HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kell-e olvasni saját újságunkat?

2009.02.09. 07:41 stréber gyuri

A Sport Plusz egészen csodálatos kis munkaközössége a magyar sportújságírásnak. Ahol olyan nagyságok nosztalgiáznak heti rendszerességgel, mint a mézesmázos Lakat Karcsi bácsi, ott valami nagyon működhet. Egyszer talán oktatni is fogják. Ám akkor mi már nem leszünk az élők sorában. Szerencsére – tegyük hozzá.

Azt tudjuk már régóta, hogy a nyomda ördöge gyakorlatilag a szerkesztőség teljes jogú tagja, a helyesírási hibák tömkelege meg úgy tartozik a laphoz, mint beázás a panellakáshoz. Meg se kottyan már nekünk, hogy Megyesi G. nagyon összekeveri Tisza Tibort Demjén Gáborral, amennyiben rendszeresen az újpestinek tulajdonítja a hírhedt háromszázezres nyilatkozatot. Hogy egyazon cikkben Jordan Robinsonból Robertson válik – vagy fordítva – szintén csak egy kedves, és a laptól elvárható baklövés. Az pedig, hogy a nemzetközi fociban túl sok a Ronaldo, egy olyan taposóakna, amire magára valamit is adó Sport Pluszos képszerkesztő kötelező jelleggel rálép. Mindez realitás, nem újdonság.

A február 7-i szám óta már az is nyilvánvaló, hogy az újság saját alkotói számára is vállalhatatlan. Bár olvasó szerkesztői fizetésre soha nem áldoztak, azért az még nekünk is meglepi, hogy a tulajdonos (felelős kiadó) is csak a standokra kerülés után veszi kézbe a lapot. Megyesi publicista meg még akkor sem.

Gyárfás főgórénak van millió teendője, így kevésbé csodáljuk, ha nem nyálaz át minden megjelent sort előzetesen. Így fordulhatott elő, hogy a legfrissebb számban kér elnézést Mészöly Kálmántól egy múlt héten megjelent írás miatt.
Az egyébként jelentéktelen cikkben Deák újságíró azt állította, hogy Kálmi bácsi segítsége a Vasasnál nagyjából annyit érhet, mint az Eb-pályázatnál, amikor is kapcsolatai révén elintézte, hogy nem csak a török, de még a ciprusi illetékes is a magyar kandidálásra szavazzon. (A „végeredmény” ismert.) Gyárfás szerint ez lapjához méltatlan inszinuáció, ami bűnbánatért kiált. A járatlan olvasó elcsodálkozik, mire ez a pálfordulás, hisz az újság báját a nyomdahibákon és ténybeli tévedéseken túl mindig is az otromba sértések adták, és elnézést ezekért a legritkább esetben kért bárki is. Persze Gy. T. nem is lenne az, aki, ha itt Mészöly lelki üdvéért aggódna. Ebben a cikkben a sérelem, burkoltan ugyan, de őt érte. Őt, aki a pályázati bizottság vezetője volt, és aki jó szívvel talicskázott többtonnányi anyagot a döntnökök elé, abban bízva, hogy azt élő UEFA-tisztviselő elolvassa. Vagyis Deák randán belemasírozott Gyárfás főszervező még mindig háborgó lelkébe egójába, s ezért a főnök nyilvánosan volt kénytelen elnézést kérni – saját magától.
Nem kell már sok, és nyakunkon (pontosabban a kollektíva nyakán) az első állva tapsolós, „Gyár-fás Ta-más, Gyár-fás Ta-más” skandálós szerkesztőségi ülés. Búzakalász, munkavédelmi sisak, önkritika.

Megyesi esete némileg más. Az ÉS publicistája egészen sajátságos szemlélettel közelít a futball világához, és remek humora miatt még mi is hajlamosak vagyunk túllépni folytatólagosan elkövetett bakijain. Ősrégi Fradista. Nincs is nála illetékesebb, hogy a szeretett klub ügyeit pellengérre állítsa. Az „Út a BL-döntőig” fedőnevű cikksorozat kiváló terep mániáinak öncélú mantrázására, mint például rasszista és irredenta szurkolók, füllentős angolok, atavisztikus múltba révedés (vajon Lakat T.-vel egyeztettek-e már erről?), szemfényvesztő klubvezetés, miegymás. Rendben is volna ez, Gusztáv baja, ha neki már csak ennyit jelent kedvenc klubja.
Az igazi gond inkább az, hogy Megyesi humorista hosszasan elmélkedik arról, hogy a ferencvárosi szurkolókat eltiltották az edzések látogatásától. Miközben következtetéseket von le, és ítéleteket fogalmaz meg, elfelejti tudomásul venni a saját lapjában kettő héttel korábban megjelent írást. Vagy csak a vécén elbódulva véletlenül átlapozott rajta? Ch. Gáll András riportja szerint ugyanis Davison mester engedélyezte a felkészülési időszak összes edzésére a szurkolói bejárást, sőt a későbbiekben is csak a taktikai jellegű tréningekről (hetente egy ilyen lesz) kell majd a drukkereknek távol maradniuk.

S hogy mit érdemel az a bűnös, aki saját kollégáinak munkájára tojik ekkora ívben?
Esetleg kérjen elnézést a következő számban! Gyárfás majd eldönti, hogy Davisontól vagy Ch. Gáll Andrástól.
Bár a legjobb volna talán az olvasóktól.

 

18 komment

Címkék: gyárfás sportplusz ahülye

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr26930717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildottore 2009.02.09. 08:12:30

De jó hogy életemben nem kellett kezembe vennem ezt a kiváló lapot.

dr. Wilbur Swain 2009.02.09. 09:28:13

se ezt, se a másikat
pedig igény, az vóna egy minőségi sport(napi)lapra, de itt olyan nincsen - marad az internet

Mérgező Hulladék 2009.02.09. 09:51:45

Nemcsak Ronaldóból van sok, Keane-ből is. Az utolsó oldalon írják, hogy Roy Keane (képpel együtt, és tényleg Roy van rajta, öltönyben a pálya szélén!) visszaigazolt a Tottenhamből Liverpoolba (sic!).
Lakat T. "újságíró" hülyeségei már fel sem tűnnek. Inkább az lep meg, ha akad egy vállalható gondolatmenete, vagy egy hasáb elírás nélkül.

Egyébként teljesen érthető, hogy nem olvassák a lapot. Én is szégyellem, de hát itt azért elmondhatja az ember - végülis magyar focit is nézni is hasonló, mint Sport+-t olvasni :)

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.02.09. 13:22:40

Ha egy bűnöst kéne megneveznem aki miatt itt tart a magyar futball, akkor Lakat T. Károlyt választanám. Az apja egy karakter volt, de a fia ... mondjuk azt, hogy messzire esett attól a fától (ráadásul fejjel előre és valami nagyon keményre).

Jonathan Foer 2009.02.09. 15:53:38

Kételkedtem benne, hogy valaha is ilyet fogok írni, de egyetértek. A Sport Plusz & Band a magyar labdarúgást körülvevő közeg egyik legnagyobb kerékkötője. Személyeskedő, kicsinyes, hangulatkeltő, rosszindulatú, tárgyi tévedésektől hemzsegő írások, minden, ami szem-szájnak ingere. A kedvencem a mai napig az, amikor az egyik koponya néhány évvel ezelőtt egy, az angol bajnokságról írt cikkében a Premier League-t Premier Ligue-nak, Torghellét Thorgellének írta.

Bár, ha nem lennének, akik komolyan veszik ezt a lapot, tulajdonképpen szórakoztató lenne :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.09. 16:18:43

Hál' istennek évek óta nem akadt kezembe Sport Plusz. Utoljára Vándor Kálmánnak, a magyar sportújságírás és dalszövegírás veteránjának (jóval nyócvan fölött) a cikke került szemem elé, amalyben két évvel a koreai-japán vébé után azt fejtegeti, hogy Ázsia már igazán megérdemelné az első vébéjét.

Mondjuk ez a poszt felcsigázott, biztos jókat lehetne röhögni az otromba hibákon és Megyesi stílusos szövegei olvasása közben.

Phil Laak 2009.02.10. 09:32:27

Igen, Vándor Kálmán bácsi valóban összehozott néhány gyöngyszemet. Az Erről beszélnek a foci világában című rovatában hihetetlen "átigazolási híreket" közölt, azt érezte az ember, hogy Kálmi bá' valahol olvasta az általa leírtakat, és emlékezetből, utánanézés nélkül próbálta leírni a dolgokat. Emlékszem, hogy 80. szülinapja alkalmából 4 oldalon büntetett.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.10. 10:08:16

@Phil Laak: Végére jutottál a négy oldalnak?

Amúgy történtek változások, mióta nem foglalkoztam a jeles sport hetilappal. Én még úgy tudtam, hogy Bocsák Miklós az alapító-főszerkesztő. Elkerülte figyelmemet, hogy szakítottak Gyárfással. www.sportplusz.hu/sportplusz/sportplusz.head.page?nodeid=232

A mostani főnök, Csurka Gergely egyébként kiemelkedik a sportújságíró mezőnyből. A szerzőgárdában is akad azért jó tollú szerző (Megyesi, Kovács), de el tudom képezelni ők mennyire informáltak az aktuális sporttörténésekkel kapcsolatban. Olvasó szerkesztő persze nincs föltüntetve az impresszumban.

stréber gyuri 2009.02.10. 10:47:19

@popp: értékelték egymást mint embert, majd szakítottak. bocsák most a sport extra c. hetilapon keresztül fertőzi a nagyvilágot.

csurka gergő munkássága annyiban érződik, hogy több póló és tenisz cikk van a lapban. kábé. újságíró-temetőnek találom a sportpluszt.

Mérgező Hulladék 2009.02.10. 10:54:50

Igen, a Sport Extra. Tényleg nem gondoltam, hogy alulmúlható a Sport+, de nekik ez sikerült, nem is kicsit. Vagy ez elhamarkodott értékelés részemről egyetlen lapszám alapján?

sanyikácska 2009.02.10. 13:50:59

Igen, Bocsák tudott még nagyon odavágni. Egyébként Sinkovics (Sínkovács?) sporttársat hiányolom még a szerkesztőgárdából, de nagyon.

fran7 2009.02.10. 15:14:17

A Sport pluszban az volt a vicces, hogy a vízilabdához értő Frenkl Róbertnek voltak benne a legjobb meglátásai a magyar futballal kapcsolatban. Ő azonban csak szőrmentén foglalkozott a focival. Bezzeg Bocsák, aki a sértett szerelmes szerepében tetszelgett a Fradival kapcsolatban. Vagy ahogy az a négy újságíró, aki a külső szemmel figyelte a focit és a többit. Valahogy mindig belefért egy kis Orbán esetleg Deutsch szidalmazá, vagy ahogy mosdatták Gyárfást és az államot a margitszigeti uszodapanama ügyében. Ahol megkapták a telket csak uszodát nem építettek rá. Egy boldogabb világban nem fogják megérteni, hogy került a nyomdába és miként lehet az, hogy voltak idők, amikor jobb híján ezt olvasták az emberek belecsömörölve a Nemzeti Sportba. Valahogy jellemző az értékes embereket má rég nem érdekli a futball ezért vannak ilyen selejt szakírói.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.11. 02:19:39

@stréber gyuri: Az azért a magyar viszonyokat ismerve elég bizarr, hogy a Népszabó és a Magyar Nemzet sportrovat vezetője is ott figyel az állandó szerzők között.

@sanyikácska: Hát Sinkovics tényleg elférne a csapatban, Lakat T. méltó utódja a srác.

Phil Laak 2009.02.11. 10:47:53

@popp: Bizony a végére. Kb. 10-től 15 éves koromig csak ez az újság létezett a számomra hetilap lévén. Napilapra képtelen voltam összespórolni az uzsonnapénzből...

Phil Laak 2009.02.11. 10:48:32

Ne most már itt a válasz erre opció, kissé megkésve.

THC 71 2009.02.11. 15:08:14

Azért kiváncsi lennék,hogy Megyesi mitől olyan kitűnő újságíró...
Szerintem szánalmas,hogy régebben bő nyállal szopta a Fradit,mostanság mikor nem szalad a bicaj állandóan rúg egyet az állítólagos kedvenc csapatán. Gondolom Furulyás idején csurrant-cseppent némi kp meg egyéb juttatás,az angolok meg rövid úton kibaszták az ilyen megélhetési köcsögöket.
Humora meg kb ugyanannyi van mint Farkasházy Tedinek.

Kiß B. 2009.02.12. 20:28:27

Nekem Gyárfásról, mint az EB kandidálás atyaúristenéről, a magyar úszás, foci (teke, off road, downhill, texas hold em, nascar, stb...) közismert értőjéről, a sportsajtó egyik szilárd bástyájáról az jut mindig az eszembe, amikor a Napkeltében élő adásban bejelentette, hogy a Haladás valószínűleg feljut keletről. Puhl spori finoman jelezte, hogy Szombathely (hazánk tekintetében persze) meglehetősen nyugat, nyugatabb talán nem is lehetne.Erre Gyárfás leállt vitatkozni, és mint a hülye gyerekeknek hárman magyarázták neki, hogy Szombathely TÉNYLEG nyugaton van. Miután beadott egypár EB pályázatot létesítmény-tervekkel....
Ha valakinek megvan a felvétel, kérem ossza meg velünk a youtube-on, vagy valahol!
süti beállítások módosítása