HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Égertől keletre

2010.10.20. 09:00 vendégszerző

Miközben mi az elmúlt hónapokban a Bohócligára és a nemzetközi porondra vetettük vigyázó szemünket, újonnan érkező szerkesztőségi tagjelöltjeink teljes erőből igyekeznek rávilágítani elménket arra, hogy Tóth Norbin túl is van élet. Hétfőn Bastille szépirodalmi síkon csapott le, ma második próbajátékosunk, nbcee inkább a realizmus mezsgyéjén próbál támadni. Bemutatkozó írásában a Bajával és a BKV Előrével kapcsolatos tudnivalókat rendszerezi.

KÖZLEMÉNY: Namármostan, ha Bastille kollega be nem előzött volna, akkor a teljes másodosztályt felvállaltam volna, de egy MTK-Egyetértés-szintű megegyezés alapján úgy alakult, hogy ő viszi tovább a nyugatiakat, míg én fogok beszámolni a napkeleti küzdelmekről. Azért egy töredékét még felírom ide, már csak azért is, mert ő is ugyanazzal a csapattal kezdte volna, mint én… Lehet a Bajai LSE olyan kulcsszerepet tölt be a labdarúgásunkban, mint a Vissza a jövőbe filmekben 1955. november 12-e. Akkor engedtessék meg nekem indításképpen a következő két rövid sárga-kék csapatbemutató (mentségemre szóljon, hogy földrajzilag egyikük arénája sem a Dunántúlon terpeszkedik, és már mindkettejüket láthattuk a Keleti Csoportban), utána csak a kelettel foglalkozom majd:

Miközben az ember a finn meccs után szedi ki a konfettiket a hajából, próbálja felitatni a vörösborfoltot a szőnyegéről és a reménytelenül kiszáradt pizzát szomorúan kidobja a kukába, megszállja őt egy bűnös gondolat. Mert oké, eddig beszámolt eme blog a Bohócliga minden nyűgéről és nyilairól, de mi a helyzet azokkal, akik csak álmodhatnak az angyalföldi vendégszektor toalettjének felszenteléséről, akik irigykedve néznek a Paksi FC városukon átrobogó busza után, ahol a kocsma legnagyobb hantása évek óta azzal dicsekszik, hogy ő már látta egyszer játszani Thomas Sowunmit? Nézzünk körül a másodosztályban! Ha a honi labdarúgás legfelső szintjének olimposzi magasából letekintünk, bizony lentebb is találunk némi (adott esetben nemi) életet. Jöjj kedves Olvasó, elkalauzollak oda, ahova még Kazuo Honma sem jár!

Nálam már Paolo Di Canio remekbeszabott védőbeszédénél világossá vált, hogy a labdarúgás nem mindig az arisztotelészi logika alapján működik. Valami ilyesféle okból kifolyólag van nekünk ebben a kis országban rögtön két másodosztályú csoportunk. Ez egyfelől sajna nem jelent kétszer akkora színvonalat, másfelől bele sem merünk gondolni, milyen lenne, ha az MLSZ szervezné az orosz bajnokságot. Nah de nézzünk csak körül!

Valahol a Duna mentén van egy város, aminek a nevével C-kategóriás szóvicceket lehet gyártani, ahol mindenki halászlevet főz és 1950 óta várja a megyeszékhellyé avatást, mely esemény kb. akkor jön el, ha a Leverkusen megnyeri a Bundesligát. Isten hozta önöket Baján! Három dolog miatt is különleges a város labdarúgása. Egyrészt nekik köszönhetjük a DDD-t, a Dupla Disztl Dinamitot (és még Bognár Györgyöt ki is hagytuk), másrészt a csapat hol keleten, hol nyugaton játszott (jelenleg utóbbi), amit eddig csak pesti csapatoktól láttunk az alsóbb osztályokban, harmadrészt pedig Kormos „Cinu” (doboz) László itt ontja a mesterhármasait (eddig ebben a szezonban négyet…). Aki fitymálóan nézne a magyarfutball.hu-féle 1991-es alapításra, annak üzenem, hogy a számtalan névváltoztatáson átesett Bajai „Vasas” MTE, illetve ’72-től Bajai SK már jóval régebb óta fürdött a honi labdarúgás kristályvizű tavában, bár a nagy áttöréssel mindeddig adós maradt. Jelen sorok írásakor a Bohócliga Cváj bronzérme lóg a fejük felett, ami a közelmúlt jojózása után mindenképpen dicséretes.

Esély a bohócligára: Ha Kormosért nem jelentkezik be a Barcelona, és a derék halászléfőzők Türr Istvánt megszégyenítő módon fognak küzdeni, akkor a dobogó sem elérhetetlen, de egyébként a középmezőny várja őket, annak minden izgalmával.

Valahol a Stallone-járta MTK-pálya mellett van egy magas épület, ami bizonyos szögből nézve hasonlít egy lelátóra, talán mert az is. Hölgyeim és uraim, jegyeket és bérleteket kéretik előkészíteni, a BKV Előre azonnal indul! Igazából igazságtalanság lenne elhallgatni, hogy egy négyszeres Bohócliga-résztvevőt tisztelhetünk a sárga kékekben (lehetett volna az öt is, ha 2001-ben át tudtak volna csoportosítani némi négyesmetrós pénzeket a másodosztály megnyerése után), emellé még egy MK-ezüstöt is be tudtak söpörni a „beszkártosok” dédapáink idejében (a Soroksár túl nagy falatnak bizonyult). Ha már a múltnál tartunk, két év múlva centenáriumot ünnepelhetnek az MTK szomszédai, remélhetőleg a jelenlegi 10. helynél előkelőbb magasságokban. Ha ez nem is jön össze, a hatos metró tuti megáll majd a hazai pénztárnál. Jelenleg talán a legnagyobb erősségük a strandokat is megjárt Csopaki (Most mondjátok meg, nincs ott ez a TOP10 focistanevek között?) István.

Esély a Bohócligára: Ha a fővárosi közgyűlés a Combinókat átküldi Debrecenbe egy csereüzlet keretében, rövidesen a józsefvárosi Kerepesdűlő lehet az a része az országnak, ahol a legnagyobb az egy négyzetméterre eső bohócligás csapatok aránya.

Tényleg elnézést, hogy egy már lefutott meccset kellett újrajátszani, de a következő írásban már tuti a végtelen Alföld stadionjait fogjuk róni, és a terjedelemben is lesznek változások. „Úgy éljen Végh Antal!” (by Moldova Gy.)

Folyt. Köv., ha ti is úgy akarjátok.

42 komment

Címkék: bkv nb2 vendégszerző bajai lse janibá notesze

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr122384937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérgező Hulladék 2010.10.20. 09:56:42

Tetszett, nem lesz itt gond végh hanta után sem! :)

Kiß B. 2010.10.20. 10:05:04

Jó poszt! Nekem a BKV Előre stadionja a kedvenc pesti stadionom, hordoz még valamit a "régi idők focijából", kár, hogy a Ciprus utcai felőli tribünt elbontották. Ráadásul 1995-óta ápolok jó kapcsolatot a csapat sajnos egyre kisebb, de töretlenül lelkes táborának, a Vikingnek tagjaival, igy volt szerencsém párszor élőben is látni a meccseiket akár otthon, akár idegenben. Igen, bevallom, nekem a Rákóczi után a BKV Előre a kedvenc magyar csapatom! :) No és a büféről még nem is beszéltem.... :)

Kiß B. 2010.10.20. 10:06:25

Ja, és ne feledjük, hogy Prukner itt fedezte fel Zsolnai szőke üstökét, aki azóta is rendületlenül osztja meg a B.liga rajongónak táborát! :)

fran7 2010.10.20. 11:06:19

@-kraci-: Sajnos Zsolnaihoz a Vasasnak is van némi köze. Milyen hihetetlennek tűnt nekem, mikor leigazolta Loki.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.20. 12:21:48

A magam részéről - mint régi olvasó - nagyon pártolom, ha elmegy ezen irányba a labdabiztos, nagyon tetszetős a mostani írás is!
No de hogy jön ide Di Canio?

Mérgező Hulladék 2010.10.20. 13:41:20

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ezt én sem értettem, de nem akadtam fenn rajta; a bácsis, galaschekes, furulyásos hasonlatokban jobban otthon vagyok :)
De ha te sem vágod, akkor egy link tényleg elkélne alá.

Circus 2010.10.20. 14:19:44

Di Canio - kettő dolog jut hirtelen eszembe, egyrészt ő volt, aki rosszemlékű karlengetéssel üdvzölte e szurkolótábort, másrészt ő volt az, aki 100% gólhelyzetben kézbe vette a labdát, mert az ellenfél védőjátékosa lenn maradt és nem szimuláció miatt.

Hogy ezekből esetleg össze lehet-e gyúrni a választ a kérdésre, vagy marad a 42, azt nem tudhatom.

Újabb sütetű olvasó vagyok, így egyelőre maradok majd itt, főleg, ha a az elmúlt két nap szintje marad.

nbcee 2010.10.20. 16:22:55

Köszönöm a kedves kommenteket, ha valaki a sárba akarna tiporni, azt se tartsa magában. Terveim között szerepel még némi hazai focitörténet, ami kicsit túlnyúlik majd azon, hogy "régen mekkora császárok voltunk" (ami egyébként igaz is)

Di Canio pedig a híres (állítólagos) magyarázkodása miatt került ide ("Nem vagyok rasszista, csak...").

Ugyanakkor le szeretnék valamit szögezni. Ha rákerestek a nevemre, elég hamar kiderül, hogy KTEs vagyok, ezt nem is tagadom. Emiatt ismerem valamennyire az NB2-t, és amíg ki nem esünk, hellyel-közzel pártatlan is tudok majd maradni. (Ha jól tudom, V. Hanta nem hozta nyilvánosságra, kikért dobog a szíve, de azért elég hamar be lehetett azonosítani :) )

Mérgező Hulladék 2010.10.20. 16:36:02

@nbcee: én rákerestem ám, és utána már emlékeztem, hogy te oltogattad azokat szinte hetente, akik 0-0-át mertek tippelni a Szivics-féle KTE meccseire. Idegesítettél is :) Mondjuk azóta sem volt gólnélküli meccsük.

nbcee 2010.10.20. 16:53:35

@Mérgező Hulladék: :D Bezony, az én voltam. Mentségemre szóljon, csak segíteni akartam a tippelésben.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.20. 17:11:45

@nbcee: Nem állítólagos magyarázat volt az, hanem valódi. Pontosan talán így lehetne fordítani: "...nem vagyok rasszista, soha nem is voltam, fasiszta szimpatizáns vagyok."
Di Caniónak mind Angliában mint Olaszországban tucatnyi fekete bőrű illetve nem fehér csapattársa volt és soha nem volt senkivel emiatt problémája, összezördülése. Érthető módon, mivel nem volt velük semmi baja. Aki fasiszta, az hülyén gondolkodik, de semmi köze a rasszizmushoz, az a nácizmus. Di Canio ráadásul csak szimpatizáns.

Egyébként Olaszországban - kicsit túlozva - az a meglepő, ha valamelyik ismertebb játékosnak nincs konkrét politikai nézete, amit nem is titkol. Ott van például Cambiasso, Zanetti vagy Pirlo, akik kereszténydemokraták, Lucarelli, aki a Livorno szurkolóit gyakran kommunista köszöntésekkel üdvözölte góljai után, vagy Abbiati, aki szintén nem titkolja fasiszta szimpátiáját. Olaszország nagyon sajátos világ, ahol sokaknál Mussolini-érához való mozgalom olyan, mint Spanyolországban a Franco-érához, vagy éppen itthon a Kádár-korszakhoz való vonzódás.

Hosszúra nyúlt amit írtam, bocs is az offért, csak ezeket nem lehet eleget hangsúlyozni, főleg ha a világ valaha volt egyik legjobbjáról van szó. :) A cikk amúgy megint mondom, nagyon jó.

@Mérgező Hulladék: Ha mondasz Horváth Gyulás vagy Schultz Leventés hasonlatot, azt megértem viszont én is. :)

Nagyon jó ez az új - figyeljünk az alsóbb osztályokra is - irány. Igény esetén majd szívesen küldök a PMFC-ről is egy látképet, de azzal relatíve sietnem kell, mert most már biztos hogy feljutunk. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.20. 17:13:19

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: "Olaszország nagyon sajátos világ, ahol sokaknál Mussolini-érához való mozgalom olyan" -> a "mozgalom" helyett vonzódás.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.10.20. 17:31:20

hajrá kte! hajrá nbcee! hajrá bács-kiskun!
na az kéne még, h kiderüljön tököliről, hogy komcsi vagy szűcs lajosról, h jobber, vagy vmi hasonló! :)

télleg, livornoról jut eszembe! magyarországon van komcsi/balos szurkolótábor?

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.10.20. 17:42:35

@Bastille: régebben a pécset tartották annak, ha jól emlékszem

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.20. 17:50:58

@Bastille: Igen, például a BKV, anno Fehérváron és Pécsen is voltak balos jelképek, de hogy Pécsen már rég nincs, az biztos.
Nehéz, mert nagyon átalakultak az értékek, például az AS Roma anno kifejezetten balos volt, de ma már szkinhed ultracsoportja is van.
A legeklatánsabb mai példa a BKV, egyfajta mini St. Pauli.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.10.20. 17:56:19

Hajrá nbcee, hajrá KTE, és - Bastille a számból vette ki - hajrá Bács-Kiskun! (Tehát valahol Baja is, hiába volt - nem is olyan régen, a nyolcvanas évek táján is - ősellenség.)

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.10.20. 21:36:06

Csak átfutottam a dolgot, de gondoltam reagálok.

A védőbeszéd Di Canio módra az nem az, amikor hitleri karlegyintésekkel köszöntötte a lazio ultráit egy gólja után és után azt mondta, hogy ő ezzel fejezi ki hovatartozását. Utána pedig asszem Berlusconi megvédte, hogy ez nem volt semmi, a média fújta fel a dolgot.

íme a mozdulat:
twofootedlunge.wordpress.com/a-z-player-records/paolo-di-canio/

vagy rosszul tudom a dolgot?

Kiß B. 2010.10.20. 22:50:46

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jézus Isten!!!!!! Azt hittem leesek a székről... A BKV mint balos tábor???? Ekkora, hogy is fogalmazzak... tévedést.. régen nem hallottam! Kifejezetten jobboldali a tábor, illetve azok akik maradtak belőle, erről a honlapjukon is megbizonyosodhat bárki. Bár a vikingen kivül volt egy másik csoport 1999-2001 között, a B.O.R.T., közülük páran valóban punkok voltak, egyik tagjuk ismertebb zenész, aki balos érzelmű volt, valószinüleg innen ez a tévedés. De a többiek....

Fehérváron valóban volt egy áramlat, de mára már nyoma sincs.

Pécs volt a nagy "pálforduló", kézzel-lábbal tiltakoznak a balosozás ellen, de emlékszem még, amikor che guevara, ndk, meg kuba zászlók közül ki sem látszottak, és itt is volt punk kapocs a PICSA, akik a legbaloldalibb zenekar az országban. Viszont nagyon sokan vannak a régi komcsi brigádból a mostani "kifehéredettben" is, de ha azt nézzük, hogy "kismoszka" "jobboldali" város lett, meg sem kell lepődnünk.

A kis st. pauli az ESMTK, elég megnézni a honlapjukat: ultras1993esmtk.hu/

Illetve barátaik, az Ikarus szurkolók is balosak a közvélemény szemében, bár ők a "no politika" jelszót hirdetik, ami itthon annyit tesz a szurkolói körökben, hogy baloldali.

Ugyanez igaz a mtk szurkolóira is, akik elvileg semlegesek, gyakorlatilag meg a loki ellen is a hétvégén páran szovjet tányérsapkában parádéztak. Ez azért is érdekes, mert mindenkit náciznak, holott nem tudok róla, hogy a filmen kivül bárki vitt volna oda svasztikás jelképeket, viszont a vörös csillag, ami ugyancsak tiltott önkényuralmi jelkép, úgy látszik egy cseppet sem zavarja őket. Ami nem is csoda, hiszen a stadionjuk zászlórúdjai csúcsán is ott "diszelegnek" ezek a jelképek.

Jellemző, hogy a pécs, az esmtk, és az ikarus szurkolói közt van valamelyest kapcsolat.

De hogy a BKV.... Nem térek magamhoz!

Kiß B. 2010.10.20. 22:55:17

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: azt meg hogy szkinhed a 21. században nem tudom értelmezni. sokkal inkább eltolódott ez a kifejezés az antifasiszta mozgalmak felé. teljesen mást jelentett 1985-ben mint jelent 2010-ben, és mást angliában, nálunk vagy oroszországban

Kiß B. 2010.10.20. 22:59:49

@Hopeful John Doe: Di Canio bevallottan fasiszta, csak úgy mint róma polgármestere Gianni Allemano is. Fontos, hogy a fasiszta és a náci nem ugyanaz, mert a fasizmus itáliából ered, a nácizus pedig németországból, csak eléggé összemosódott nálunk a közbeszédben, ami olaszországban nincs igy. ezért a "hitleri karlegyintés" nem helytálló, mert ők mussolinisták, nem hitleristák. a lazio tábora gyakorlatilag komplett fasiszta, ime egy érdekes video: www.youtube.com/watch?v=57EdLyxQt_k

Stefan Derrick 2010.10.20. 23:03:17

@Zigi: Nem kifejezetten, van határozottan szélsőjobbos Vasas-csoportosulás, nem biztos, hogy örülnének a lekomcsizásnak. :) Munkáscsapat... vót valamikó...
De hát melyik szurkolótáborra lehet egyértelműen rámondani, hogy ilyen, vagy amolyan?

Kiß B. 2010.10.20. 23:08:52

@Stefan Derrick: ja igen vasas, egyértelműen jobboldali napjainkban... ez is bizonyitja, hogy a klubhagyományok és a csoporthagyományok nem járnak kéz a kézben. bulgáriából például ha nagyon nekiesnék a képeimnek tudnék linkelni olyant, hogy kifejezetten náci jelképekkel szurkol egy tábor, miközben a klub cimerében ott a vörös csillag...

amúgy szerintem nagyon is meg lehet mondani :)

(természetesen a szervezett csoportokról beszélek, nyilván minden csapatnak szavaz minden pártra valamelyik szurkolója)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.20. 23:21:28

@-kraci-:

1. Az én információim azok voltak, hogy konkrét punk csoportok támogatják a BKV-t, Aurora éneklés és hasonló dolgok, mini csoportosulás, ha tévedtem, elnézést, de több forrásból is ezt hallottam. Fehérvár és Pécs tekintetében meg egyezik a véleményünk.

2. Nem egy szkinhed mozgalom van, de a Roma egyik szurkolói csoportja konkrétan szélsőjobboldali alakulat. Sőt, több szélsőjobbos csoport is tartozik a Romához, ahogy mostanra szinte minden, de tényleg minden olasz csapatról elmondhatjuk, hogy differenciáltak az ultráik.

3. Di Canio és Alemanno NEM fasiszták. Di Canio több dologban egyetért velük, de maximum szimpatizáns, NEM fasiszta, Alemanno meg végképp nem az, korábban voltak újfasiszta dolgai, de Berlusconi kebelembere. Ha Alemanno a régmúltja miatt most is fasiszta, akkor Barroso maoista, mivel egyetemista korában az volt. Aztán most egészen más a helyzet.

4. "...íme egy érdekes videó." Ugye te is tisztában vagy vele, hogy ez nem más, mint hangulatkeltés? A videó amatőr felvétel és látszódik rajta talán egy tucatnyi kéz, nem több. Oltári nagy hülyeség, hogy a Lazio tábora gyakorlatilag fasiszta, ugyanis a Laziónak is van baloldali ultracsoportja, illetve a nemrég parkolópályára került IRR egyik vezére is bevallottan baloldali nézeteket vallott.

Kiß B. 2010.10.20. 23:40:42

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Amikor azt irom, hogy fasiszta, ne a nálunk elterjedt szóhasználatot értsed! Teljesen másként értelmezik a dolgot, tulajdonképpen egy római gyökerű erős patriotizmust, pozitiv nacionalizmust (a politológiai értelmében) értenek alatta. Pontosan ezért nem volt baja a csapattársaival. De, hogy sorba menjek.

1. Egy srác, H. Jani volt a BORT vezetője, aki egy PICSA albumon énekelte a commandantét, és úgy van felkonferálva mint a "BKV Előre" szurkolótáborának a vezetője. Ismerem őt is, amúgy rendes gyerek, de 10 éve nem járt a stadion környékén sem, viszont a többiek (Viking) szögesen eltérő politikai nézeteket vallanak vele szemben. Személyesen ismerek mindenkit a csoportból, a többséget hosszú évek óta, szóval elhiheted :)

2.Értem amit irsz, csak szerintem nem a "szkinhed" szót a legpontosabb ide, nem a tartalommal vitatkoztam, csak a terminus megválasztásával :)

3. Az alapján amit irtam azok. De náluk tényleg van szólásszabadság (ahogy Te is irtad néhány értékes példán keresztül), ezért is vállalják fel a véleményüket, nem úgy mint nálunk, ahol ha valaki megkérdőjelezi például trianon "igazságát", már egyből szalonképtelen, pláne polgármesternek. Elég sok helyen elmondták mindketten a nézeteiket.

4. Hadd ne linkeljek még 126 videót, ha megnézed a kapcsolódókat találsz magad is. Beszéltem már pár kinti lazialival, ez a balos csoportok nekem új! Mondjuk nem volt reprezentativ mintám, de akikkel értekeztem, azok bizony (az ő értelmezésükben vett) fasisztának vallották magukat.
Ez a dal pedig külön érdekes, régi antikommunista indulóként éneklik, még egy Aurora (nem a győri) nevű zenekar is feldolgozta. 1956-ot pedig csak a kommunizban tartották fasiszta ellenforradalomnak, mégis kitartott karral éneklik. lyen furcsa hely ez a világunk, ezért érdemes alaposan megismerni! :)
www.youtube.com/watch?v=9WWv18BsIiU&feature=related

nbcee 2010.10.21. 00:13:16

Amúgy sajnálom, hogy politikai vita lett egy félmondatomból, ott inkább azt akartam pedzegetni, hogy egy 93 036 km²-es országban tényleg szerencsés-e a megduplázott másodosztály.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.21. 00:37:24

@-kraci-: Akkor az ilyen hallomások vezethettek félre a BKV tekintetében. Alemanno esetére pedig nem tudok jobb példát mondani Barroso eseténél. Ha valakinek az egész életét determinálja az, hogy korábban miket mondott, akkor bizony a derék portugál maoista. Pedig nem.
A dalt, ami egyébként nem hivatalos induló, nem azért éneklik, mert szerintük egy fasiszta ellenforradalom lett volna. Vannak szélsőjobbos csoportok, tény - ahogy sok helyütt -, de azért túlzásokba se essünk. Lazio tartományban a nagy többség a laziale, akkor a tartomány nagy része fasiszta?
A római futballszurkoló papok többsége is laziale, hogy csak egy példát mondjak, aztán rájuk se nagyon lehet ráhúzni a fasiszta jelzőt.

De mondok jobbat, ha akarod, linkelek forrást is: a Lazio szurkolóinak többsége jobbközép szavazó, ez akkor derült ki, mikor a focicsapatonkénti lebontást mérték. A Lazio tekintetében meglehetősen naprakész vagyok, elhiheted nekem, hogy jóval komplikáltabb ennél a kérdés. Persze nem titkolom én sem, vannak szép számmal szélsőjobbosok is. Csak a mai ultrakultúrában éppen ennek az ellenkezője lenne meglepő.

@nbcee: Nem gond ha van eszmecsere. :) Értem most már a hasonlatot, a két másodosztály némileg értelmetlen mivoltában nagyrészt egyet is értek.

Kiß B. 2010.10.21. 06:55:01

@nbcee: Remélem nem érzed úgy, hogy félrevittük a témát, előjött valami, voltak hozzá plusz információk, megvitattuk. Ráadásul ezt nem érzem politikai vitának, hiszen nem a saját politikai véleményünkről vitatkoztunk, hanem arról, hogy ismereteink szerint az általad emlitett csapat szurkolói, illetve játékos milyen érzelműek.
Szerintem még a határon belül maradtunk. A mai világ agyon is tematizál, de meggyőződésem, hogy a foci kapcsán max a pályán nem játszik a politika (pedig de), azon kivül minden összefügg mindennel. Sokkal nehezebb egy Barcelonát, Bilbaót, egy Hajduk Splitet, vagy akár a Laziot megérteni annak hagyományaival, szurkolóival társadalmi háttérismeretek nélkül.

Az eredeti témához: régóta hangoztatom, hogy egy csoportos, maximum 16 csapatos másodosztályt tartok reálisnak!

@esti: pont erre akarok én is kilyukadni, hogy komplikált, és ha egy általunk tematizált skatulyát használunk félreviszi a dolgot. Magyarországon is rettenetesen átrajzolódott az utolsó pár évben a társadalom politikai preferenciája, de igy is teljesen más, mint az olasz, ezért nem működnek a mi analógiáinkra az ottani dolgok. Erre akartam kilyukadni a dalnál: Aurora (balos zenekarnév), 1956 nem "reakciós ellenforradalom", mégis ott a kitartott kar. Ahhoz, hogy ezekkel tudjunk mit kezdeni, ismerni kell a magyar, az olasz és az orosz történelmet, mai társadalmi viszonyokat is.
Ez pont azért érdekes számomra, mert a pártpolitika nem igazán érdekel (nyilván amennyire szükséges, annyira foglalkozom vele) de ahogy Te fogalmaztál, az "ultrakultúra" viszont igen. A dolgokat pedig nem lehet minden esetben élesen szétválasztani egymástól.

Ond vezér 2010.10.21. 12:04:24

A pécsiek reménytelenül komcsik, a 2009-es Liga Kupa döntőn még a Marseilles-t is énekelték a munkásozás mellett, felállt a hátamon a szőr. Biztos vannak ott is normálisabb emberkék, ideje lenne rendet tenni, mert ha az első osztályban is ez lesz, szégyent hoznak Pécsre.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.21. 13:20:37

@-kraci-: A lényeg, hogy tudunk kulturáltan vitatkozni. Egyébként legutóbbi szavaiddal teljesen egyetértek.

@Ond vezér: Én nagyon kevés kivétellel minden PMFC meccsen ott vagyok és ez egyszerűen nem igaz. Még csak szervezett szurkolás is csak elvétve akad, de semmilyen, ismétlem, semmilyen baloldali nóta, buzdítás vagy önmeghatározás nem hangzik el a meccseken. Munkásozni persze hogy szoktak/szoktunk, hiszen az a csapat eredeti neve, nem kedvtelésből teszik, hanem hagyományból. A PMSC-ben anno az "M" nem a Mecseket jelentette, mint most. A Marseilles meg mióta komcsi dal?

Egyébként ide másolom egy még augusztusban írt hozzászólásomat egy másik fórumról, ha már PMFC. Most nem különösebben aktuális, legalábbis úgy néz ki, bár a Budaörs elleni meccs megint a pesszimizmust növelte bennem.

"Itt Pécsen sajnos amennyire örültünk annak, hogy Matyi Dezső átveszi a csapatot, most már annyira kárhoztatjuk ezt a lépését. Évek óta koncepciótlan igazolások, a semmibe mutató szakmai munka, különösebb ok és indok nélkül menesztett edzők és ami legalább ennyire fájó, hogy teljesen szétverte a B-közepet az új tulajdonos.
Rögtön az elején leszögezte Matyi, hogy árpádsávos zászlók, illetve bármilyen politikai indíttatású üzenteknek nincs helye a stadionban, akinél ilyet látnak, azt be sem engedik, vagy kivezettetik.

A fenti csupán egy példa, legendásan rossz a szurkolókkal való kapcsolata a vezetőségnek a Matyi-korszak beköszönte óta, ezért azt képzeljétek el, hogy nincs B-közép egy ilyen múltú csapatnál és erre az NB2 egyáltalán nem mentség. De tényleg csak minimális ultra mozgolódás, pár tucatnyi embert kivéve semmi és az a pár tucat is sajnos végig hallgat. Az összes meccs úgy zajlik, hogy időnkénti bekiabálások a nézőktől, szervezett szurkolás 0 azaz nulla. El nem tudom mondani hogy ez mennyire szar, a legutóbbi kiesésünk előtt volt hogy zengett a fél stadion a hangjuktól.

Persze most megint sok a fogadkozás, hogy Kiss visszavezet minket az NB1-be, de jó részt a fiatalokra fogunk támaszkodni, ami azért elég nagy lutri, főleg amit Budaörsök és Szigetszentmiklósok ellen veszítünk pontokat. Nyilván nem megsérteni akarom ezzel az ott élőket, csak össze sem hasonlítható a keretük, lehetőségeik, múltjuk a PMFC-vel. Szóval itt tartunk most."

Kiß B. 2010.10.21. 13:54:44

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Miután korábban írtad, hogy a Pécsről egyezik a véleményünk ezért erre nem reagálnék. Az mondjuk meglep, hogy nincs szurkolás...

Nem akarok teljesen elkanyarodni a focitól, de Ond vezér gondolom arra gondolt, hogy a 20. század elején népszerű nemzetközi munkásmozgalmi himnusz volt a Marseilles, amit előszeretettel énekelgették Európa szerte. Például Károlyi Mihályéknak is ezzel a dallal "tisztelegtek" szatmárnémedi látogatása alkalmával 1919. március másodikán a szervezői, Kratochwil Károly és a Székely Hadosztály katonáinak legnagyobb megdöbbenésére...

Circus 2010.10.21. 14:13:17

@-kraci-:
A La Marseilles (vagy hogyan írják frencsül), az nem a francia himnusz véletlenül úgy egyébként? Nem kellene 'lekomcsizni' :)

Amúgy pont azért hoztam mindkét példámat korábban, mert amennyire nem szimpatikus a karmozdulat, annyira az a másik tette. Most hadd ne keressek rá a tekockán (mert nem engedi a céges rendszer), ha bepötyögöd, hogy 'di canio' meg 'fair play', szerintem biztos kijön.

AMúgy ez kb teljesen magánügy kellene legyen, a foci szóljon a futtballról! :)

Kiß B. 2010.10.21. 14:22:17

@Circus: Nem én dobtam fel a Mairseilles témát, de ha a pécsi kontextusban nézzük, nem hiszem, hogy "úgy amúgy" francia himnuszként énekelték, inkább a nemzetközi munkásmozgalmi mivoltára gyanakszom. Nem kaptunk Ond vezértől információt arra, hogy milyen nyelven daloltak a munkás szurkolói, amennyiben franciául, úgy valószínűleg Neked van igazad. Viszont ha magyarul, akkor mégis csak az én teóriám tűnik sanszosabbnak :)-

A többivel egyetértek! :)

Ond vezér 2010.10.21. 16:58:03

Esti Kornélnak: nekem csak az említett LK-döntő jutott az elmúlt idők pécsi szurkolásából, s mivel a tévések oda tették a mikrofont, mindvégig őket volt szerencsém hallgatni. Az egy dolog, hogy a "szar Videoton" többet hallatszott, mint a "hajrá, Pécs", de a Marseilles igazán nem válik a dicsőségükre. Magyarul énekelték, valami átköltést. A komcsikhoz ennek annyi köze van, hogy a felvilágosodás és a francia forradalom a bolsevizmus politikai-ideológiai előzménye, közös bennük a nemzet-, egyház- és tradícióellenesség, a haladás hamis jelszavának hangoztatása, a létező és működő rendszerek és értékek tönkretétele.

Na de hagyjuk, nem akarok általánosítani, ha ez csak egy kisiklás volt a Mecsekalján, annál jobb.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2010.10.21. 23:47:27

@-kraci-: teljesen igaz. szarul írtam! köszi a korrigálást!

gabesz7004 2010.10.22. 08:52:43

Csak hogy egy klasszikus idézettel kezdjem: "Eszem, fa@szom megáll!" A Marseilles sem magyarul, sem franciául nem való Magyarországra! Kracinak tökéletesen igaza van, mert magyarul énekelva, tényleg a "munkásmozgalmi" időket idézi! A francia himnuszt meg mi a fenéért kellene énekelni Magyarországon? Jussunk már el oda, hogy nem a külföldieket majmoljuk, hanem egyszerűen büszke magyarként énekeljük a Magyar Himnuszt! Különben is ami francia minden megvetendő számomra, az emberek, a nyelvük, az ételeik, az italaik, nincs bennük semmi jó! Ők a nyugati románok!

nbcee, nagyon jó a poszt, gratula érte és nagyon várom a többi keleti csapatos beszámolód!

Futó Lada 2010.10.22. 09:23:49

... elvileg minden szurkolótábor azt énekel amit akar, ha ettől jobb hangulat lesz a stadionban..volt olyan EB, mikor a holland szurkolók az Aida-ból énekeltek, volt olyan szezon,mikor Újpesten a hazai meccsek előtt a Himnuszt énekelték..
.. ami azt illeti, viszont mennyivel klasszikusabb lenne, ha például a klubbindulót énekelnék, ha már egyszer a csapat miatt mentek ki (pl. Liverpoolban, ha már mindenáron a külföldre akarunk hajazni, nincs meccs a "Never walk alone" nélkül...

Circus 2010.10.22. 09:31:29

@Futó Lada:
"viszont mennyivel klasszikusabb lenne, ha például a klubbindulót énekelnék, ha már egyszer a csapat miatt mentek ki"
Ámen.

@-kraci-: meg a többiek a francia himnusszal kapcsolatban: miután (nem kissebbítve a Mecsekalja lakosságának nyelvi képességeit) valószínűleg magyarul hangzott az ominózus dalmű, azért alapjaiban egyetértek a felvetésekkel a munkásmozgalmi felhangokkal. Mindazonáltal, lásd az idézetet a posztom elején... fajra, nemre, bőrszínre, politikai hovatartozásra hivatkozás nélkül és helyett "hajrá Csabagyöngye"!

(amúgy meg hülye vagyok: tekocka => tecső)

JESTER 2010.10.25. 10:36:43

a poszt remek, a politikai vita fölösleges.

JESTER 2010.10.26. 13:24:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Hát nálam Ond vezér hagymázas fejtegetései a Marseillaise kapcsán ide sorolandók. Eddig ez nem nagyon volt labdabiztos-jellemző, remélem eztán sem lesz!
süti beállítások módosítása