HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

A stadionépítés rejtett dimenziói

2012.01.09. 17:15 Black Lotus

„Az agility egy szédületesen magával ragadó kutyás sport, ahol a gazdának, és a kutyának is ugyanúgy teljesíteni kell, mind a kettőjüknek egyformán meg kell dolgozni a sikerért.  A sportot leginkább a lovas díjugratáshoz tudnám hasonlítani, a gyökerei a lovaglásból erednek. A hetvenes években egy angol lovastiszt egy díjugrató verseny színesítésére találta ki, hogy a kutyák is csináljanak valami hasonlót. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy rá nemsokkal megszületett az agility szabályzata, és komoly versenyeket rendeztek.”

 

Bevallom, életemben először kerestem rá erre a szép sportágra. Az apropóját Kósa polgármester szolgáltatta, aki az országban már-már presztízsberuházásként kezelt debreceni stadion (melynek átadási időpontjával kapcsolatosan  már legalább annyi dátumot hallottunk, mint a magyarországi euróról: jelenleg 2014 márciusánál tart  a licit) leendő multifunkciós jellegét kívánta kihangsúlyozni azzal, hogy bejelentette: az új stadiont nem csak holmi labdarúgásra használják majd, komoly eseményeket lehet idehozni, mint pl. a kutya agility világbajnokság.

 

Olvasom a cikket és kicsit kavarognak bennem a gondolatok. Egyrészről kicsit több, mint huszonöt éve szurkolok egy európai élcsapatnak (a név most mindegy), de emlékeimben nem sejlik fel, hogy a gárda stadionjában ilyen jellegű rendezvényeket tartanának. (Más kérdés, hogy arrafelé eléggé elmaradott népek laknak: például nem hallottak arról az UEFA-reguláról, amit minden magyar futballszurkoló ismer, azaz hogy nemzetközi kupameccsen tilos alkoholt árusítani. Ennek folyományaként BL-csoportmeccsen már kortyoltam arrafelé a büfében frissen csapolt sört. De kutya agility-t nem láttam, ez tény.)

Másrészről próbálok visszaemlékezni az utóbbi 15-20 év nagy európai stadionfejlesztéseihez. Nyilván a sor véletlenül sem teljes, de sem az amszterdami, sem a gelsenkircheni, sem a müncheni fejlesztés esetében nem emlékszem arra, hogy az  aréna másodlagos használatának lehetőségei közül pont egy ilyen eseményt emeltek volna ki a fejlesztők. Atlétikai rendezvények, koncertek rémlenek, ez valahogy nem jutott eszembe. A hiba valószínűleg bennem lehet, gondolom, így a biztonság kedvéért jelen sorok pötyögése közben tárcsázom a fenti három csapat egyikének drukkoló ismerősömet és rákérdezek: figyelj, nálatok a létesítmény terveinek bemutatásakor szóba került kutya agility világbajnokság tartása? Egy perc néma csend a vonal túloldalán, majd némi torokköszörülés után csak annyi válasz hangzik el: „Figyelj, a lázadat mikor mérted meg utoljára?”

 

Gyors rákeresés után kiderül, hogy Magyarországon ennek a világversenynek már vannak hagyományai: 2009-ben Gyula adott otthont a X. Keverék és Fajtatiszta Kutya Agility Világbajnokságnak, igaz, ott ehhez nem kapcsolódott stadionfejlesztés. Ha jobban belegondolok, végül is a magyar stadionok megújulásának ez is egyfajta záloga lehetne, legfeljebb kutya agilityben is eljutnánk odáig, mint kajak-kenuban vagy fogathajtásban, hogy a sportág minden második világbajnokságát mi rendezzük. Ha az aranylábúaknak éppen nem sikerül a tikkasztó nyári melegben leigázni az aktuális albán vagy kazah ellenfelet az EL-selejtezőkben, vigaszként még mindig tapsolhatnának a szurkolók annak, hogy a klub aktuálisan kedvenc légiósa egy bemutató keretében összeméri a robbanékonyságát egy afgán agárral. Nincs kétségem afelől, hogy a nyugati elitligák PR-góréi ezt látva csak sárgulnának az irigységtől.

 

15 komment

Címkék: stadion debrecen abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr193531897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Futó Lada 2012.01.10. 07:56:41

A hír:
Eb és Vb megrendezésére alkalmas stadion épül debrecenben.
Kommentek:
"Új stadion ezeknek a kutyaütőknek ?"
" A kutya se megy majd oda "
Nos ezzel a huszárvágással egyenesen a kutyák legjobbjai mennek oda,és nemhogy kutyautok, de egyenesen kutya barátok fognak futkosni a gyepen... Az még, hogy nem EB vagy VB, hanem egyből Eb-vb, az már csak hab a tortán .

Artie 2012.01.10. 08:32:22

Én csak annyit tennék hozzá Lotus mester írásához, hogy Rudi Assauer, illetve Clemens Tönnies biztos sárgulnak az irigységtől, hogy nekik ez nem jutott eszükbe, így kénytelenek beérni olyan szarságokkal, Lada után szabadon kutyát nem érdeklő eseményekkel, mint pl. jégkorongmeccs 77 ezer ember előtt, kézilabdameccs 31 ezer ember előtt, biatlonversenyek 52 ezer ember előtt.

de.wikipedia.org/wiki/Veltins-Arena

slowmotion 2012.01.10. 13:46:35

reméljük, az ebek szobatiszták lesznek, illetve hogy nem csinálják tele a képzeletbeli gatyát a nagy megmérettetés előtt.
bár ha jobban belegondolok, trágyázásnak sem lenne biztos utolsó, meg a gyepmunkási foglalkoztatás is megugrana a keleti régióban...

hüjeliba 2012.01.11. 10:22:05

Khm.
A hír nem teljes, a stadion hasznosításával kapcsolatosan az ülésen felvetődött továbbá ,hogy a holtszezonban (tavasztól augusztusig tartó időszakban) milyen egyéb lehetőségek kínálkoznak még.
Kiszámoltuk ,1985-óta nem volt magyar néző Magyarországon az UEFA által rendezett kupák bármelyikének mérkőzésén, így felesleges szakmai munkát és pénzt ölni ezekbe a kevesek által érdekelt rendezvények megvívására alkalmas csapatba, a magyar bajnokság előbbre való.
Fontos nemzetgazdasági érdek a honi mezőgazdaság fejlesztése ,így a pálya felülete tavaszi vetéskor a hiánygabonák termesztésére is alkalmas lehet, lásd idei cukorfrász.
Egyes (ellen)vélemények szerint az augusztus már bőven főszezon, így előfordulhat ,hogy a terméstől a játékosok nem látnak a pályán, de mások szerint, a honi mezőnyben amúgy is kevés az olyan spíler aki látna a pályán.
Az idei évben kormányunk kijelentette, hogy kész bármiről tárgyalni, így a pálya vetésterület helyett a hortobágyi hungarikumok, pl. szürke marhák legeltetésére is kiválóan alkalmas lehet, ez még UEFA előírásokba sem ütközik, hisz ilyen kitétel sincs a szabálykönyvben.
Bármely más további ötletre is nyitottak vagyunk, melyeket a www.magyarorszag.hu webcímre kérnénk postázni.

wilbury 2012.01.11. 10:57:55

Nem értek egyet a cikk írójával, a fanyalgásával. Meg kell értenünk, hogy kicsi ország vagyunk kicsi focival (+szegények is), valószínűleg óriási veszteséggel lehet csak fenntartani egy ilyen stadiont, meg kell ragadni minden lehetőséget a kihasználásra.
Az, hogy kell-e stadion egyáltalán, ha amúgy veszteséges a fenntartása, az egy másik téma.

Artie 2012.01.11. 13:03:53

@wilbury: Ne haragudj, nem tudom eldönteni, hogy viccelsz-e vagy komolyan mondod, de tegyük fel, hogy komolyan mondod. Tehát akkor te azt mondod, hogy ez a rendezvény azért lenne jó, mert segítené fenntartani a stadiont.

Hát viszont én úgy saccperkábé teljesen biztos vagyok benne, hogy egy ilyen rendezvény önmagában veszteséges lenne, csak a kiadás-költség is mínusz szám lenne, nemhogy esetlegesen hozzávéve még az amortizációt és egyéb fix költségeket. El tudod képzelni, hogy egy olyan esemény, amelyről a lőtéri kutya nem hallott, olyan nézői, szponzori és médiaérdeklődést hozna, hogy akárcsak egy picit is pozitív lenne az egyenlege az eseménynek? Én aligha.

wilbury 2012.01.11. 14:01:05

@Artie: Nyilván nem a stadionfenntartó és tulajdonos szervezi a veszteséges kutyakomédiát. Ő BÉRBEADJA haszonnal az amúgy parlagon heverő stadiont. Hogy buknak-e a kutyások, az az ő dolguk.

Így működik többek között a PappLaciAréna --> koncertek, vásárok, stb..

Artie 2012.01.12. 10:50:00

@wilbury: Valami azt súgja, hogy így sem nagyon lehet óriásösszegeket akasztani az ilyen versenyeken.

Hova tűnt a merjünk nagyot álmodni?

vérfarkas 2012.01.12. 11:33:38

Versenyző kutyusokat már láttam az Eurosport 2-n (országimázs!), és ez alapján az uszodahasznosításban is vannak lehetőségek :-)
www.youtube.com/watch?v=8N7K4DjsbyY

Artie 2012.01.14. 20:04:04

@vérfarkas: Közvetlenül a backgammonverseny után?:D

vérfarkas 2012.01.14. 22:34:07

@Artie: Hogy maradjunk a kutyáknál, egyszer hot-dog evő vb-t adtak élőben. Volt szakkomentátor, és az egyik versenyző baseball sapkájának a sildjén volt egy fedélzeti kamera, hogy közelről is lássuk.
Ekkora eseményhez meg is van az infrastruktúránk.

Futó Lada 2012.01.15. 14:05:11

@vérfarkas: Az új Fradi-stadinoban is lesz ilyen, a Kő-Papír-Olló ob kerületi döntőjét is itt rendezik, és a tervekben szerepelt még seggrepacsi világ-kupa, Meggymag-köpő bajnokság valamint a stadion az elforgatása után már hivatalosan is alkalmassá válik a Napba-néző világbajnokság egyik csoportkörének megrendezésére..
Ezek közül egyedül a meggymag-köpő helyzete lehet bizonytalan, ott még kell a sponzor a speciális verseny-eszközök beszerzésére ..

Artie 2012.01.15. 21:13:30

@Futó Lada: Elnézést, de ez most nagyon kikívánkozik belőlem.

Chuck Norris egyszer a tükörben kő-papír-ollót játszott, és legyőzte a tükörképét.

Futó Lada 2012.01.16. 12:20:11

@vérfarkas: .. ezt akár építkezés közben is lehet rendezni, ami hatalmas előny a stadion kihasználtságát tekintetbe véve.

Átadás után pedig jöhetnez a festékszáradás-nézéssel azonos szakszövetség alá tartozó sportágak, mint linóleum-hólyagosodás-figyelés, fűnövés-hallgatás vagy éppen a "rosszul bekötött világítás pislogásából morse kód megfejtés" .. ősi magyar sportágak ezek..
süti beállítások módosítása