HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Ellenfélnéző: Irtis Pavlodar

2009.06.23. 20:27 Black Lotus

„Ne várd a májust!” – Zorán e dal írásakor valószínűleg nem a nemzetközi labdarúgó kupákban induló magyar csapatok döntőbe jutási esélyeire gondolt, mivel reprezentánsainknál már a csoportkörbe való bekerülés is olyan eufóriát válthatna ki, hogy a játékosok az idény további részében akár hintóval is járhatnának edzésre. Az elmúlt évek látványos citromba harapásainak eredményeként az első két selejtezőkör sorsolásán az idei magyar indulók többsége már érdekelt volt. Azon felül, hogy az Újpest belenyúlt, mint Bognár Gyuri a kaszinóban, erősen deja vu érzésünk van: a Debrecen ismételten az aktuális svéd bajnok ölelő karjaiban találta magát, továbbá a klubvezetőink gondolatvilágában általában a rémálom és az armageddon között félúton szereplő Kazahsztán is újfent meglátogatásra kerül. A riválisokat bemutató sorozat első részében a nemzetközi kupák magaslati levegőjét hosszú idő után először beszippantó Haladás útjába sodort Irtis Pavlodar együttesét és – a kazah tájak szerelmeseire gondolva - az annak otthont adó várost ajánljuk az olvasók figyelmébe.

Kazahsztán labdarúgásának fontosságáról elsőként a 2008. évi Ligakupa-döntő körüli bohózat kapcsán értekezhettünk, amikor daliás klubjaink egymással versengve dobták vissza a kazah sztyeppéken végrehajtható egzotikus kalandozás lehetőségét (az idei évtől kezdve szanálásra ítélt Intertotó-kupa keretei között). A nagyvilágban egyébként inkább kerékpársportja miatt jegyzett az ország, a szállodai liftet is lakosztálynak néző Borat mellett az ország másik utazó nagykövetének Vinokurov számított, egészen 2007-ig, amikor jól nyakon vágták doppingolásért. A nemzeti hőst jelenleg Armstrong, Contador, Leipheimer és néhány helyi fenomén próbálja pótolni a helyi nézők szívében, egyúttal az ország külön bejáratú profi kerékpár csapatában. A csapatot Asztanáról, a helyi fővárosról nevezték el, mely település csak az 1990-es években lett az ország központja, akkor viszont irgalmatlan összegeket fektettek kipofozásába, a „Pénz és megalománia kéz a kézben jár” jegyében. A település két okból kapta mostani nevét: egyrészt, mert (szerintük) az Asztana szó a világ bármely nyelvén könnyen kiejthető, másrészt, mert a kazah nyelvben történetesen ennek a szónak a jelentése: főváros. Maradjunk annyiban: nem éppen fantáziadús névválasztásukról híresek a helyiek.

Valamivel veretesebb múltra tekinthet vissza a szombathelyiek kupaellenfelének otthont adó Pavlodar. A közeli sóstó nyújtotta lehetőségek kiaknázása érdekében 1720-ban alapított település igazi fejlődésnek 1955-ben indult, amikor –természetesen központi program keretében- tömegesen kerültek betelepítésre emberek (jellemzően fiatalok) a sztyeppe kellős közepére a Szovjetunió legkülönbözőbb tájairól. A remekbe szabott program igazi etnikai gyöngyszemet termelt ki: a 300 ezres lakosú Pavlodarban ma sincs többségben lévő náció, a kazah és orosz lakosság együtt alkotja a többséget, mivel létszámban valamelyest felülmúlják az ukrán, a német (!) és a tatár közösséget.

A bábeli zűrzavar ellenére a városból igazi vörös fellegvárat sikerült varázsolni: ide került az ország egyik legnagyobb tankokat gyártó üzeme, de létesült traktorgyár, alumínium-feldolgozó és egyéb nyalánkságok. A beteljesedés jegyében 1978-ban egy olajfinomítót is sikerült ide gyógyítani. Természetesen egy ilyen paradicsomi helyen holmi idegen nem grasszálhatott kedvére az élmunkások között: a település 1992-ig zárt városként építette a cucializmust és önmagát.

Az Asztanától 350 km-re északkeletre található Pavlodar sziluettjét napjainkban is a birodalmi időkben épített csodák uralják, de az összképet már sikerült néhány kivételesen csicsás egyházi épülettel is megfűszerezni. Ínyencek részére ajánljuk a városról készített fotósorozatot, amelyen nekünk leginkább a merész formatervezéssel megáldott mecset (0:07-nél), az Irtis folyó felett átívelő (kicsit a felújítás előtti Északi összekötő vasúti hídra emlékeztető) híd (1:34-nél), valamint a hipermodern tömegközlekedési eszköz (2:52-nél) tetszett.

A Kazah Labdarúgó Szövetség 2002-ben nyergelt át az UEFÁ-hoz az ázsiai föderációból. Az eddig eltelt idő nem igazolta a váltás jogosságát, a válogatott a jelenleg folyó vb-selejtezőkön ötödik a csoportjában, masszív 3 ponttal, melyet Andorra 3-0 arányú lemészárlásával szereztek hazai pályán. Legnagyobb sikerüket a 2008-as EB selejtezőin aratták, amikor (szintén otthon) 2-1-re legyőzték Szerbiát. Klubszinten sincsenek sokkal beljebb: a BL-ben eddig egyszer sikerült túlélni az első selejtező kört, ám az Asztana 2007 nyarán bemutatott hőstettét a második körben a Rosenborg tíz darab körmössel honorálta. Az EL elődjének számító UEFA-kupában az összesen 11 indulás mindegyikén már az első adandó alkalommal kivitelezték az elhasalást (köztük a Kajrat a Videoton ellen 2006, míg a Karagandi a Debrecen ellenében 2008 nyarán hajtott fejet). Az Intertotóban a Tobolnak volt két bíztató kísérlete, míg tavaly a Zsetiszu álmait a Honvéd zárta rövidre.

A bajnokságot 14 csapattal, tavaszi-őszi rendszerben bonyolítják. Oka nem elsősorban a hagyománytisztelet, inkább az időjárás: Pavlodart példaként véve a városban a januári középhőmérséklet mínusz 18 fok, de hidegebb éjszakákon a higanyszál mínusz 40 alá is hajlamos beszédelegni, ami jóindulattal sem nevezhető játékra ideálisnak. Bohócligás vonatkozást az eddigi három kupacsatán kívül nehéz találni, hirtelen a Stadler egykori nehézbombázója, Jeremejev ugrik be, aki az Atyrau színeiben 2005-ben (a nyugdíjszelvény átvétele előtt) 14-szer durrantott az ellenfelek hálójába, és ezzel bekerült az idény öt legjobb góllövője közé. A ligában néha felbukkannak nevesebb orosz játékosok is: a korábbi többszörös válogatott Veretyennyikov például az Irtis mezét is viselte 2007-ben, aztán Asztana útba ejtése után visszatért a volgográdi bölcsőbe.

Pavlodar büszkeségét 1965-ös megalapítása óta (3 esztendőt leszámítva) vagy a helyi manufaktúra után Traktornak, vagy a város folyója után Irtisnek hívták (fantáziadús kazah névadási szokások, második rész). 1996 óta az Irtis a divatos, a belsőépítészeti meglepetéseket nélkülöző 15 ezres stadion (képünkön) pedig a Csentralnij névre hallgat. (Egyes hírek szerint a visszavágó nem itt, hanem 400 kilométerrel odébb, a debreceniek által már megszeretett Karagandi-pályán kerül majd lezavarásra).

A csapat 5 bajnoki címével (amelyet 3 ezüst és 3 bronz egészít ki) jelenleg kiérdemli a Rekordmeister titulust az 1992 óta zajló kazah pontvadászatban. Mindez akkor is igaz, ha az utolsó aranyat még 2003-ban nyerték. A trófeák között egy helyi kupagyőzelmet is találunk, 1998-ból. Nevükhöz fűződik a sztyeppék legnagyobb kupasikere, 2001-ben az ázsiai klub-bajnokságban (a helyi BL elődje) bejutottak a négyes döntőbe, többek között a szaúdi al-Ittihad kipofozásával. A Final Four már nem sikerült annyira jól: az elődöntőben a japán Jubilo Iwata, a bronzmeccsen az iráni Perszepolisz céloztatta be a szárnyaló kazahokkal a leszállópályát. Európában eddig egyszer mutatták meg magukat, a 2003 nyarán rendezett BL-selejtezőt 2-1-es összesítéssel bukták a rettegett Omonia Nicosia ellenében. Videó városrészletekkel és a meccs előtt festékkel kipofozott felezővonallal, erős idegzetű olvasóknak.

A jelenleg folyó bajnokságban 12 forduló után (3 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség kombóval) az osztályozót jelentő 11. helyen állnak, ami a klubtörténelem messze legrosszabb szereplése (eddig egy 7. hely volt a mélypont). Az orosz klubmenedzser mellett (aki a jelekből ítélve eddig nem váltotta meg a világot a csapatnál) két orosz, két bolgár és egy litván légiósuk van (egyik sem tartozik országa focielitjéhez), a többiek helyi spílerek.

Végül a teljesség kedvéért idéznénk Csertői mesternek a sportnapilapban olvasható gondolatait. Mivel nem áldotta meg a sors Szélesi Zoli-formátumú képzettársításokkal, kénytelenek voltunk elővenni saját fejlesztésű futballmagyar – magyar szótárprogramunkat az olvasottak értelmezésére. Sajnos a progi még csak béta üzemmódnál jár és néha vannak benne bugok, ezért csak zárójelben és alacsonyabb betűkkel merjük leírni az általa javasolt fordítást:

„Gazdaságilag megterhelő a párosítás (az újpesti edzőlízingelős konstrukció hatására mi is beszereztük a „Költség kontrolling a labdarúgásban” c. remekművet): emlékszem, a Fehérvárral Amszterdamon keresztül utaztunk csaknem egy napig (el fogjuk vinni Andorkát is, nehogy már itthon heverésszen a nyugágyban, amíg a többieknek műanyag villával kell enniük a májkrémet útban a szálloda felé). Annyit megtudtam annak idején a kazah futballról, hogy rengeteg pénz van benne, és jó minőségű külföldi játékosokat tudnak vásárolni (Tóth Norbit is kivisszük, hátha a két jómadarat el lehet passzolni csomagban 100 dolcsiért a helyieknek. Ha adnak még 50 zöldhasút, akkor megkapják Takáts Tamást és kapnak egy fotót is Király Gabi mackóalsójáról). Lehet, hogy van, aki legyint ellenfelünk neve hallatán, de én pontosan tudom, hogy nem lesz könnyű dolgunk (szóltam a fiúknak az öltözőben, hogy mostanában senkit ne kelljen hajnali 4-kor merevrészegen összekaparni a diszkóból). Mondanom sem kell, szeretnénk továbbjutni, más célunk nem is lehet (Tibcsi bácsi, a mindig jól értesült szertáros már megsúgta, hogy Hevesi Tomit fogják a helyemre ültetni, ha nem tudjuk kiverni a sztyeppelakókat).”
 

10 komment

Címkék: beharangozó kazahsztán haladás kupaellenfél irtis pavlodar

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr51204024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiß B. 2009.06.23. 20:51:43

Szép dolgozat! Gratulálok!

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.06.24. 12:12:10

király cikk
viszont: tippjáték végeredményben ne is reménykedjünk?

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.06.24. 14:12:00

@redcard: lesz, lesz, de ahhoz nyugalom kell és elszántság, hogy megcsináljuk.

slowmotion 2009.06.24. 17:09:40

az a szivárványszínű izé az a kispad lett volna? :)

sunbird75 2009.06.26. 16:05:46

ok, legközelebb figyelmeztetést kérek a cikk elejére, hogy evés közbeni olvasása fulladás veszély miatt nem ajánlott.

Mérgező Hulladék 2009.06.30. 15:34:27

Nem tudja valaki, lesz tévéközvetítés a hazai meccsről?

Mérgező Hulladék 2009.07.02. 09:37:36

@idiotapocs: észrevetted, nem azt kérdeztem, hogy lesz-e az ABC-n amerikai országos közvetítés a meccsről, aztán ismétlés főműsoridőben; hanem hogy a magyar nézők megnézhetik-e az évi 5-6 hazai BL-vagy EL-meccs közül az elsőt.

De azért érthető a válaszod éle is, mert hozzászokhattam volna már, hogy nem, nem nézhetjük meg.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.02. 09:51:41

@Mérgező Hulladék: Lehet, hogy hozzászokhattunk, de azért valahol szomorú ez az egész. Hiába olyan a labdarúgásunk, amilyen, azért pár éve az Újpest-Vaduzt még közvetítették.

Mérgező Hulladék 2009.07.02. 11:37:59

@Black Lotus: nyilván az. De örüljünk, hogy például a bajnokikat jó eséllyel láthatjuk majd. Igaz, három héttel a rajt előtt még nem lehet tudni, hogy melyik csatornán (mert ugye egy még nem is létező is versenyben van) és mikor, de volt már ennél rosszabb is.
Amúgy kicsit megdobban a szívem, amikor látom rövid u-val leírva, hogy Vaduz. 2-3 éve attól féltem, hogy Liechtenstein beadja a derekát, és a magyar nép többségi akaratának engedelmeskedve átnevezi fővárosát Vadúzra :)
süti beállítások módosítása