HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Focipótlékok 1. rész - Szabadtéri játékok

2009.11.17. 11:49 végh hanta

Vegyünk egy egyszerű élethelyzetet. Kocsma, piroskockás abroszos asztal körül haverok, és a fociról beszélgettek. Cristiano Ronaldót már elmondtátok mindennek, és Szűcs Lajos is Júdás Lala - vagy nem, oldaltól függően. A sörök közben egyre csak jönnek, folyamatosan nő a szentimentalizmus-állandó. Valaki óvatlanul elszólja magát, és azt állítja, a kétérintő, valamint a páros egyérintő márpedig nem egy és ugyanaz a játék. Ennyi kellett, a hangulat megfeszül, vérre menő vita kezdődik. Az egyik oldalon állnak azok, akik szerint a kétérintő attól kétérintő, hogy mindkét térfélen a csapatok egy-egy játékosa szerepel. Erre a másik oldal ütésre emeli a Dreheres üveget, és vérben forgó szemekkel ordítja a fülekbe: a kétérintő attól kétérérintő, hogy egy kétfős csapat mindkét tagja egyszer-egyszer érhet a labdába. Egy konszenzus uralkodik csak a teremben - a kapufa nulláz.

Rendhagyó összeállításunkban ezúttal megpróbáltuk összegyűjteni gyermekkorunk kedvenc futballpótlékait. Mindent, amivel elütöttük a hétköznap délutánokat lent a téren, vagy a szobák melegében. Mindent, amivel stimuláltuk magunkat, hogy elröppenjen a bajnokik közötti két hét, vagy a nyári szünet.
 

Szabadtéri játékok

(láb)tengó

A tengó a futballjátékok azon családjába tartozik, amelyeket nem kapura játszunk. A tengó egy speciális pályát igényel. amelyet általában krétával festünk fel egy tetszőleges aszfaltfelületre. A szabályos játéktér négyzet alakú, és ezt négy azonos méretű, kisebb négyzetre osztjuk. Minden negyedben egy-egy játékos áll. Eddig okés, innen válik bonyolulttá, mert ahány ház, annyi utcafront, és annyi szabálykönyv.
 
A labda játékbahozatala egyszerű, ebben van a legnagyobb konszenzus. Valaki megfogja a lasztit, és leejti a négyszögek középen található metszéspontjára. A játékszer pattogni kezd, és akinél harmadszorra, az kezd. Játszható még úgy is, mint a páros ping-pongban. Ilyenkor valamelyik játékos az átló mentén úgy dobja be a labdát, hogy az először nála pattanjon, majd a vele sréhen lévőnél legközelebb. Más nagyjából nincs is, e két irányvonal létezik csak.
 
A játék céljáról azonban megoszlanak a vélemények. Az egyik tábor szerint mindenki-mindenki ellen van, és aki nem tudja szabályosan megjátszani a labdát, az kiesik. Aki utoljára marad az nyer. A másik tábor szerint viszont két csapat van, akik átlósan helyezkednek el. Ilyenkor nem kiesésre, hanem pontra megy a játék, egyszerű megoldással az nyer, aki többet gyűjt.
 
A játékhelyzet szerencsére adott, ebben vita nem nagyon lehet. Az számít szabályos, és egyben eredményes érintésnek, ha egy játékos a labdát úgy játssza meg, hogy az egy másik negyedbe érkezzen, és ott lepattanjon. Aki kirúgja a pályán kívülre, az kiesett, vagy annak a csapata pontot vesztett. Egyszerű, mint a pofon.
 
A tengó igazi májerei - merthogy létezett ilyen kategória is. A tengóhoz három dolog kell: négy játékos, egy labda, meg egy darab kréta. Az igazi májer az, akiben mindhárom adottság egyesül, de legalább kettő. A legsarkalatosabb kérdés a kréta-ügy. Ki másnak lenne krétája korlátlan mennyiségben, mint a tanárgyerekeknek? Mi egyebet hozhatna haza szegény tanárszülő az iskolából, ami a háztartásban is hasznosítható? A tengó igazi májere tehát, a labdát jól kezelő tanárgyerek.
 

Egyérintő

Az egyérintő legáltalánosabb feltűnési helye a lakótelepi házak által közrefogott dühöngők betonja. A dühöngő egy fémráccsal körbeölelt betonplacc, ahol a rosszul lefektetett beton, az idő múlásával felpúposodott, és csepkőszerű pettyeket növesztett ki magából. Területén vagy vannak félszer egy méteres kapuk, vagy nincsenek. Ilyen esetekben a rácsra, fehérrel felfesve jelölik nagyjából egyértelműen a célterületet. Érdemes megfigyelni, hogy a rácsozat általában páratlan számú függőleges merevítést tartalmaz, így a festett kapuk sohasem pont középen vannak, hanem valamelyik oldal felé eltolva. A gondos építtetők adtak a szimmetriára.
 
Az egyérintőben két fő játszik egymás ellen. A játék célja, hogy több gólt érjünk el az ellenfelünknél. (Minő meglepetés.) A játékba (egy)érintésnek számít a labda megjátszása mindaddig, amíg nem érintette a betont. Ennyi az összes szabály. Vagyis, ha te dekázgatva, vagy brazilkörökkel (lábfej, térd, váll, fej, másik váll, másik térd, másik lábfej) átsétálsz az egész pályán, akkor te egyszer értél a labdába. Ha menet közben leesik, akkor az ellenfél jön. A grundok egyetlen értelmes vitája a kapufa kérdése, hogy érintésnek számít-e? Általánosan elfogadott, hogy a kapufáról kipattanó labda - ellentétben a real footballal - érintésnek számít, méghozzá semleges érintésnek, azaz utána bárki megjátszhatja.
 
A játék során előfordul néha-néha kettős érintés. Ilyenkor különböző pályákon, különböző szankciókat alkalmaznak. Az általunk ismert eljárások a következők: fél, vagy egész pálya, üres kapu; esetleg ugyanezek közül valamelyik pattanás nélkül, vagy kornertől beugró kapussal. Az elkényeztetett úrifiúk kedvéért kifejtem, hogy mit is jelent az egész pálya, üres kapu, így a többi is érthetővé válik. Szóval. A labdát letesszük a saját gólvonalunkra, majd onnan klasszikus büntetőt rúgunk, üres kapura.
 
A különböző büntetési tételek úgy viszonyulnak egymáshoz, mint ultiban az egyes licitek. Következő felsorolásunkban arra törekedtünk, hogy a legkönnyebtől a legnehezebbig rangsorolva állítsuk renbe a szankciókat:
  1. Fél pálya, üres kapu
  2. Egész pálya, üres kapu
  3. Fél pálya, pattanás nélkül (ilyenkor a labda először a kapuvonal mögött pattanhat)
  4. Fél pálya, beugró kapussal
  5. Egész pálya, pattanás nélkül
  6. Fél pálya, pattanás nélkül, beugró kapussal
  7. Egész pálya, beugró kapussal
  8. Egész pálya, pattanás nélkül, beugró kapussal (gyakorlatilag lehetetlen)

Folytatása következik.

37 komment

Címkék: focipótlékok

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr841531449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a katona fehérben 2009.11.17. 12:24:34

Nálunk mindig az gerjesztette a legnagyobb balhét tengóban, hogy szabad-e, és ha igen, milyen mértékben átnyúlni az ellenfél térnegyedére? Ti. vannak mindenáron győzni akaró felhasználók, akik a finoman megemelt labdára lazán rálépnek a szomszédban, ami gyakorlatilag kivédekezhetetlen.

groovejet 2009.11.17. 13:57:34

Pucsító.
A játék lényege: a gólszerzés.
Ha mellérúgod vagy a kapus kivédi, te váltod fel a kapuban.
13 gólt kell szerezni és aki a 13-ik gólnál bent áll a kapuban, azt a labdával jó picsán kell lőni hét méterről.
Gyönyörű unaloműző és bemelegítés gyanánt is alkalmazható.

Fritz1972 2009.11.17. 14:09:00

Nálunk az egyérintőnek a páros változata is létezett. Az egy csapat beli játékosok egyszer érhettek labdába. Csakhogy az is egy érintésnek számított, ha a csapattársak egymás között úgy tudtak passzolni, hogy a levegőben maradt a labda.
Ekkor csak az a játékos zárta ki magát az érintésből akiről a labda utoljára a földre, vagy a rácsra került. Kapus nem volt, bármelyik játékos védhetett kézzel is.

Létezett a páros fejelés is. Ez szintén páros egyérintő volt , és csak fejjel lehetett játszani. Ehhez kicsi pálya kellett, ezért a kapufa itt általában valamilyen tárgy pl. élére állított féltégla, vagy az akkoriban divatos diplomatatáska volt. Ha a védekező csapat a támadó fejesét közvetlenül le tudta fejelni, akkor utána onnan támadhatott vissza , ahol a labda földet ért. Ezt a játékot sekély vízben a Balatonon is jól lehetett játszani nádszálból létesített kapura.

Volt még a kapufázás. Ezt kézilabda kapura játszottuk. Emlékeim szerint a büntetővonalról lehetett lőni. Az oldalsó kapufa 2, a felső 5, a vinkli 10 pontot ért.

Dühöngőben ha nagyon sokan voltunk, akkor játszottuk még a kidobós brutálisabb változatát, a kirugóst is. Ez szintén egyérintős alapon működött.

jasztreb 2009.11.17. 15:57:30

a tengónál ugye azért született meg a kiesős verzió, mert (óh boldog békeidők) általában több büdöskölök akart tengózni, mint amennyi hely volt. tehát ez szerintem nem másik változat, hanem már egy vadhajtás.
plusz illet volna megemlézni az afta, sőt királyafta intézményéről. ezek ugye azért születtek, mert a vonal az az alap grundszabály szerint se kint, se bent.

díszbohóc 2009.11.17. 16:21:39

@groovejet: nálunk ez seggesként uzemelt, nagyjából ugyanaz a lényeg: ki a végén szív, annak imádkozni kell, hogy ne találják el a hátsóját. (ha jól emlékszem mi három sorozatban beszívott gól után seggeltunk, egy kapura játszottuk, és egyérintovel. Aki kihagyta/kapus kivédte, mehetett a kapuba.)

setzer 2009.11.17. 16:33:06

1968-as vagyok, és az "afta,királyafta" szavakat kábé a 80-as évek közepén hallottam /és mondtam/ utoljára. Kösz, jasztreb!

Crouch 2009.11.17. 16:44:03

Jobb helyeken csak hármat vagy ötöt lehet dekázni.

Kétérintő: lehet 1v1, jön a labda, leveheted, de csak a saját térfeledről lőhetsz. Sima passzolós, 2 vs 2 mindenki kétszer érhet bele vagy pedig a klasszikus emelős, egyik térfélen egyi-másikon másik csapattárs. Ja és én fal is nullázzal szoktam játszani.

Picsázás gondolom szintén alap. Levegőből 3 gólt kell rúgni, utána pucsítás a kapusnak és lő mindenki a hetesről.

Crouch 2009.11.17. 16:44:50

Ja és saját készítésű szabály amire büszke vagyok: kapufa=fél gól.

impulzusmoduláció 2009.11.17. 19:38:14

a tengónál még fontos kérdés a szerva:hol pattanjon,hogy lehet dobni stb.szintén elemzendő kérdés a kiskapus játéknál a kapu mérete,virtuális magassága illetve hány korner után járt a beugrásos büntető?

Kiß B. 2009.11.17. 21:12:28

Nekem a kedvenc tengóm nem a négyes, hanem a szóló. Kaposváron a Tüskevár városrészben (ahol felnőttem) a pálya egy lakó-pihenő övezeti utca szélessége, illetve valamivel hosszabb. Előállítása három vonallal történt, mi azonban festettünk. Akkoriban (90-es évek első fele) a Badacsony utca - Esze Tamás utca - Nyugati Temető háromszög 5-6 kis utcájában vagy 30 ilyen felfestett pálya volt. A középső vonalnál újra van, a hátsó és partvonalak viszont (szerva kivételével) benn vannak, és csodálatos ászokat lehet rápattintani (szintén egy szakkifejezés: csusza). A légtérben az ellenfél térfele felé egy miliméterrel sem lehet nyúlni, azonban két oldalt, és hátul el lehet hagyni a pályát, hogy vissza tudd adni. A meccsek 11 vagy 21 pőontig mennek, kettővel kell nyerni, 3 győztes meccs után van végső győztes, közben persze tértfélcsere. Mindig addig szerválsz, amíg el nem veszted a pontot (szemben a lábtenisszel). Egy jó tengópályán ritkán jár autó, nem laknak kismamák és ideggyenge nyugdíjasok, nincsenek fák, és nincs kerítés. Ha van, nem zavarja a lakót, hogy óránként akár 15 alkalommal is bemászol a labdáért.

Egyérintőben akárhonnan, akármekkora kapura "nem eshet le" azaz pattanás nélküli büntetőrúgásba akárkit ki mernék hívni. Minél kisebb kapú, annál jobb (pl kézilabda csak végső esetben).
Egyérintő párosban király, térfelenként két-két különböző csapatból lévő játékossal.
Nem csak a kettős érintésnél (si mérték szerint = 1 csont) hanem a szgletnek megfelelő esetben is (korner) jár a bünti!

Kiß B. 2009.11.17. 21:14:18

szervánál vonal, természetesen a "necc" szóval van jelezve. két necc egymás után a "bukó"

jasztreb 2009.11.17. 22:07:02

@setzer: hát igen, én is éreztem a donaldrágó ízét a számban, mikor leírtam.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.11.18. 08:30:00

@jasztreb: Az ilyen szavaknak egy külön posztot szenteltünk volna a sorozat végén, amolyan szótárszerűen. (Igen, megcsináljuk!) Mondjuk az afta nem jutott eszünkbe. Hatalmas riszpekt érte.

Futó Lada 2009.11.18. 09:45:23

Mi forgózunk tengóban. Kb. mint ping-pongnál, volt "csorgás" "bélés", ugyanúgy "csontért" mentünk, és létszámtól függően 3-5 csont után lehetett lepattanás nélkül is visszaadni a labdát, ezzel mindtegy élet-halál urává vált az ember... :)
(Általában vitába torkollott szabálytalan átfutás vagy akadályozás címszó alatt, de ettől függetlenül jó játék volt...)

2009.11.18. 10:47:44

jaj... tengó tengó... Még a rendőrt is ránk hívták az Avason amikor felfestettük az aszfaltra az első tengópályánkat...

andrew zekics 2009.11.18. 10:56:33

@groovejet: helyben magozásnak hívtuk...
hatoson belül egyérintő, ha 3 gól megvolt akkor 6-ról izomból, a kapus pedig mélyen előrehajolva...
Ha a kapus megfogta valaki passzát, akkor a passzoló lett a kapus.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.11.18. 10:59:31

@andrew zekics: Lehet, hogy fater úrigyerek volt (hasonlóan a többi apuka is), de ez nekünk kimaradt.

jasztreb 2009.11.18. 11:52:15

@végh hanta: egy pillanatra megijedtem, hogy elrontottam a játékotokat :) szóval az afta-fogadva kiáltozás az egyik legkomolyabb lakótelepi emlékem maradt, de örülök, hogy másból is előcsalogatta a grundfocistát.
várom a folytatást nagyon.

andrew zekics 2009.11.18. 12:21:14

@végh hanta: pedig igen közkedvelt játék volt, ráadásul, ha menő akartál lenni, akkor Tisza stoplisban nyomtad a betonon. Emlékeim szerint 3 hét alatt koptak el a stoplik.

JESTER 2009.11.18. 13:05:11

@groovejet: HEHE....nálunk anno ez a prózai "seggezés" néven futott...

setzer 2009.11.18. 13:09:09

Parki pad /2 kő állvány, piros deszka ülő, piros deszka háttámla/ alul 1-et, ülőke felett, támla alatt 2-t ért. Apró szépséghiba, hogy a két szemben lévő pad között gömb alakú mászóka volt!
Évente egyszer komoly brigád hozott friss kavicsot, szétterítették kb. 40 centi vastagon, menni alig lehetett, nemhogy futni...

setzer 2009.11.18. 13:12:42

Istenem,
labda gurul, elélép, sarok és spicc közé szorít, ugrik, közben hát mögött fölrúg sarokkal, és ha elédesett, kész volt az "ARGENTIN"

setzer 2009.11.18. 13:17:57

@végh hanta: "gászkony"- ez hihetetlen!
:):):):):):):)

Phil Laak 2009.11.18. 15:35:22

Mi egy pad, illetve egy villanyoszlop közé feszítettünk ki egy gumit (tudjátok, amivel a csajok játszottak anno). Abban az esetben, ha visszaadásnál telibe püfölted az oszlopot, akkor ennek az volt a szakkifejezése, hogy:
TERMÉSZETI AKADÁLY!

Jó, mi?

Az egyérintőt csakis párosban nyomtuk kézikapura. Ha kiment a laszti taccsra, akkor a vonalról rávághattad, de akár középre is guríthattad társadnak, annak fejében, ha nem bombázza el, akkor ugye üres maradt a kapu.

minnifield űrhajós 2009.11.18. 22:13:33

@SPetter:
ujáhus, de gyűlöltem ezt a szót :D sose mondtam ki:)

a tengónál mindig a gecigyerek talpalta le a labdát a betonra...
nálunk órák közi szünetben betiltották a labdát, mert berúgtunk pár ablakot, szegény gyerek mit tehetett, megtanultunk teniszlabdával dekázni meg tengózni...később ment már nagyobb vasgolyóval is( nem vicc! csak azzal is betörtük az ablakot :)

vérfarkas 2009.11.19. 09:24:56

@tengerecki:
nálunk a napköziben időnként olyan harc volt a kapuba kerülésért, hogy akadt, aki már délelőtt ráírta a kézfejére "Ujahus kapus" és mutogatta, hogy előfoglalása van a pozícióra.

Egyébként, honnan ered a kifejezés? (A helyesírásában is bizonytalan vagyok)
A Google pl. az "új asus" keresési javaslatot ajánlja fel helyette :-)

SPetter 2009.11.19. 09:58:10

@vérfarkas: jó kérdés, én sem tudtam soha, de nemrég valakitől hallottam az "új a hús" magyarázatot, de teljes mértékben ez sem győzött meg.

SPetter 2009.11.19. 10:24:51

Esetleg "új kapus" -> "újkapus" -> "újapus" -> "újahus"

slowmotion 2009.12.03. 17:35:31

basszus, miért csak most jöttem erre?
nos:
1. padozás - van két gyönyörű általános Kaposváron, ez a lila színűben történt (Kinizsi). szóval ottan valának betonozott szélű virágágyások, köztük az ülőrész egyszerű gerendákból. na azok alá kellett berúgni a bőrt (gumilabdát). mindenki mindenki ellen, L vagy fél négyzet alakú pálya minimum 3 játékossal, sarok nem volt, helyette körív. istenem, azok a nagyszünetek...
2. ugyanitt egyérintő - nálunk ez annyit takart, hogy kineveztük A Falat, annak kellett nekirúgni a labdát úgy, hogy csak egyszer érhettél hozzá. az udvar másik végéből szinte lehetetlen volt (30-40 métert gumilabdával, gyerek ugye azért nehezen rúg), még nagyobb szívás, ha valaki közelről a falra akarta bikázni a labdát, hogy a másik minél messzebbről jöjjön - és visszapattant rá a labda. az egy csontot ért.
3. otthon régen (Kvár, Füredi út, társasházak között) az udvarban két ház között a földbe vonalaztunk lábteniszpályát, asszem 15-ös szetteket játszottunk, hálóra v azt helyettesítő madzagra már nem emlékszem, mint ahogy a fölszinten kirúgott ablakok számára sem.

4. egyébként ami az egyérintőt illeti, nekem még bevillan az is, amikor (már kissé túl az általánoson) idösapámmal nyaralás alatt egy-egyeztünk. füves kispálya, kézilabdakapuk, a cél a labdát bejuttatni az ellenfél kapujába, a kezdőérintés alapvonalról, a labdaérintés felváltva történt. ha az ember jól eltalálta a kaput, a másik meg csak belepiszkálni tudott, akkor a következő rúgás onnan jöhetett, ahol utolérted a labdát. jó kis derbik voltak. mint ahogy a lábteniszpartik a salakos röplabdapályán, ahol a hálót az egyik hinta két fakorlátja alkotta :D

slowmotion 2009.12.03. 17:37:55

@SPetter: szerintem nem. elég sok helyen használják a 'friss hús' elnevezést egy újonnan érkezőre. szerintem ebből alakult ki.

979122 2010.12.07. 16:06:53

@slowmotion: 2. ponthoz: ez nálunk (szentendre, vasvári p. utca)a falazás volt, annyival bonyolítva (mivel teniszként is nyomtuk, akkor kb. a háló magassága), hogy egy bizonyos célterületet rajzoltunk a garázs falára, azt meg kellett lőni a labdával.

a páros egyérintő egy-egy ember a két érfélen csapatonként, és minden egyérintős szabállyal azonos, annyival bonyolítva, hogy a hátsó nem lőhetett gólt. mondjuk 10 egy-két éves lurkóktól nem is volt életszerű, a klasszikus el se látsz odáig esete.

suli nagyszünet: terem hátuljában az alufóliából gyúrt labdával mentek a derbik (labda szóba se jöhetett; egy neoncső, kombinálva osztályfőnöki intővel betett).

A GOMBFOCIRÓL meg ne feledkezzünk! Épp most akadt a kezembe a néhai füzet, tele eredményekkel :-))

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2010.12.07. 21:48:51

Felénk az egyérintőnek két fajtája volt: egyik, amikor betonfalnak kellett nekirúgni és csak egyszer lehetett beleérni. Mi ezt rendes bőrfocival játszottuk, és messziről elég nehéz volt úgy megrúgni, hogy az ellenfélnek is ugyanolyan messzire guruljon vissza.

2. A posztban leírt egyérintő kézilabda kapura, viszont itt kézzel nem lehetett védeni.

Kétérintő(igazából ez is egyérintő):
kétfős csapatok, kézilabdapálya, a csapatból egy kapus, és a másik térfélen egy csatár. Mindenki csak saját térfelén mozoghat, és csak egyszer érhet a labdába, kapus kézzel nem védhet.

2. változat itt már az egész pályát befuthatják a csapattagok, de szintén csak egyszer-egyszer érhetnek labdába, aztán az ellenfél jön,( ha A passzolt B-nek, akkor B utána már nem passzolhatja vissza, hanem az ő érintése után az ellenfél jön, célszerű ellőni). Dekázni nem lehet, fejjel vagy vállal érintés után ugyanaz a játékos még lábbal is beleérhet. Kapus kézzel nem védhet.

Bedobás egyik esetben sincs, csak berúgás, büntetés félpályáról üres kapuba, csak a gólvonal mögött pattanhat le.

Illetve a hálózás: ehhez kell egy jó kézikapu, arra kifeszített háló. Az első játékos a hetesről kezd, a lényeg, hogy a hálóról kipattanjon a gólvonal elé a labda, lehetőleg minél messzebb és rosszabb szögben a kaputól, hogy az ellenfelek ne találják el. Kapufa olyan, mintha mellé lőttél volna, vagy a gólvonal mögött maradt volna a labda. Ez esetben kiestél, és a végén ketten döntötték el, hogy kié a csont. De lehetett x számú életről/pontról visszaszámolva is játszani.

A tengót mi 6 életről visszaszámolva játszottuk, ha valaki nullázódott, akkor forgás, akinek a legtöbb élete maradt a játék végén, az kapott egy csontot. 3 vagy öt csont elérése esetén új parti kezdődött.
Aki ez első játszmában nem vesztett életet, az a következőben 12-ről indult, ha itt sem vesztett, akkor 24-ről és így tovább. Ez pedig lehetetlen volt, mert a másik három játékos egyből rászállt a 12 életesre:)

979122 2010.12.08. 13:35:53

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): a tengó számolás nálunk is így volt 6-ról, 12-ről le. afta esetén az illető visszament 6-ra (12-re nem, maradt a 6+akármennyin), kezdhettük elölről szivatni :-)

a forgás is megvolt, nálunk a lényege, hogy minden körben más van átlóban. volt valami rendszere, de ha megdöglök se tudom visszaidézni

hálózás nem volt, mert állítom felnőtt koromig nem láttam hálós kaput :-)
az a burzsujoknek adathatott csk meg :-)
süti beállítások módosítása