HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Fogyunk, fogyunk - Tompika keksze

2011.05.26. 19:00 nbcee

Sajnos nem a testsúlyunkra vonatkozik a cím első két szava, hanem a stadionjainkba látogatók létszámára. Egyre kevesebben választják a szórakozásnak a szotyihéjas-műanyag söröspoharas-bíróanyázós formáját. Az alábbiakban megpróbálom körbejárni a lehetséges okokat, és megnézni, mit hozhat a jövő. (A honi futballélet úgyis tele van jósokkal, eggyel több vagy kevesebb már nem számít)

Először is szeretném leszögezni, hogy senkinek sem akarok beszólni, még a szolnokiaknak vagy - kivételesen - Artie-nak sem :). Ahogy korábban is írtam, a nézőszámra érzékenyebbek a honi férfiak, mint a péniszük hosszára, de azért lehetőleg senki se vegye halálos sértésnek, ha én azt merem majd leírni, hogy itt vagy ott kétezren szoktak kimenni, miközben ő szentül meg van róla győződve, hogy kétezer-háromszázan, sőt egy évben egyszer (pl. a Fradi ellen) ötezren voltak. Szóval nem az indulat vagy egyik-másik klub szándékos besározása vezetett, higgyétek el nekem. Na akkor a lehetséges okok:

1) Kiesők-feljutók Tavaly ugyebár kiesett a Diósgyőr és a Nyíregyháza, és feljutott a Szolnok a Siófokkal karöltve. A nézőszámokat tekintve az utóbbi években a piros-fehérek általában az élmezőnyhöz tartoztak, míg a nagy riválisaik kb. az erős közepes kategóriába estek bele, de azért a honi átlag fölött voltak (jó, tudom a kilencvenes években még ott is jobb volt a helyzet). A siófoki és szolnoki ultrák tegyék a kezükre a szívüket, azért ők a magyar átlag alatt vannak, és ezen az a pár meccs sem változtat, amikor valamelyik nagycsapat tábora augusztusban lemegy csobbani egyet.

Azonban ez csak a probléma egy kis szelete (bár sok "elemző" itt meg is állt az okfejtésében, és örömködtek, hogy jön a Diósgyőr meg a Pécs, bár az utóbbi csapattól nem várok húdenagyon kimagasló számokat, és most a szezon egészéről beszélek, nem a csak a nyitómeccsről - de cáfoljon meg az élet! - mondjuk a Szolnokot így is le fogják körözni), hiszen ez még nem indokolná, hogy a csapatok nagy részénél miért csökkent a nézőszám. Ráadásul, amikor visszakerült a Fradi, páran attól is ugrásszerű növekedést vártak, ami sajna nem következett be. (Persze voltak mások is, akik 4-5 ezret ígértek) Egy szó mint száz, folytassuk barangolásunkat!

2) A bajnokság izgalmai A tavalyi szezon a DVSC-Vidi párharctól volt hangos, és a kiesés kérdése is sokáig nyílt volt. Ehhez képest idén szinte feltartva (lovis szakkifejezés) lett bajnok a Dottore-gárda, a Szolnok meg már októberre olyan hátrányt szedett össze, hogy lehetett érezni: eldőlt a dolog. És bezony, ha nincsenek izgalmak, a néző is egy csöppet kevesebb motivációt érez a stadionba történő kibattyogásra. Az a kérdés csak a leginkább fanatikusokat hozza lázba, hogy a 11. vagy a 12. helyen végez-e a csapat?

3) A meccsek időpontjai Ebben a szezonban különösen gyakran jött elő a drága szövetségünk és a sporttelevízió szerelemgyereke: a péntek öt órás kezdés. Ha az ember diák vagy nyugdíjas, esetleg kötetlen a munkaideje, akkor még úgy-ahogy ott tud lenni, de a dolgozók többségének ez egy rémálom. Tessék még ezt megbolondítani pár hétközi fordulóval (hova a fenébe sietünk???) és voilá, máris sikerült a fizetőképes drukkerek jó része elé egy újabb akadályt görgetni. A bajnoki meccsek legyenek szombat délután, esetleg vasárnap és punktum! Ha már minden kötél szakad, és elkerülhetetlen, hogy hétköznap legyen a meccs, akkor legalább tegyük estére.

3/B) A kiszámíthatóság hiánya Tessék ehhez hozzászámítani azt is, hogy a meccseket még a kihirdetett időpont előtt néhány nappal is ide-oda pakolgatják. Gondoljunk csak bele, a kupadöntő helyszíne mindössze tizenkét nappal(!) a mérkőzés előtt lett megnevezve. Fuckyeah előre tervezés.

3/C) Még egyszer a meccsek időpontjai Meg lehet nézni, melyik forduló vonzotta a legkevesebb nézőt: a 16. Ugyebár ez volt az, amit november 26. és 30. között rendeztek. Ide a rozsdás bökőt, hogy ha decemberben megtartják a 17. felvonást is, akkor arra még kevesebben mentek volna ki! Egyszerűen túl hideg van akkor, és bizony a zord idő sokakat elriaszthat a lelátói örömöktől. A stadionjaink pedig nem igazán tudják megóvni (erre még visszatérünk) a fagytól a drukkereket (tudom, bezzeg Angliában Karácsonykor is...).

Mit lehet tenni annak érdekében,hogy a lelátók ne legyenek olyan üresek, mint a Kondukátor legszebb évei alatt a román élelmiszerboltok? A magam részéről szkeptikus vagyok pl. a családbarát stadion programot illetően, ez csak alig befolyásolja a nézőszámot (a Vidinél sem azért mentek ki többen, mivelhogy húdenagyon családbarát lett a stadion). Persze az is biztos, hogy egy omladozó, húgyszagú létesítménybe nem látogat ki olyan szívesen az ember, de pl. a szombathelyiek (csak hogy ne írjak mindig DVTK-t) még akkor is özönlenének egy bajnokesélyes Haladás meccseire, ha végig kukoricára kéne térdepelniük. Ettől még teljes mellszélességgel támogatok minden, a stadionok feljavítását célzó intézkedést ("És vissza nem foly az időnek árja, Előre duzzad, feltarthatlanúl"), de ez önmagában még nem garancia arra, hogy tódulni fognak a nézők.

Túl a hármas problémakör megoldásán (vagyis szombat-vasárnapi bajnokik, és kiszámíthatóság), nagy szerep hárul a klubokra is, szóval tessék ám hirdetni azokat a meccseket! Jelenleg kb. az a felfogás, hogy "akit érdekel a foci, az úgyis utánanéz annak, hogy mikor játszunk". Mennyivel lenne másabb, ha elébe mennének a fogyasztóknak? A foci egy termék*, és ahogy majd nemsokára egy kolléga elemezni is fogja, bizony nem tesznek meg mindent az értékesítése érdekében.

Abba is gondoljunk bele, hogy azért a NépPuskás Stadion jópárszor megtelt az elmúlt években. A válogatott meccsek és a Loki BL-szereplése bebizonyította: Igenis van igény a magyar focira, igenis vannak akik szeretnének ott lenni. Csak egyelőre lappang ez az igény, és valakinek meg kéne már dörzsölnie azt a csodalámpát, hogy kiszabadulhasson.

A másik hiba, amit a szövetségünk és néhány klubvezető elkövet, az az szokott lenni, hogy ránéznek a nyugati topligák élcsapatainak meccseire, és azt mondják, valami ilyesmi kéne itt is. Párnázott ülésekben békésen szotyizó húszeurós hamburgert evő ülő drukkerszáz-, és tízezrek, akik néha eldalolják, hogy "You'll never walk alone", aztán jó dolgukban otthagynak párszáz eurót a fanshopban, mert hát ezek még a leggagyibb cuccokat is megveszik ötszörös áron, ha Chelsea-címer van rajta. (Azt már meg sem említem, hogy ez csak a felszín legeslegteteje, és hogy az albioni másod-, harmadvonalban már más a leányzó fekvése) Na ez az, ami itthon sosem fog bekövetkezni, legalábbis nem 20 éven belül. Más a kultúránk, más a magyar középosztály helyzete, más utat járt be a két ország labdarúgása, stb. soroljam még? Van párezer bolond, aki még ma is kijár, elsősorban az ő igényeiket kéne fölmérni, nem pedig rájuk erőszakolni valami idegen mintát. És ha már így rakjuk le az alapokat (miért kell nekünk egyfolytában újra az alapokat birizgálnunk?), és megint egyre több a meccsrejáró, na akkor lehet cél az, hogy ezeket a dolgokat lassan és fokozatosan részévé tegyük a honi szurkerkultúrának. De a jelenlegi módszer olyan, mintha az elkészítendő kaja hozzávalóit rögtön az elején bedobálnánk a sütőbe, aztán csodálkoznánk, hogy nem lesz ehető a végeredmény. ("Nem lett finom a keksz." - Tompika)

Plusz olvasnivaló: Ebből kiderül, hogy még az 1970-es Göröcs-Zámbó-Bene-féle bajnok Dózsa is képes volt 600-as meccset produkálni.

Még egy kis bogarászható anyag.

  • "A szomszédos országok mindegyikében magasabb a nézőszám! Ausztriában 9 ezer felett, Romániában 6 ezer körül, Csehországban 5 ezret közelítő, de még Szlovákiában is 3 ezer felett van."
  • "A jelenlegi mintegy 2.800 fős átlagos nézőszámot fokozatosan emelve 2014 évben már el kell érnünk a mérkőzésenkénti 6.000 fős átlagot, amelyet 2018 évre 10.000 fő fölé kell emelni. Ez a szám már csak a stadionok átépítésével és nívós hazai bajnoki mérkőzésekkel biztosítható."
  • "A magyar bajnokság mérkőzéseinek nézőszámát jelentősen csökkentette az eddig megoldhatatlannak tűnő stadionbiztonsági kockázat, amely mellett a családok, a gyermekesek egyáltalán nem mertek kilátogatni a stadionokba. ... Amíg Nyugat-Európában új stadionok építésével, komplex biztonságtechnikai és adatbázis rendszerek segítségével néhány év alatt megtisztították a stadionokat a kerítésektől és a garázda elemektől,..." Na ja, ezt mi már hallottuk párszor. (Kattintsatok rá mindre :) Félreértés ne essék, nem vagyok huligán-párti sem)
  • "Ezáltal a bajnokság színvonala és nézőszáma is emelkedik, a magyar játékosok révén a meccsre járás, a vasárnapi bajnoki forduló ismét kedvenc családi programmá válhat." (v.ö. péntek 17:00)

*A klubfutball egy szórakoztatóipari termék. Ha én egyedül kocogok a környező utcákban, az sport (az edzettségi állapotomat most ne firtassuk). Ha az eseményre lehet Hongkongban is fogadni, ha azt közvetíti a tévé, ha az részévé vált az emberek identitásának (fradista-újpesti), akkor az már nem sport (bár nyomokban még tartalmazhatja), hanem valami egészen más.

10 komment

Címkék: tompika nézőszám elgondolkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr442931032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zigi 2011.05.26. 21:50:57

Nem szívesen vagyok az mlsz védőügyvédje, de most mégis meg kell tennem.:) A hétközi fordulókra azért van szükség, mert ha jól tudom az uefa kitalálta azt a hülyeséget, hogy a bajnokságoknak június 1-ig be kell fejeződniük mindenhol Európában. S mivel Magyarországon a fontosabb helyekről spareggio dönt pontegyenlőség esetén (ez persze az mlsz sara), ezért május utolsó hetét fenn kellett ezeknek tartani. Mivel február legvége, március eleje előtt nem igen lehet elkezdeni a tavaszi szezont Magyarországon, plusz még a válogatott meccsek hétvégéi is kiesnek a bajnoki időpontok közül, ezért az mlsz kénytelen volt beiktatni két hétközi fordulót is tavasszal. Ezért van az, hogy a másod- és harmadosztályban, ahol nem köti az mlsz kezét az uefa rendelkezése, és nem kell hétközi fordulót játszani, még csak a 27. játéknapnál tartanak.

Artie 2011.05.26. 22:02:10

Kedves nbcee kolléga, kötekedünk, kötekedünk?:P Teljesen egyetértünk a nézőszámok feltupírozására való hajlamosságban (tisztára úgy fogalmazok, mint egy rendőr).

hatosfal.blog.nepsport.hu/archives/2011/05/16/Meghogy_kudarc_lenne_a_gyori_szezon/

"egyes hírek szerint a Magvassy kapacitása 2800, akinek van kedve, képzelje el, hogy annyi állóhelyen hogyan férhet el 1800 ember – elárulom: sehogy"

Balilövő 2011.05.26. 22:52:15

Az én listám (meg nem nevezett hazai klub bérletes szurkolója):

1., Ár-érték arány. (Szar a foci ennyiért)
2., Szurkolói hozzáállás (ha a csapat nem látszik látványosan, nem mennek ki)
...
...
3., Minden egyéb más (időpontok, stadion, marketing ....stb)

A magyar szurkoló leszarja a stadion állapotát, meccs időpontot, mindent... ha jó a foci.

És némi provokáció:
A loki nemzetközi meccseinek nézőszáma csakis az ellenfélnek köszönhető.Idén ötször játszottak a fővárosban, akkor hol volt az a negyvenezer loki szurkoló ?

hüjeliba 2011.05.27. 06:51:19

A futball (mint minden más testi kontaktussal járó csapatsport) faék egyszerűségű játék, ha nem az lenne, akkor a tudományos akadémiák, csupa nyugdíjas sztárral lennének tele. Ok. vannak szakértők akik jól megélnek abból,hogy a végletekig elbonyolítják, és mások akik meg visszafejtik, de ezek hatása csak esemény utáni tabletta erejével hat.
Tehát, birtokold a labdát, és lehetőleg az ellenfélnél egynél többször juttasd a gólvonal mögé.
Ehhez használd ki a fizikai fölényedet, gyorsaságodat,lehetőleg óvd meg a labdával ügyesen bánni tudó játékosodat, az ellenfél mészárosaitól. Célodat cselvetéssel, vagy őszinte harccal is megvalósíthatod mindegy, cél a győzelem.
Az a gond hogy hiába van kitűnő kreatívod ,hogy eladj egy terméket a kiválasztott célcsoportnak, meginvitáld a félig fedett, wc-kel, büfékkel, parkolókkal, multimédiás eszközökkel felszerelt stadionokba, ha a játék csak nyomokban tartalmazza fenti alapvető kritériumokat, akkor a néző (aki szintén nem a balettre vett jegyet) unatkozni fog, és nézi inkább fotelből, mert ott bármikor elkapcsolhat.

vérfarkas 2011.05.27. 10:01:28

Egy friss megoldás Szolnokról:
"Elképzeléseink szerint a családi belépők ára nem haladja meg személyenként az egy gombóc fagylalt árát" - mondta az új tulajdonos.

nbcee 2011.05.27. 12:33:23

@Zigi: Ahogy írtam is, ha már hétközi, akkor legyen legalább este, és felejtsük el a hétvégi meccseknél a péntek öt órát!

@Balilövő: & @hüjeliba: Most arra kerestem a választ, hogy mi az, ami érdemben változott az elmúlt szezonhoz képest. Lehet - némileg jogosan - keseregni a mutatott játék miatt, de az gyakorlatilag ugyanilyen volt a 2009/10-es szezonban is. Ami változott: 2 csapat kiesett, 2 felkerült, kevésbé volt kiélezett a bajnokság, valamint több lett a sz*r időpontra rakott meccs.

Konkrétan tavasszal a KTE 14 bajnokija az alábbiak szerint volt elosztva:
1 db kedd 18:00
1 db szerda 17:30
4 db(!!!) péntek 17:00
2 db péntek 19:00
1 db szombat 14:30
1 db szombat 16:00
2 db szombat 17:00
1 db szombat 18:00
1 db szombat 19:00
Vagyis, a 14-ből 5 meccs sz*r, 3 meccs középsz*r és 6 meccs normális időpontban volt. Én csak annyit akarok, hogy ha már olyan lökött vagyok, hogy ez a foci érdekel, legalább hadd mehessek ki arra a f*cking meccsre, és ne szívjak a hazai hetedik számú sportcsatorna (sportM) hülyeségei miatt, amit kb. a lakosság elenyésző töredéke néz csak.

@Artie: & @vérfarkas: :) :)

u.i.: Abba mondjuk senki sem kötött bele, hogy az egyik részben Angliáról írok, és a szövegben euróval fizetnek font helyett – bár lehet, hogy simán elfogadják azt is. :)

Artie 2011.05.27. 13:05:18

@nbcee: A nem hülye kocsmáros bizonyára elfogadja, a hülyénél meg nem iszunk...:) Az mondjuk gáz, hogy Dániában b@hatod az euródat, nekik csak a korona kell.

Egyébként meg szar meccsidőpontokról is lehet értekezni, nem csak fociban, ez nálunk nagy divat. Abszurdisztánban ugyanis az, hogy a média diktálja az időpontokat, nem azt jelenti, hogy a média olyan helyre teszi a meccseket, ahol telt ház is lesz, meg a tévében is nézik, hanem olyanra, ahol a kutya sem megy ki, és még a tévében sem nézi senki, esetleg neadjisten eldugjuk a Sportklubra, ott még kevesebben nézhetik. Erről is morogtam már röviden...

hatosfal.blog.nepsport.hu/archives/2011/05/10/Uton_az_erdektelensegbe/

Csoda-e, hogy ezek után egyre inkább látom a kézilabdánkon az "elfutbalosodás" jeleit...:S Tipikusan ugyanazokat a hibákat követik el, amiket a fociban 15-20 éve. Mindezt önfényezéssel vegyítve, ami viszonylag nagyon egészségtelen, és a focin látjuk, hova vezet. Rövid idő alatt! Mert azért nem lehet véletlen, hogy a már lefelé zuhanó focink ki tudott termelni a 80-as években is világsztárt (Détári), össze tudott állni egy európai mércével is mérhető csapat (Videoton), és 5-10 évvel később ennek már nyoma sem volt.

Futó Lada 2011.05.27. 20:58:03

..én egy érdekes dolgot vettem észre (mármint nekem érdekes) : Az MLSZ nézőnövelő dekrétum, az az NB1-es meccsekről , a válogatott meccsekről, és a futsal meccsekről rendelkezik. Az hogy NB2-es meccseken mennyire kell felmennie a nézőszámnak a jelenlegi átlag 800-ról arról nincs szó.
Rövid fejszámolás : 5 év alatt az NB1 átlag-nézőszáma felmegy 6000-re. Az NB2-ben a félig csődben levő csapatok és az NB-s gárdák 2. csapatai simán lefelé húzzák az átlagot, és marad kb 4 csapat akiknél a hazai nézőszám _legalább megközelíti_ az NB1-es átlagot. De mi van ha nem közülük jut fel valaki ? Nem logikai bukfenc ez?

RolloJuve 2011.05.28. 00:08:20

@Futó Lada: csúszatva ezt nem véletlen, hogy a megyszékhelyek csapatait akarják (?) a bohócligába. Nézd meg majd jövőre pl a Szegedet. Tisztelet és bocsánat az érintetteknek, de a bohócnak nincs szüksége [itt moderáltam] olyan csapatokra, amelyek ilyen-olyan módon első osztályban szerepelhetnek/nének, de valós szurkolói bázis nincs mögöttük

hüjeliba 2011.05.28. 09:04:50

@nbcee:
OK. megértem, hogy a mérkőzések nagyobb irama, mely 16 Magath szerű edzővel könnyen elérhető lenne, naivitás, hiszen sorra buktatnák meg a játékosok, így csak a nemzeti együttműködés segíthet. Ha jövőre lesz 100e közmunkásunk, és őket felügyelni hivatott további 30e 50 év alatti nyugdíjból visszatérő rendvédelmi és katasztrófavédelmi nyugdíjasunk, akkor már csak egy lépés munkájuk jutalmaként erősen javasolni nekik (értsd:demokratikusan utasítani) mérkőzések lelátóinak megismerését. Jelenlétük önmagában 16.000e átlag nézőszámot generálna, a tömött lelátók jobban mutatnak a tv-ben sőt valódi társadalmi eseménnyé tenné a párbajokat, ez további tömegeket vonzana, sőt még jegy sem jutna mindenkinek.
süti beállítások módosítása