldóképletét kétszer elhadarni.
   

Pista lába vizesedik

No, de ez is mind csak szócséplés, hisz a Lex Urbányi paradox lényege pontosan a kreativitás, és a szabadon szárnyaló elmeszülemények. Meg a bírókat gúzsba kötő unalmas szabályok döntögetése.
Mindenesetre az Újpest őszi dolgait nézve, és az edző agyviharát olvasva, mi nem tartjuk helyesnek, hogy Pista kizárólag a kispadot tartja szem előtt. Szerintünk inkább ki kéne próbálnia magát a humor világában.
 
 
Mészöly a tartalék-játékvezetők ténykedését fogadta erős értetlenséggel: „Egyszer a negyedik játékvezető állíttatta ki a játékosomat, amire a jogköre felhatalmazza, de előzőleg ilyet még nem láttam.”
Itt is a merev szabályfetisizmus az, ami okkal hergelte föl a Fáy utca Stratégáját. Hogy tudniillik, mi a fenének csimpaszkodik olyan bosszantóan jogkörébe a bornírt feketerigó?
Vannak ugyanis az Urbányi által is abcúgolt törvények, meg van A Szokásjog. Mint például az, hogy a középcsatár negyedóránként méretes csulákat enged a gyepre. Hogy a lesre állításkor beragadt védő integet mindig legvehemensebben a partjelzőt presszionálva. De szintén ilyen a büntető befújását követő, minimum három percig tartó őszinte tiltakozáshullám, melyet a szenvedő csapat játékosai celebrálnak.
Röviden: minden olyan dolog A Szokásjog alá tartozik, melyet Mészöly mester már legalább egyszer látott vagy látni vélt. A Szokásjog meg olyan, mint a Bugatti az autóskártyában: mindent visz. És ez így is van jól.
Csak akkor van baj, ha a vébé-döntő hosszabbítása alatt a Géza elszunyókál a tévéfotelben. Ezért aztán nem tapasztalja, ahogy Luis Medina Cantalejo – negyedik játékvezetői szerepkörben – nagy hirtelen kiállíttatja a világ legzseniálisabb játékosát, Zidane-t, aki így egy svunggal két Mátrixot is mellbe fejelt: Marcót meg a Mészöly-féle Szokásjogelmélet Mátrixot.

5 komment · 1 trackback

Címkék: urbányi mészöly géza hülyebíró

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr85256703

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cikoria 2008.12.09. 18:43:01

etikai kódexTudom, hogy régi, de még mindig nem tértem napirendre felette. Mészöly Gézuka egy magyartalanságoktól hemzsegő etikai kódexet alkotott a honi labdarúgás számára. Nehéz kommentálni. Különös figyelmet érdemel a 12. pont, miszerint ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth 2007.12.09. 09:52:16

Ja a Mészöly elég eccerű pacák (az alma meg fa tudjátok), az Urbányi meg a fogalmazással van hadilábon (sport ripi suli ide vagy oda),de amit mondani akart az oké!

fope 2007.12.09. 12:41:06

Jó volt zombi! Ez nagyon jól esett így kora délben! És abszolút egyetértek a megelőző terápiákkal!

kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2007.12.09. 13:22:05

Izé, az én autóskártyámban a Lola-T vitt mindent. :)
De amúgy nagy igazság a poszt, nekem rémlik valami, hogy a drága jó Pistának, mintha nem csak a bírókkal de a nézőkkel is lett volna gondja néhány éve. Legalábbis mintha azért rakta volna ki Vitray a tévéből.

johnny drama 2007.12.09. 15:35:51

Ja, pont Újpesten matekozott kicsit az egyik szurkolóval az A teraszon.
Amúgy a két fiatal edzőt valahogy összekéne tenni, Urbányi inteligens, tökéletesen tudja elméletben a focit, de motiválni nem tud, szar csapatot csinál, még Géza elméletben gyenge, cserélni nem tud, de a kezdőcsapatai azért bejöttek, és jól motiválta a játékosokat.
Persze a tegnapi 0-7, mint kivétel erősíti a mondanivalómat :D
(a mostani vasas keretből Mourinho se csinálna sokkal jobb csapatot, az, hogy Sowumnitól meg Bükszegitől várják a gólokat, a mindenhonnan kiebrudalt Némethtől meg a csodát az mindent elmond)

the real 2007.12.10. 10:16:52

Azért a jv-knek néhány esetben elég nagy mérlegelési lehetősége (kötelezettsége!) van, szóval szerintem Urbányit ezúttal nagyrészt alap nélkül szidjátok.
süti beállítások módosítása