HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A megértő szurkolók - Bohócliga #01. összefoglaló

2010.08.02. 15:12 végh hanta

Mezey György kiakadt a szurkolókon, valamint (és újra) a sportsajtón. Az előbbi mi vagyunk, tehát jogos a sértődésünk, az utóbbinak csak paródiája, egyet tudunk érteni vele.

Mezey György rutinos mesteredző, 1985-ben az év európai szövetségi kapitányának választották. Azóta nem múlt el úgy világesemény, hogy a FIFA/UEFA ne ültette volna le elemezni az éppen látott világszínvonalt. Ért hozzá, tudja miről beszél.

Mezey György jelenleg a Videoton edzője.

A szurkolók típusairól

A lelátó népe egy tehetetlen tömeg. Mindig ott volt, mindig ott lesz a rohadó állóhelyeken, a műanyagszékes családi szektorokban, vagy a lustábbja és arctalanabbja a különböző internetes fórumokon. A szurkolónak joga van szeretni a csapatát, mert a szurkoló az egyetlen, akinek csak egy jut, de az egy életen át. Ő nem igazolhat jobb feltételekkel a bajnokhoz, őt nem lehet átcsábítani sósabb szotyival a Megyeri útra, hidegebb sörrel Kaposvárra, olcsóbb jegyekkel az NB3-ba.

A lelátó népének elvárása van. Van aki belefáradt az egészbe, de a lába még kiviszi. Ő csendben marad, bosszankodik egyet hazafelé, majd két hét múlva újra ugyanott támasztja a korlátot. Van aki még hisz az egészben. Ő is csendben marad (talán csak néha hangos kicsit, szigorúan baráti körben), ugyanúgy bosszankodik, majd ugyanúgy kimegy két hét múlva, ahogy mindig. És van akit elragad az irrealitás. Nem miattuk szar a magyar foci, de valóban ők azok, akik munkájukkal segítik félrevinni még a kötöttpályán (ki tudja merre) haladó vonatot is.

Az elvakult szurkoló semmivel sem elégedett, és ennek hangot is ad. Az elvakult szurkoló szókincsének jelentős részét mindmáig nem kanonizálta a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvi Lektorátusa, szótárilag nem elérhetők. Az elvakult szurkoló ezeket kombinálja egymással, valamint esetileg alkohollal. Az elegyet pedig mindeki hallhatta, aki vasárnap délután átkapcsolt a sporttelevízió siófoki közvetítésére.

Az elvakult szurkolónál egyébként csak egy rosszabb van, aki ráadásul még kellően káros is. A félhülye sportújságíró. Számuk nagyjából egyenlő az egész sportújságírói vertikummal (élükön ugyebár velünk), és alig marad el a lelátók hangos kisebbségétől. Amit ők csinálnak az nem korlátozódik 90 percre. Nekik példányszámuk és terjedelmük van. És - sajnos - olvasójuk.

Nem csodáljuk, ha a hetvenközeli Mezey Györgynél elpattant a cérna. Sok mindent látott már, - nem áltatjuk magunk, ilyet is bőven, és - engedtessék meg neki, hogy szóvá tegye.

Ahogy nekünk is engedtessék meg, ha szóvá tesszük, hogy érzünk az egészben némi visszásságot. Miért most? Talán egy elcseszett felkészülési időszak látható nyomait kell eltűntetni, másra kenni? Maradjunk annyiban: költői a kérdés. Ahogy költői marad a Videoton problémáira vonatkozó félmondatra reagálni szándékozott, ám fel nem tett darab is.

Elképzeltük,

milyen lehet a Mezey György kívánalmainak megfelelő drukkerhad. Az alábbiakban a Mester meccsvégi nyilatkozatát idézzük meg (nagyjából betűhelyesen), és azt keressük, mit illett volna reagálnia az adott szituácikóban egy helyesen viselkedő szurkolónak. (Megjegyzés: ha viszont helyesen viselkedik az istenáldotta, akkor azért kap kritikát, hogy miért figurázza ki más munkáját. Ördögi kör.)

A bunkó szurkoló: - Nem lehet a realitásokról nem lehet beszélni, amikor a 20. percben már azt ordibálják, hogy "kurva gyenge", így nem lehet futballt csinálni.

A megértő szurkoló:
Forma, forma, éveleji forma;
Nem baj, nem baj, sokkörös a torna!
É-olé, É-olé, É-olé-olllééé!

A bunkó szurkoló: - Nem játszunk jól, gondjaink vannak, de ezt akkor sem lehet. Össze-vissza küzd itt mindenki mindenki ellen, de nem az ellenfél ellen. Nem is értem, mit képzelnek Fehérváron, ez a csapat nem tart ott, hogy ha egyszer nem nyer 5 góllal vidéken, akkor az kurva gyenge. Nem is értem...

A megértő szurkoló:
[Polgári vörösborral a kezében Nagy Ferót énekel, az ökumenikus szurkolás jegyében.] 

A bunkó szurkoló: A csapat teljesítményével én sem voltam elégedett, és néhány játékostól sokkal többet vártam, de majdnem fel is vagyok készülve erre. Tudtam például, hogy a Gosztonyi még nem fog "repkedni"...

A megértő szurkoló:
Nem érdekel máááááás,
csak az erőőőőnléééét,
meg a sokmozgáááás!

A bunkó szurkoló: Nem értem egyébként, hogy a magyar sajtó - és ennek tükrében a közvélemény - szerint mi az, hogy kudarc? Ez egy nálunk jobb csapat volt, nemzetközi rutinja van, jobban fel volt készülve, miért kudarc ez? Ráadásul nem játszhattunk otthon egy percet sem. Teljesen el vannak tévedve az értékítéletekkel, ma a magyar futball ezen a szinten van. Valami itt nem stimmel...

A megértő szurkoló:
Nem kudarc a kiesés;
Jobb csapat a Maribor!
Alé-alé, alé-alé, alé-alé!

A bunkó szurkoló: Egy kicsi türelmet adni kell, kicseréltünk egy csomó játékost, nehézségeink vannak, nem tudunk rögtön világszínvonalon futballozni, persze egy kicsit eltúloztam a világszínvonalat...

A megértő szurkoló:
Halld a hangom, hidd az álmom
Vidd magasra, égbe szálljon
Lelked büszke, szíved lángol
Végy kész spílert a Pápától!

Címszavakban a hétvége meccseiről

Három (és fél) találkozót volt módunkban megnézni a péntek-vasárnap viszonylatában, és ezek alapján nem vonunk le semmilyen következtetést. Egyrészt még bőven az idény elején járunk, az első forduló(k)ra bárki felpöröghet (1. augusztus végéig nyitva a nemzetközi átigazolási piac; 2. most kell bekerülni végleg a csapatba), másrészt egy meccs nem meccs, majd ha sorozat.

A szezon nyitómeccsét az Üllői úton játszotta a Ferencváros és a Paks. Az első félidő kellemes tempóban telt, hozott három gólt. A másodikban érettebb játékot nyújtottak a csapatok, így nem is történt semmi. A valamivel jobb játékosokból álló, cseppnyit labdabiztosabb hazaiak megérdemelten nyerték meg ezt, a bármely semleges pályán döntetlenszagúnak nevezhető 90 percet. Marek Heinz góllal mutatkozott be, mi azonban mégsem vagyunk elképedve tőle - mert. Mindenki láthatta, ment a Fradi egyik támadása, a jó Marek meg elhagyta a cipőjét, és ahelyett, hogy gyorsan feltalálta volna magát, lehorgasztott fejjel, komótosan elindult megkeresni a rosszul rögzített ruházati kiegészítőt. Láthatóan nem érdekelte mi történik a pályán. (Reméljük nincs igazunk.)

Szombat este pesti rangadó a (műsorfüzet szerint legalábbis) felújított Fáy utcában. Az alapjában véve, és a nevek mentén is jól erősítő Vasas, a nevek alapján meggyengült, de az utolsó pillanatokban egy újabb légióskontingenst igazoló Honvédot fogadta. Hogy a bajnokság későbbi szakaszában melyikük lesz az erős, és melyikük a gyenge középcsapat, az egy mérkőzés alapján nem állapítható meg, de annyi kijelenthető, hogy ezen a mérkőzésen a Vasas jóval pontosabban játszott, és Lázok három pontrúgásával, valamint a két középhátvéd három gólt érő fejesével, megérdemelten nyerte meg, az amúgy igen élvezetes, lüktető találkozót a hazai csapat.

Egy frissen feljutott, bizonyítani akaró csapat ellen iszonyat nehéz idényt kezdeni - tapasztalhatta meg eme örökigazságot a Videton siófoki vendégjátéka alkalmával. Hiába a veretes Nikolics-Alves-Vujovics-Lencse négyesfogat, ha abból (legalább) ketten gyenge formában vannak, a harmadik pedig nemrég tért vissza egy hosszú sérülésből, hogy végül egyedül próbálja meg feltörni a hazaiak védelmét. A drága, és magyar szinten sztárjátékosokat igazoló Videotonból egyedül talán Sándor György nyújtott elfogadható teljesítményt, a kötelező minimumon túl. A többiek maximum futottak (még). Mezey György felháborodása a szurkolókon és a sportújságírókon egyfelől érthető, másrészt aki látta a kinevezett bajnokesélyes vasárnapi meccsét, az érzi, ez így, ebben a formában nagyon-nagyon kevés. A Siófok ellenben nagyon szimpatikusan tette, amit tennie kellett. Az előzetesen pofozógépnek kikiáltott csapat, a már mindenki által leírt, de a meccsen mindvégig hatalmas alázattal futballozó (és egy szerencsés gólt is találó) Sowunmival megfűszerezve, a legnagyobb elismerésünket vívta ki. Annyival azonban tartozunk az igazságnak: ez a Videoton lesz még ennél sokkal jobb is, és ez a siófoki lendület sem fog kitartani 30 fordulón át.

Urbányi Pista, amint félretette a bepasszos, meg a tartalommal megtölteni lúzungokat egy nyilatkozatából, azonnal melegséggel töltötte el támadófutballra mindig nyitott szívcsakráink teljes űrtartalmát. Ez az irány, ezt fogjuk játszani - mondotta. Habár az MTK-Kecskemétről csak egy összefoglalót láttunk, a nyíltsisakos előrejáték akarása - mindkét részről - nyilvánvaló volt. Hajrá, legyen minden meccs 4-2, de legalább hatgólos! Hagyjuk a csak néhány hétig tartó nemzetközi kupás összehasonlításokat, csináljuk meg kicsiben a közönségszórakoztató magyarfocit. Ez is egy út, amiből még bármi kijöhet.

5-3-ra nyerni Egerszegen remek indítás a Sisa Tibor által újjáépített Kaposvártól. 3-5-re leégni otthon, hatalmas ciki az alig változó Zalaegerszegtől. Nem leszólva a vendégek érdemeit, meg kell jegyeznünk, hogy Csank János csapatai valahogy nem szoktak ilyen leventególokat kapni, nemhogy otthon, egyáltalán. Szóval az ZTE-t nem is féltjük, a Rákóczira viszont nagyon kíváncsiak leszünk a későbbiekben.

A forduló eredményei (klikkre a videóösszefoglalók jelennek meg):
FTC - Paks 2-1 (g.: Heinz, Szabó J. (öngól); ill. Bartha)
DVSC - Pápa 2-0 (g.: Szilágyi, Kulcsár)
ZTE - Kaposvár 3-5 (g.: Rudnevs (2), Balázs Zs.; ill. Pavlovic (2), Kovács G. (öngól), Oláh, Grúz)
MTK - Kecskemét 4-2 (g.: Tischler, Kanta, Pintér, Könyves; ill. Litsingi, Tököli)
Vasas - Honvéd 3-2 (g.: Gáspár (2), Arnaut; ill. Abbas, Takács Á.)
Siófok - Videoton 1-1 (g.: Sowunmi; ill. Vujovic)
Újpest - Győr 0-0

34 komment

Címkék: videó összefoglaló mezey önérzetes bohócliga

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr512193267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigo 2010.08.02. 16:02:37

A tavalyi első 5 -ből csak 1 csapat tudott nyerni a nyitófordulóban. És ebből 3-at bajnokesélyesnek tartanak.

Jamesboci 2010.08.02. 16:42:07

Mezei menjen a p...ba.
mindig gyáván játszatja a csapatot, ezért sosem fognak bajnokságot nyerni. fejétől bűzlik a hal..

1116001 2010.08.02. 16:43:34

Lehet én olvastam felületesen, de mintha a DVSC-Pápa meccs kimaradt volna az értékelésből:)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.02. 16:46:21

@1116001: Jól láttad, ahogy az UTE-Győr is. A Loki egy fakóval játszott a Pápa ellen, az összefoglaló alapján semmi érdekes nem jött le, maximum a Pápa bénázása.

botd · http://headshot.blog.hu 2010.08.02. 16:52:32

ZTE-Rákóczi összefoglaló:
www.youtube.com/watch?v=B9Q70dSmQP4

érdemes a kommentár miatt legalább megnézni:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.08.02. 16:54:39

Gyuribá, a jóistenáldja, maga még le is tett valamit az asztalra, hát hogy beszélhet ennyi marhaságot? Hát ki hülyíti a jónépet évtizedek óta, ha nem az mlsz és az edzők?! Minden selejtezőkör előtt? Egyébként meg mi az a realitás? Magának van realitásérzéke? Tudja, hol van Szlovénia? Hányan lakják? Mik ott a realitások?
Ha meg az a realitás, hogy már nyár közepén már elvérzünk a kupákban egész európa előtt, azt nem érzi egy csipettet a saját felelősségének is? Hány éve teccik a magyar fociban dolgozni vezetőként?

housemd 2010.08.02. 16:57:41

igen, hát ez elég érdekes egy forduló volt, kiváló összefoglalóval, kösz Hanta. voltaképpen, rájöttem, hogy Mezey doktornak a maga módján igaza van, mert gondoljuk végig: a videoton (és azért a legtöbb magyar csapat számára) a szurkoló nem létkérdés. jobb esetben prémium, rosszabb esetben szükséges rossz. mertugye számoljunk csak: ha mondjuk van átlagosan 4000 nézőjük (nincs annyi) és ezek fizetnek fejenként kb 1000 Ft-ot egy jegyért (tekintsük ezt átlagárnak, bérletesekkel, csókosokkal stb.) és játszanak egy szezonban 15 meccset a sóstóiban, az akkor bruttó 60 milla bevétel (mínusz rendezési költségek, stb). nyilvánvaló, hogy a klub - ez a klub - még közelítőleg sem ebből él. így aztán voltaképpen megengedheti magának, hogy kioktassa őket. nem számítanak. örüljenek, hogy nézhetnek valamit.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.02. 16:58:23

Az elégedetlen vidisták rögtön bajnokok akartak lenni meg újra EL-döntőt játszani? Mikor voltak utoljára 2. helyen?

És mi mikor jutottunk ki utoljára a VB-re?

Na mindegy, ők tudják :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.02. 17:32:35

Mezeyt miért alkalmazzák és mire?

housemd 2010.08.02. 17:39:18

@Vérnűsző Barom: :) hát igen, ez az igazi kérdés...

stars7726 2010.08.02. 17:41:24

1986 óta várjuk mezey dr válaszát és magyarázatát,a mexicói szereplésről.ennek 24 éve.
mikor fog végre kiállni ,és elmondani az igazat?

mehr luft 2010.08.02. 17:43:13

"Ez egy nálunk jobb csapat volt, nemzetközi rutinja van, jobban fel volt készülve, miért kudarc ez?"

ebben azért kurvára igaza van. komolyan, volt aki elhitte, hogy a vidinek a maribor ellen tovább KELL jutnia? esetleg, h a vidi a JOBB CSAPAT? nevetséges.

a többiben is van igazság, csak hát az mind a gyuri bá sara, ezek miatt picsogni nem elegáns - mondhatnám, KURVA GYENGE.

Henry The Navigator 2010.08.02. 17:44:52

Mezey és az összes "hozzáértő" azt mondta az első meccs után, hogy a Vidi jobb játékosokból áll és jobb csapat mint a Maribor. Azt is említette Gyuri bá, hogy rutinosabb csapat nemzetközileg a Maribor, BL-ben is szerepeltek. Valóban, kilenc éve, azok közül egy sem lépett pályára a Vidi ellen. Mit szóljanak a Fradinál vagy mondjuk az MTK-nál, ahol tíz perc után a kurva gyengénél sokkal durvább visszajelzések érkeznek a közönségtől. Sírjanak és rohanjanak az öltözőbe? Ráadásul miután több mint egymilliárdot elköltöttek új játékosokra, kijelenti Mezey, hogy ezek rosszul sikerültek, mindezt talán két edzőmeccs után. A riporterek a sport1-nél meg meg sem mertek szólalni, hogy ezt a stílust talán abba kéne hagyni, nem, inkább nyalták a seggét, hogy tényleg szegény mit tehet, ha ilyen a kapus,a közönség, meg ráadásul az ellenfél is pörög(náluk nem volt idény eleji a forma persze)...Felelősséget pedig még véletlenül se vállalja Gyuri bácsi, 86 óta egyszer sem.Undorító egy ember és ő adja a diplomát a magyar edzői karnak.Már az Újpestnél is megbukott, de mindegy, még pár ilyen meccs és repül remélem az egész magyar fociból.

Irapuatótól Szuezig 2010.08.02. 17:53:11

mezey csak addig örüljön, amíg még van aki kifütyüli a csapatát, ha szarul játszik.

amúgy a csodavárásról. épp most mosolyogtam egy sort a (magyarfodball-szurkerek nem tudom milyen keresztmetszetét adó) nso-kommentelőkön, akik az új egervári-keretet meglátva kezdtek el őrjöngeni legalább 6-8 játékos beválogatásán is. pár hónapja még ugyanott ekézték koemant az ő kerete miatt. nem tudom, de most mindenki azt hitte, hogy egervári hirtelen majd éppen az ő "álom-tizenegyét" fogja behívni?

Henry The Navigator 2010.08.02. 20:20:31

Na mi van, a Doktor úr keze idáig elér, hogy se címlap, se kommentek, se semmi?

vidi-master 2010.08.02. 22:53:18

kövezzetek meg, de egyetértek Mezeyvel.
ma egyetlen párharcban sem egyértelmű esélyes magyar csapat nemzetközi porondon. a Videoton egy fele azonos erősségű, technikailag gyengébb,de gyorsabb csapattal szemben bukott el.
A Debrecen kiverte a nála minden téren gyengébb, de lelkes Levadiát. A Győr ugyanígy tett a Nyitrával, majd a tényleg gyengébb kazahokkal is. A Montpelliert megszorongatta, többet reálisan nem lehet várni klasszisok (egyetlen egy volt: Tarmo Kink) nélkül. A Debrecen a hajszálnyival erősebb svájciaktól kapott ki, szerintem a párharc nem lefutott. A gyenge formában lévő Zalaegerszeg két épkézláb játékosa nélkül ennyit ér: Rudnevs és Pavicsevics nélkül itthon is középcsapat lennének. Az idei szereplés számomra nem negatívum: akit "papíron" ki kellett ejteni (magyar futballban már erősnek érzem), azt kiejtették a mieink: Nyitra, Atyrau, Levadia. A ki-ki párharcokból vesztesen kerültünk ki: Maribor, Tirana. A jobbakkal szemben (jelenleg) elvérzünk: Montpellier, Basel.

vidi-master 2010.08.02. 22:54:32

a legfontosabb: nagyon tetszik a cikk.
javítás: fele=vele

Artie 2010.08.03. 09:50:41

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ausztriának konkrétan ma mind a négy csapata jó eséllyel pályázik a következő körbe jutásra. Pedig alig 8 milliós ország.

Ja kérem, ott már Noé bárkája óta tízcsapatos a bajnokság. Ide sem kéne több.

Artie 2010.08.03. 09:55:51

@vidi-master: Én ilyeneket nem írok már.

Nem elég vélemény az, hogy ez az egyetlen blog az egész nagy virtuális tengerben, amit olvasok?:P

Zigi 2010.08.03. 10:42:23

@Artie: Felejtsük már el azt, hogy a futball minősége attól függ, hány csapatos a bajnokság. Az általad istenített Ausztria időtlen-idők óta nem képes kijutni olyan Európa- vagy világbajnokságra, amelyet nem ő rendez. A klubcsapataik meg legfeljebb 1-2 körrel mennek tovább, mint a magyarok. Egy tízmilliós országnak igenis el kell tudni tartania egy 16 csapatos első, és egy ugyanekkora másodosztályt. Ld. Csehország vagy Portugália. A mutatott teljesítmény egyes-egyedül a szakmai munka minőségén és a futballt körülvevő közeg morálján múlik. Ha ezek nem változnak, akkor lehet akár 10, 12 vagy 20 csapatos is a bajnokság, a magyar foci szar lesz.

Magyarnaba 2010.08.03. 12:05:39

Mezey doktor jó edző, csak most hullámvölgy van. Kis szépséghiba, hogy több hónapja tart ez a hullámvölgy, már a bajnokságot is emiatt buktuk el (fehérvári születésű vagyok, indokolt az -uk).

Kívánom, hogy gyorsan jöjjön rá, hogy lehet felrázni a csapatot!

Azért már nekem is megfordult a fejemben, hogy a Vidinél adott egy hipermodern edzőközpont, adottak a hazai szinten sztárjátékosok és a honi edzők legjobbika. Eredmények pedig május óta nem jönnek. Ezek szerint a fenti adott hármas valamelyikében hiba van, esetleg változtatni kéne? Hát, a felcsúti létesítményt lecserélni nem lehet, a játékoskeretet hazai szinten már így is lehalásztuk, így marad a harmadik változó...

Apropó sztárjátékosok, nem tudom, hogy a két vikinget (Djordjic és Mutumba...), akik áttörést jelentenek a magyar fociban, miért nem játszatják? Igaz, hogy őket kirúgták a Solnától és úgy szereztük meg őket?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.08.03. 12:24:28

@mehr luft: Azért az valahol kínos Palpatine-ra nézve, hogy azzal védekezik, hogy az ellenfél jobban volt felkészítve.

Hát a Videoton felkészítéséért mégis ki a lófütty* volt felelős?

*Ezt csak Modor Tibi kedvéért.

Artie 2010.08.03. 14:11:37

@Zigi: Hol láttad, hogy istenítem Ausztriát? Lehet, hogy bennem van a hiba, de nem találom sehol.

Csehország meg Portugália valóban "kiváló" példa, konkrétan a cseh klubcsapatok semmivel nem jobbak, mint az osztrákok, pedig a válogatottjuk klasszisokkal jobb, mint az osztrákoké vagy a miénk.

www.5-jahres-wertung.de/APD/Online/5-Jahres-Wertung.htm

Egymás után jön a két ország a listán.

Meg aztán ha tényleg nem sokkal jobb az osztrák foci, miért is van 15 hellyel előttünk? Ha tavaly nem lett volna a Loki csodával felérő BL-be jutása, valamint idén ez a kicsit elfogadhatóbb szereplés az ETO-tól meg a Lokitól (bár ez utóbbi... na mindegy), akkor megnézhetnéd a listát: 40. körül lennénk.

Egész egyszerűen nincs igény 16 csapatra, ennyi profi játékos főleg nincs itt. Vagy szerinted van, mert tele vannak a stadionok?

sporttárs 2010.08.03. 16:04:45

Egész szezonban azon ment a sírás fehérvári vezető részről, hogy miért nincs több szurkoló, mikor olyan jó a csapat végre. Most az a baj, hogy a szurkoló kritizál. (Ez így nem pontos, a szurkoló a kurva gyengére azt kiabálja, hogy kurva gyenge, ez nem kritika, hanmem tényközlés).

Nagyon pontosan látja a magyar labdarúgás realitásait a doktor úr, kérdés csak az, hogy ha valóban itt tartunk, ugyan miért kell valahányszor az edzők teljesítményéről esik szó, vérig sértődni, és bizonygatni, hogy nálunk is remek szakemberek dolgoznak. Miközben ezek szerint a tíz éve egyszer BL-főtáblás szlovén csapat hozzánk képest egy nagyágyú?

Végezetül, a milliárd fölött költő Videoton és a bajnokság egyik legkisebb csapatának találkozóján hogyan kerül szóba a Maribor és a túlzott elvárás? A Siófok legyőzése netán túlzott elvárás?

Zigi 2010.08.03. 16:19:06

@Artie: Úgy emlékszem, hogy nem voltak semmivel sem többen a meccseken, mikor 12 csapatos volt az NBI., akkor sem. Azért kell a 16 csapat, mert a budapesti csapatok akkor is benn lennének az első osztályban, ha kisebb létszámú lenne az NBI, lásd évről-évre elsőosztályú az igen kevés nézőt vonzó MTK, Vasas, Honvéd, egyszerűen csak azért, mert Budapest gazdasági ereje nagyobb, mint egész Kelet-Magyarországé. 10 csapatos bajnokság mellett meg mondjuk maradna 5 hely Magyarország többi részének, eltűnnének az első osztályból az olyan régiós központok, mint Kaposvár, Szombathely vagy épp Kecskemét. Ez egyszerűen megengedhetetlen, mert egész országrészeket tenne érdektelenné a magyar futball jövője és fejlődése iránt.
Igen, igazad van abban, hogy most még kevés az első osztályhoz szükséges képzett futballista, de ez megfelelő képzéssel pár év alatt pótolható, és akkor jó lesz majd ha ott állnak felvevőcsapatként az olyan klubok, mint pl. a Pécs, Diósgyőr vagy Nyíregyháza.
Igény meg igenis van rá, mert bármilyen hihetetlen, de most is többen néznek a tévében magyar bajnoki meccseket, mint nagyobb, nívósabb nyugati országok bajnokijait vagy éppen BL meccseket. Ezek a nézők gondolom hajlandók nagyobb számban is kimenni magyar meccsekre, csak lássák azt, hogy valamiféle pozitív változás indul el a magyar labdarúgásban.

Artie 2010.08.03. 16:27:45

Azért a legutolsó mondatodban az bizonyára nagyon jelentős szerepet játszik, hogy a szinte sehol nem fogható Digi meg Eurosport2 adta az utóbbi években pl. az angol meccseket.

Az meg, hogy a nézőszám kevés csapatos bajnokság idején sem volt magas? Amíg a klubok pénzmosodák, és leszarják, hogy mennyi nézőjük van, addig lesznek vasasok meg mtk-k. Majd ha azon is múlik, hogy hány néző van, akkor lesz változás. De addig?...

Zigi 2010.08.03. 16:42:08

@Artie: Tavalyi adatok szerint a TV2 keddi BL közvetítéseinek akkor volt magas a nézettsége, amikor a Debrecen meccseit adták. Amikor szerdára esett a Loki meccse, akkor a keddi meccsre kutya sem volt kíváncsi, simán lenyomta nézettségben akármelyik zs kategóriás akciófilm is az RTL-en.
Utóbbiban egyetértünk, éppen ezt mondom, nem a létszámtól függ a futball minősége és így a nézőszám sem, hanem a játék és a futballközeg színvonalától.

caralho voador 2010.08.03. 16:46:15

@Püspök utcai gombaszedő: pontosan, nekem is ez tűnt fel. Normális sportsajtó napokig egy ilyen mondaton rágódna, s szétszedné az edzőt, aki ezzel gyakorlatilag a saját alkalmatlanságát bizonyítja be. Mindenesetre hatalmas öngól ilyet mondani.
Egy biztos, Gyuri bá' sosem hibás.

Artie 2010.08.03. 17:13:25

@Zigi: Akkor viszont először rendet kéne rakni (arculat-átviteli szerződések és egyéb nyalánkságok), 10 csapatra csökkenteni, amíg nem lesz 16 csapatra való profi játékos, és talán akkor...

Azért abba gondolj bele, hogy évek óta működnek az akadémiák, amelyek ontják a tehetségeket. Látod, van pl. Győrben is.

Tele is van az ETO saját nevelésű játékosokkal.

Az MTK is évek óta világverő csapat a saját nevelésekkel.

Na, akkor fussunk neki ennek még egyszer... Lehet, hogy mégis csak szakmailag nulla, ami itt folyik?

És máris visszaértük a tésztaképű lovaghoz, aki szerint a magyar edzői kar nagyon magas szinten van. Nyilván ezért akarta tavaly a Loddart Gyuri, a vitéz edzőnek.

Felszántani, sóval behinteni, nulláról kezdeni.

Micimedwe 2010.08.04. 11:32:00

A 12 csapatos NB1 idején még aktívan követtem a bajnokságot, csak aztán kimentem egy Arsenal - Futottak még sörmeccsre Ausztriába, s az ott látottak hatására megvilágosodtam, s ma már csak ezt a blogot olvasom magyafociilag. Szóval emlékeim szerint sokkal többen jártak meccsekre, meg az egész bajnokság izgalmasabb volt. Az alsóházi rájátszást leszámítva, mert az teljesen érdektelenné vált idővel. A Kispest/Vasas/REAC szörnytrió meg a másodosztályban próbálkozott.

Artie 2010.08.04. 13:07:09

Ha már újságírásnál tartunk...

www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/vannak-torghellenel-alkalmasabb-csatarok-is-2039634/

Kiemelés, cím a címlapon:
"Vannak Torghellénél alkalmasabb csatárok is"

Idézet a szövegből:
"a korábbitól eltérő stílusú támadójátékot szeretnék alkalmazni, és ehhez a keretben szereplő csatárok alkalmasabbak"

Jól látom, hogy a címben kiemelt és a valójában nyilatkozott mondat nem ugyanazt mondja?...

Zigi 2010.08.04. 13:35:42

@Artie: Tulajdonképpen mégiscsak jó a cím, mert ahogy elnéztem Egervári mostani keretét a csatárok közül csak Torghelle maradt ki Koeman korábbi kereteihez képest. :)

Artie 2010.08.04. 13:39:08

@Zigi: Na, én ilyen összehasonlításokat nem csináltam.:)

Engem csak annyi zavar, hogy a címet magában úgy értelmezi, aki tud magyarul, hogy Torghelle alkalmatlan (amivel amúgy egyet is értek); az eredeti szövegkörnyezetében értelmezve viszont Mindenki Sanyi Bácsija (aki amúgy szintén alkalmatlan szvsz) szerint az ő taktikai elképzelésébe nem fér bele (nagyot mondva: mint amiért elvileg Kuranyit nem vitte Löw).

Bár hogy Egervári alkalmatlan lenne? Hisz a Jólfésült Tésztás pályaedzője volt.

Artie 2010.08.05. 12:25:47

@Zigi: Nos, tényleg nem fényezendő a "sógorokat" (tudja valaki, mitől terjedt el ez a faszság, hogy az osztrákok a sógorok?), eléggé nem kedvelem őket: de ők ugye eddig 2-ből kettőnél járnak a héten, és úgy néz ki, négyből négynél lesznek.

Lehet, hogy csak egy-két körrel mennek tovább, de nekünk konkrétan lesz egy EL-negyedikkörösünk, "aki" ki fog esni, nekik meg már most biztosan van egy EL-csoportkörösük, "aki" decemberig játszani fog. Ez a nem mindegy.:S
süti beállítások módosítása