HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Egy budai rangadó

2009.09.21. 07:30 végh hanta

Áprilisban elindítottunk egy rovatot, ami sajnos hamar elhalt, lévén basztunk elfelejtettünk kimenni további alsóbb osztályú meccsekre. Fél év nagy idő, épp elég, hogy megtörjön a jég. Az eredeti terv igazából egy augusztus végi ESMTK-Soroksár dél-pesti rangadó lett volna, de bokros balatoni teendőink miatt elhúzódott szeptemberre a kimenetel. Módosított tervünk Buda két reprezentánsa, az egykor NB1-es Budafok és az évtizedekig második ligás Pénzügyőr találkozója lett. Jelenleg mindkét gárda az NB3 Duna-csoportjában várja sorsa jobbra fordulását. Kellemes szombat délutáni szórakozásnak ígérkezett.

A budafoki pálya még egy pestinek is kint van a picsában, ha szabad így kifejezni magam. A Promontor utca, pedig még azon is túl van. Hasznos társunk a nagyvárosi létben, a BKV útvonaltervezője szerint következőképp juthatunk ki a belvárosból Budafokra: 47-es villamossal végállomásig (Budafok VÁ.), majd onnan a 141-es busszal (vigyázat, hétvégente fél óránként jár!) négy megálló. Ha nem rontottuk el (mint én), akkor két perc kellemes séta vár még ránk az egykori sváb környék tündéri házai között. Ha elrontottuk (mint én), akkor negyed óra, és dombnak fölfelé.

A stadion csinos, az elmúlt években lett felújítva. Átlépve a két háború közötti sváb építészet hangulatát árasztó főbejáraton (diákjegy 300, felnőtt 500) egy sövényes sétányon keresztül tudjuk megközelíteni a centerpályát. Megívelve az egészet, a bal kapu mögött jutunk ki a főlelátóra. Mögöttünk műfüves (MTK-sok és BLASZ-játékosok ismerhetik), és egy betonos teniszpálya. Büfé sajnos nincs, de a bejárat előtti kisbolt minden igényünket kielégíti, valamint a sporttelepen is van egy kocsmánál egy klasszissal jobb hely, viszont onnan nem tudjuk kivinni sörünk a pályáig. (Addig-addig kérleltem a kedves pultoslányt, míg előkotort valahonnan egy műanyag poharat, így oldva meg a problémát. A csapolt Tuborg 4 decije 390, a dobozos Dreher 270.)

A Budafoki MTE:

Sajnos a google nem adott találatot egyesületi honlapra, amin be kell valljam igen meglepődtem. Így csak kútfúből rángathatok elő néhány adatot. A Budafok az 1926-os profi-amatőr szétválasztás idején alapította meg profi csapatát, amellyel egy időben stabilan szerepelt az első osztályban. Legjobb helyezése az 1938/39-es bajnokságban elért hetedik hely volt. A későbbiekben főleg a másodosztályban viaskodott ellenfeleivel, mint tipikus pesti nevelőegyesület. Bohócligás karrierje előtt, illetve alatt (elfekvőként), játszott itt: Esterházy Márton, Mezey György, Noskó Ernő, Pintér Attila, Verebes József és az Aranycsapatból ismert Zakariás József.

A Pénzügyőr SE:

A Pénzügyőrről talán mindenkinek a (kis)Bozsik jut eszébe. Egykori szövetségi kapitányunk és zalaegerszegi sikeredzőnk itt töltötte karrierje nagy részét. (A képre kattintva nagyban is látható, még völleri bajusszal.) Az egyesület azonban veretesebb múlttal bír, mint egy fő szövetségi kapitány. Az ötvenes években az NB2 Közép-(majd Keleti-)csoportjának egyik élcsapataként, rendszeresen a közvetlen élmezőny mögött végez. A hatvanas évek eleje ingajárat volt a másod-harmad vonal között, az évtized végén azonban addigi történetük egyik legnagyobb sikereként, a kétcsoportos NB2 keleti felében szereznek ezüst érmet. (Az átszervezések miatt, ez a harmadik vonalat jelentette, a másodikba a következő évi aranyérmes csapat jutott már fel.) A hetvenes évek újra ingadozó teljesítménye után, a nyolcvanasban ismét stabil NB2-es középcsapat a PSE. Megjegyzendő, hogy Pasaréti úti sporttelepe egy valóságos gyöngyszem a budapesti kiscsapatok pályái között (ide sorolom még továbbá a III. kerület Hévízi úti stadionját, az ESMTK-pályát, és a most meglátogatott budafokit).

A meccsről:

A délután három órás kezdés, minden, csak nem szurkolóbarát. Így történhetett meg, hogy - mint azt korábban említettem - csúnyán benéztem a buszmegállót (ennyit a gépies navigációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonokról), és csak az első félidő közepére értem ki. Ahogy hallottam a lelátón ülőktől (lehettek kb. 150-200-an), egy budafoki kapufa kivételével, nem történt semmi érdemleges.

Gyorsan felmérve a terepet, elfoglaltam kényelmes állóhelyemet a közvetítőfülkék(?) árnyékában, egy sárga kukás oszlopnak támaszkodva. Valamivel több, mint tíz éve múlt, hogy utoljára itt jártam, nem is emlékeztem, mennyire kulturáltak a körülmények. (Akkor Váczi Zoli első Honvéd-mezes edzőmeccsére látogattunk ki, amolyan igazi káeruópai focira kiéhezetten.) A közönség kétharmad-egyharmad arányban szurkolt a hazaiaknak, jó látni, hogy Észak-Budáról is ennyien rándulnak át egy harmadosztályú meccsre. Hiába, a presztízs, az presztízs.

A meccsről igazán jót elmondani nem lehet, az osztálynak megfelelő rugdalódzás folyt a pályán, korrektül megfűszerezve labdakezelési, helyezkedési és taktikai hibák tömkelegével. Őszinte leszek: nem is vártam többet, hisz ha lenne értelme, akkor nem külföldről, hanem az alsóbb ligákból szemezgetnének élcsapataink.

A második félidő rövid összefoglalója:

50. perc: Tomi (Budafok) rúg hatalmas keresztlécet 25-ről, az tizenhatostól kicsit az alapvonal felé lehelyezett labdából.

53. perc: Ígéretes budafoki helyzet. Szabadrúgás a tizenhatoson picit kívülről, majdnem szemben a kapuval. Csabi lagymatag gurítását könnyedén fogja a Pénzügyőr kapusa. (Fogta volna ezt bárki, aki képes másfél perc alatt lehajolni a cipőfűzőjéig.)

54. perc: Ezúttal Pénzügyőr szabadrúgás, nagyjából olyan szögből, ahonnan Tomi lécet rúgott. Az ötösre belőtt labda valószínűleg eltalálta volna a kaput, és komoly védésre kényszeríti a Budafok kapusát, ha a vendégek rettenetesen colos csatára nem kanalazza fölé. Hatalmas hiba. (Itt jegyzem meg, a mérkőzés helyzeteinek túlnyomó része pontrúgás utáni kavarodásból született, jelezve az egész színvonalát.)

60. perc: Az értő közönség. Egy budafoki csatár fekve marad a vendégek büntetőterületén belül, viszont sem csapata, sem a közben ellentámadásba rendülő Pénzügyőr játékosai nem rúgják ki a labdát az alapvonalon túlra. Erre játékosunk fogja magát, és önerőből vánszorog le a kapu mögé. Eddig rendben is volna, ez így megy minden stadionban. Ekkor azonban az értő közönség hirtelen ordibálásba kezd, hogy a hazaiak eggyel kevesebben vannak, miért hagyja ezt a bíró? Percekig tart az ordibálás és szegény taccsspori szidása. Kérdem én: miért?

62. perc: A BMTE védelme előrevág egy labdát, amit a Pénzügyőr kapusa ér el elsőként, de felszabadító rúgásából pont fejbe találja a hazaiak arrafelé kószáló támadóját, aki köszöni szépen, rástartol a szabad labdára, és kapura íveli. Egy védő tisztáz a gólvonalról.

70. perc: Második sárgáját kapja egy zöldmezes vendég, emberelőnybe kerül a Budafok. Mivel a szabadrúgást gólra váltják, szorul a hurok a vendégek nyakán. 1-0

85. perc: Lagymatag játék után, egy Pénzügyőr játékos szólóba kezd a felezővonalnál, majd harminc méteres labdavezetés után szépen emel a kapuba. 1-1

Összefoglalva:

Őrlődök, mikor ezeket a sorokat írom. Ajánljam, vagy ne ajánljam a budafoki pálya rendszeres, illetve eseti látogatását olvasóinknak? Tavasszal Erzsébetről csupa kellemes emlékkel távoztam, egyértelműen pozitív volt az összkép. Most azonban a büfé hiánya, a stadion messzesége, valamint a nézőtér relatív hangulattalansága, mind-mind olyan valami, ami nagyon nem kellene egy mérkőzéshez. Ha sikerülne a pálya nyugalmat árasztó környzetét megfelelően hasznosítani, akkor igazi hétvégi program lenne focibolond társaságoknak.

A hely hangulata: 3/5
Szurkolhatósági faktor: 2/5
Árak: 5/5 (jegyár) 0/5 (nincs igazi büfé)

2009.09.19. BMTE - Pénzügyőr 1-1

31 komment

Címkék: budafok nb3 pénzügyőr duna csoport janibá notesze bmte

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr991395134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiß B. 2009.09.21. 08:16:18

Nekem mindkét csapatról van személyes élményem. A Budafokkal 1996. október 6-án játszottunk, ami két dolog miatt volt emlékezetes, az egyik, hogy tudomásom szerint ez volt az első olyan meccsünk, amit országos TV közvetített, a másik pedig az, hogy a korábban Arany Horda nevű táborunk azon a meccsen váltott WW-re. Az aradi tizenhárom tiszteletére piros-fehér-zöld füstöket gyújtottunk, és nagyon megünnepeltük az ország-világ előtt aratott győzelmünket.
A Pénzügyőrrel utoljára két vagy három éve találkoztunk a Magyar Kupában. Nem tudom, hogy mi okból, de az óbudai Gázművek pályán fogadtak minket. Ami pozitív volt, a büfé ötféle sörrel, pecsenyezsíros kenyérrel, töpörtyűs pogácsával, és az öt gólos győzelem, a belépő viszont irreálisan drága volt. Utánuk kiejtettük a Ferencvárost, és Kispesten búcsúztunk az elődöntőben, de mindkét csapat olcsóbban adta a jegyet, mint a Pénzügyőr (a Kispestre emlékszem, ott 1400 volt). Itt volt még egy vidám eset, mi tiszta zöldben játszottunk, ők tiszta fehérben. Leandro Da Silva játékosunk, aki most már Oroszországban játszik ütközött a vonalnál, róla ment ki a labda, a bíró a szokásos mezszín szerint bemondta, hogy a "fehér dob", mire a vonal mellett, "Te szemét rasszista, mi az, hogy a fehér dob?" :)
Itt született az a nagy sláger is, hogy "Da Silva, körte, cseresznye! Éljen a haza! Egészségünkre!"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.21. 08:55:49

Na ez igen, Hanta!

Ajánlom még megtekintésre: Csillaghegy, Tromos, Gázművek.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 09:08:17

@Modor Tibi: Simán tervbe vannak véve, egyetlen kárság, hogy nem a Nemzeti Bajnokságban szerepelnek. Persze lehet, ez sem lesz akadály.

vidi-master 2009.09.21. 10:55:19

a Pénzügyőr webldaláról:
Budafoki LC - Pénzügyőr SE 1-1 (0-0)
Promontor utca, 200 néző. Vezette: Maszlavér Zoltán (7)
Pénzügyőr SE: Orbán A.(5) - Dévai Cs.(5-2=3), Szikes P.(6), Dr.Vainer A.(6), Nemes R.(5) - Kerényi K.(5), Tordai B.(5), Meggyes B.(7), Kovács K.(6) - Takács K. (5), Polákovics A.(5).
Csere: Polákovics A. helyett Kádár A.(5) az 55., Tordai B. helyett Dóczi Sz.(-) a 65. és Takács K. helyett Salamon J.(-) a 80. percben.
Gólszerző: Nemes R. (öngól) a 70. Meggyes B. a 88. percben.
Sárga lap: Szikes P. a 33. és Nemes R. a 39. percben.
Piros lap: Dévai Cs. a 70. percben.

vidi-master 2009.09.21. 11:01:41

a BMTE történetéhez:
emlékeim szerint majdnem másfél éve szállt ki a budafoki foci szponzorálásából Bíró Péter, aki a Lombard révén volt az egyesület tulajdonosa. amíg ő volt a tulaj, addig Gelei Károly illetve Tóth Bálint voltak az edzői a csapatnak, akiket azt hiszem nem kell bemutatni a műértő közönségnek. a műfüves pálya Bíró Péter idejében épült meg az egykori földes pálya helyén. most az NB III-ban vegetálnak, néhány éve még az NB II-ben vitézkedtek, a 2005/2006-os szezonban estek ki a második vonalból. a legutolsó feljutást (személyes élmény) kb. 1000 néző ünnepelte a Promontor utcában. a tulaj távoztával fiatalok alkotják a keretet.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 11:04:07

@vidi-master: Valamint az ott hivatkozott videó saját felvételem.
Elindultunk a hivatalos médiummá válás rögös útján :)

vidi-master 2009.09.21. 11:05:02

ja és hogy teljességgel elárasszam a blogot a hozzászólásaimmal, a BMTE összeállítása:
Szabó - Árendás , Micskó, Kiss, Fábián (Regényi) - Fekete, Havlik, Dobesch (Berta), Tóth (Szabó) - Markovics, Csabai.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 11:07:45

@vidi-master: A PSE honlapján a mi youtube-os felévételünkre mutat a link.
Egyébként te sem ismersz BMTE-s honlapot? Az indexes fórumuk évek óta halott.

globocnick 2009.09.21. 11:09:05

@végh hanta:
Akkor most a galéria képei mégis Erzsébeten készültek? :-)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 11:12:35

Ja, és ha valakinek van meccsajánlata az őszi idényre, ne fogja vissza magát: javasoljon, és megyünk! (Pl. az oldal facebookos profiljában közkinccsé is lehet tenni, esetleg felvesszük a naptárba is.)

vidi-master 2009.09.21. 11:18:32

@végh hanta: a Budafoknak volt egy saját (értsd nem fw, uw, gportal) oldala, olyan menüpontokkal, mint játékosok, stadion, utánpótlás, de gondolom a pénz távoztál megszűnt (2 éve még biztosan működött). a játékosoknak volt saját adatlapjuk is (kedvencek rovat is volt :p). emlékeim szerint www.budafokilc.hu volt, de ma már nem létezik:(

vidi-master 2009.09.21. 11:21:55

és ha valódi meccshangulatot kerestek Budapesten, akkor: Kelen, Nagytétény, III. Kerület, Gázművek. a következő fordulóból a Kelen - Rojik érdekes lehet, tavasszal 7-3-ra nyert a Kelen, parádésan jó meccs volt.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 11:24:53

@vidi-master: Mondj egy időpontot, és ha belefér nagyon szívesen. Kívülről nézve talán picit perverz, de szeretjük az ilyen meccsek hangulatát.

__ 2009.09.21. 11:30:13

Párszor láttam már Bozsikot (igaz csak edzőként), de most belezavarodtam a bajszokba. Szóval a völleri bajusz + völleri hajkorona lenne a MU alázó mesteré (csak azért kérdem, mert így elsőre nagyon hihetetlennek tűnik), vagy esetleg a vele azonos sorban álló Kovács Kálmán imitátorra kell gondolni? Bocs, de nincs meg a megfejtés.

vidi-master 2009.09.21. 11:30:37

még nincs fenn az mlsz honlapján.
adatbank.mlsz.hu
itt beállítod hogy Budapest I. osztály 6. forduló:)
de általában csütörtökön kerülnek fel a pontos kezdési időpontok:(

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 11:32:10

@__: Úgy látszik ma ügyeletet tartok :)
A megoldás: középső sor, balról a negyedik.
További képek itt: www.penzugyor.eoldal.hu/fotoalbum/vegyes/csapatkepek-a-80-as-evekbol

__ 2009.09.21. 11:38:51

Köszi, csak a völleri bajusz kitétel zavart be, mert jobbról a negyedik csókát elnézve tisztára úgy tűnik, mintha Rudi kettős igazolással a Pénzügyört is erősítette volna anno.

díszbohóc 2009.09.21. 11:48:28

A negydecis soroskorso buzisag. En betiltanam.

Stefan Derrick 2009.09.21. 12:27:42

Hát, ez inkább csak archív, de annak nem rossz.:)

www.freeweb.hu/budafokilc/

Stefan Derrick 2009.09.21. 12:29:39

A Tatabányában játszott anno Dobesch Gyula, gondolom az ő leszármazottja lehet a budafoki srác, mert nem egy gyakori név ez...

vidi-master 2009.09.21. 12:47:18

tavalyig itt játszott a kis Szkuki is:)

globocnick 2009.09.21. 16:19:56

@végh hanta: Tulajdonképpen a Pénzügyőr pályától lakom egy köpésre, ha kell valamelyik hazai derbiről egy összefoglaló, akkor szólj, lemegyek, a söntésben iszom valamit, és gyermekkorom emlékére végig nézek egy jó Pénzügy - Dorogot, vagy Pénzügy - Honvéd Oleffin SE meccset...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.21. 16:21:41

@globocnick: Figyu, a blog nyitott, lehet írni beszámolókat nyugodtan. (mailcímünk ismert) Egy jó Pénzügyőr hazai amúgy is tervbe van véve.

vidi-master 2009.09.24. 10:36:49

@végh hanta: Kelen - Rákosmenti Rojik szombat 15:00 BLSZ I. 6. forduló
helyszín: XI. kerület Hunyadi Mátyás út
büfé van (félig-meddig étterem), az árai nem a legjobbak sajnos.

vidi-master 2009.09.24. 10:37:53

ja és ha sörözni akartok akkor 141-es busszal kell jönni a Kelenföldi pályaudvartól, ami hétvégén félóránként jár!

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.24. 10:56:55

@vidi-master: Határesetes, de meglátjuk. (Szombat reggel Balatonkilitiben kezdünk a reptéren.)

vidi-master 2009.09.25. 00:10:37

@végh hanta: max majd egyedül képviselem a blog olvasóközönségét /már ha a T. Olvasók is megengedik:) / természetesen egy pár üveg sör kíséretében.
süti beállítások módosítása