HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Kupán vágott évtized - 3. rész

2010.02.10. 08:30 Black Lotus

Egy év, mikor Juhár és Dragóner is gólt szerzett a nemzetközi kupákban. Egy év, mikor megszakadt az Intertotós sikersorozat, viszont a Ferencváros-expressz ötödik sebességi fokozatban gázolta el az útjába tévedő török akadályt. Egy év, mikor mindezen történéseket háttérbe szorította egy pár hónappal korábban még Hévízen futballozó fiatalember. Nem vitás, az Úr 2002. esztendeje Vitéz Koplárovics Béla (pünkösdi) királyságának éveként szerepel a magyar futballtörténelem almanachjában. Visszatekintő sorozatunkban kupareprezentánsaink hőstetteit próbáljuk megénekelni, ezúttal a 2002/2003-as idényre vonatkozóan.  

 
A BL-selejtező második fordulójában a változatosság kedvéért újabb magyar-horvát ütközetre került sor – ezúttal az első bajnoki címét nyerő Zalaegerszeg és a szintén első bálozó NK Zagreb feszült egymásnak. Az itthoni első mérkőzést Ljubojevics találatával húzták be a zalaiak, a visszavágón azonban a Költők becenévre hallgató zágrábi alakulat két gólt szerezve már az első félóra végére kellemes helyzetbe hozta magát. A fáradó Zete esélyei folyamatosan csökkentek, különösen a 80. perc után, amikor Kocsárdi kiállítása után emberhátrányba is került a magyar bajnok. És mégis továbbjutott: a Csóka lerántásáért a 89. percben megítélt tizenegyesből Urbán kipöckölte a poétákat a nemzetközi porondról.
 
Következett a főtáblára jutásért a Manchester United, a Puskásban rendezett odavágóval. Ez volt az a mérkőzés, amelynek 90. percében magyar futballceleb született: a 83. minutumban becserélt Koplárovics tíz perc múlva Béla királyként (Illés után stílszerűen: II. Bélaként) vonulhatott le a gyepről. Uralkodása tiszteletére himnusz is készült, mely alant meghallgatható (ha egyszer közönségtalálkozót szervezünk, az ott megjelenő olvasóktól ki fogjuk kérdezni a szövegét).

  
A visszavágóig hátra lévő 12 napban leírhatatlan hangulat uralkodott az országban. Bozsik trénert soron kívül megkínálták augusztus 20.-án egy lovagkereszttel (Fergusont meg ehette a fene, amiért neki egy BL-győzelem kellett a lovagi címhez). A visszavágót egykori középiskolai osztálytársammal néztem, aki egyetlen magyar labdarúgónak sem ismerte a nevét, de az ajtóban 120 decibelt jócskán meghaladó erejű „Zete!!!” harci üvöltéssel fogadott. A meccs felvezetésekor leadott Urbán Flóri-nyilatkozatban elhangzott „Ha nem figyelünk, akkor elvernek, mint a jég a határt” szófordulat az idők folyamán végérvényesen beépült a szókincsébe. A szünetben pedig mérgében majdnem szétverte a fürdőszobai tükröt, mivel a jég addigra már régen elverte a határt. A 20 perc alatt beszedett három manchesteri gólt a második felvonásban még kettő követte. Az igazi nagy álom megmaradt álomnak, a Zete az UEFA-kupában folytathatta. II. Béla nem lépett pályára a találkozón.
 
Az UEFA-kupa selejtezőjét csapataink szigetlátogatással töltötték: a Ferencváros a ciprusi AEL Limasszol, míg az Újpest a feröeri KÍ Klaksvik gárdáját boldogította. A ciprióták balszerencséjére az előző évi Dunaferr-sokkhatást még lelkében érző Tököli doktor időközben az Üllői útra helyezte át a rendelését és az itthoni mérkőzés elején egy perc alatt rúgott két góljával tudatosította a vendégekben, hogy ezúttal nem lesz ciprusi fáklyásmenet Magyarországon. A második félidőben Gera és Szkukalek is villantott, így a visszavágón a Sebők Józsefet is felvonultató ellenféllel szemben beszedett egygólos vereség a továbbjutás szempontjából nem osztott, nem szorzott.

Szűkebben ugyan, de az Újpest is tovább kecmeregte magát. A feröeri nyitány első negyedórájában Juhár góljával próbálták sokkolni a lilák az ellenfelet, ám a rontás csak az első félidő végéig volt aktív: ekkor Mörköre egyenlített, majd a szünet után a vezetést is megszerezte a második félidőben. Ezúttal Farkas Balázs sietett a csatársor segítségére, így legalább döntetlenre sikerült menteni az összecsapást. A visszavágót Horváth Feri találatával húzták be a IV. kerület reménységei. [Utóbbi mérkőzést a Népszabadság munkatársa (vajon ki lehetett az?) a futball elleni kegyetlen merényletként aposztrofálta]. A továbbjutás viszont összejött, így az első fordulót három reprezentánssal várhattuk.
 
A második fordulóban is maradt magyar képviselő, köszönhetően annak, hogy a Tököli-féle fekete mágiára Törökországban sem találták az ellenszert. A borostabáró a Kocaelispor budapesti vendégjátékán is a tizedik percre időzítette az első villanást, a másodikkal azonban ezúttal megvárta a 90. percet, előzékenyen maga elé engedve a szintén gólszerzési vágytól fűtött Lipcseit és Dragónert. A négygólos győzelem után a visszavágón a zöld-fehérek türelmes játékkal és egy újabb Lipcsei-találattal tálalták fel a selyemzsinórt vetélytársuknak.
 
Eközben az Újpest az éves francialeckét magolhatta: a liláknak a Paris Saint-Germain dörgölte az orra alá, hogy a Balaton csak Marót Vikinél olyan, mint a Riviéra, a futballpályán az istennek sem érvényesül ez az állítás. Az akkoriban az Eiffel-torony tövében állomásozó Ronaldinhót a Juhár-Korolovszky tengely próbálta megfékezni, mérsékelt sikerrel: az ifjú szambatáncosnak a kinti mérkőzésen 13 perc kellett ahhoz, hogy beverje az első gólt. Csapattársai a szünetig még kétszer csengettek és ezzel részükről le is tudták a párharcot. A visszavágóra el se hozták a brazil koronaékszert, távollétében Benachour szerezte a meccs egyetlen találatát.
 

Magyar résztvevő
Összesített eredmény
Ellenfél neve (nemzetisége)
Magyar gólszerzők
Újpest
3-2
KÍ Klaksvík (feröeri)
Farkas B., Horváth F., Juhár
Újpest
0-4
Paris Saint-Germain (francia)
-

 
Szintén az első körben csatlakozott a sorozathoz a BL-ből érkező ZTE, amely újabb zágrábi kirándulást illeszthetett bele programjába. A Dinamóról az előző években megtanultuk, hogy kedveli a magyar ellenfeleket és lelkünk mélyén tudtuk, hogy elcseszett előző idénye ellenére is erősebb, mint a BL-selejtezőben nagy nehézségek árán elkalapált NK Zagreb – azt valahogy mégsem gondoltuk, hogy a Manchester-verő hősöket egy hatossal fogják hazazavarni a Makszimirből. A kellemesen érdektelen győri visszavágón a biztonság kedvéért még hármat bepakoltak a kockás mezesek, a párharc egyetlen pozitívuma, hogy az utolsó pillanatokban (Béla király beadásából) Radu Sabo is feliratkozott az eurokupákban gólt szerzők lajstromába.
 

Magyar résztvevő
Összesített eredmény
Ellenfél neve (nemzetisége)
Magyar gólszerzők
Zalaegerszeg (ilg)
2-2
NK Zagreb (horvát)
Ljubojevics, Urbán
Zalaegerszeg
1-5
Manchester United (angol)
Koplárovics
Zalaegerszeg
1-9
Dinamo Zagreb (horvát)
Sabo

Az FTC menetelése a második kanyarban ért véget, a magyar csapatok által az évtized későbbi részében sem megkedvelt VfB Stuttgart ellenében. A hazai nyitányon a 10. perchez akkoriban mágikus vonzódást érző Tököli ismét aktivizálni próbálta magát, de a sváboktól Bordon inkább a sárga lapot, mint a kapott gólt favorizálta. A találkozó magyar fölényt és gól nélküli eredményt hozott. A visszavágón Tököli a 10. percben ezúttal mellé lőtt, majd bő másfél játékrésznyi iszapbirkózás után a svábok megszerezték a vezetést, végül a hajrában a ciprusi sporttárs által befújt tizenegyes zárta le végleg a továbbjutás kérdéskörét. A büntető megítélésével kapcsolatos véleményét Lipcsei nem a legválasztékosabb kifejezésekkel hozta a sípmester tudomására, így a lefújás időpontjában már a vendégöltöző belsőépítészeti rejtelmeit tanulmányozhatta. A lefújás után a Szűcs - Udvarácz kapustandem által a játékvezető irányába előadott, szépirodalmi nyelvezetet csak nyomokban tartalmazó tirádát utólagos eltiltással, míg a szurkolótábor részéről petárdázás és zászlóégetés formájában megvalósított országimázs-építést egy 27.000 svájci frankról szóló büntetőcsekk kipostázásával honorálta az UEFA.
 

Magyar résztvevő
Összesített eredmény
Ellenfél neve (nemzetisége)
Magyar gólszerzők
Ferencváros
5-2
AEL Limasszol (ciprusi)
Tököli (2), Gera, Lipcsei, Szkukalek
Ferencváros
5-0
Kocaelispor (török)
Lipcsei (2),
Tököli (2), Dragóner
Ferencváros
0-2
VfB Stuttgart (német)
-

Az Intertotóban a dekád során először nem a Tatabánya indult –a Bányász szerepét a Honvéd (akkori nevén Kispest-Honvéd) vette át. A változtatás meg is hozta eredményét, a korábbi két év intertotós sikereit most egy első fordulós hasraesés követte az elsősorban kosárlabda-szakosztályáról ismert litván Zalgiris Vilnius ellen. Mindez különösebben nem is számított meglepőnek – emlékfoszlányaim között kutakodva nem tudom felidézni, milyen megfontolások vezették illetékeséket akkor, amikor a megszűnés szélén tántorgó kispesti klubot küldték a nemzetközi hadszíntérre, miközben már az is hírértékűnek számított, hogy a csapat a pénzhiány ellenére is elutazik a vilniusi visszavágóra. A párharc végére mindkét félnek volt oka az örömre – a Honvéd nem szűnt meg, a Zalgiris pedig a budapesti mérkőzés hajrájában elért góljának (no meg a Sasu-Torghelle páros eredménytelenségének) köszönhetően a második fordulóban folytathatta.
 

Magyar résztvevő
Összesített eredmény
Ellenfél neve (nemzetisége)
Magyar gólszerzők
Honvéd
0-1
Zalgiris Vilnius (litván)
-

 
A 2002. év magyar kupaindulóinak összesített eredménysora:
 

 
Csapat
M
Gy
D
V
RG
KG
P
1.
Zalaegerszeg
6
2
0
4
4
16
6
2.
Ferencváros
6
3
1
2
10
4
10
3.
Újpest
4
1
1
2
3
6
4
4.
Honvéd
2
0
1
1
0
1
1
 
Összesen
18
6
3
9
17
27
21

A gólszerzők felsorolásánál a www.magyarfutball.hu adatait használtuk fel.

11 komment

Címkék: videó 2002 újpest fradi honvéd zte visszatekintő

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr981743051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.02.10. 10:38:32

ez az újpest-psg párharc volt az, amikor az első meccs végét jelző hármas sípszó második eleménél tamási már odalépett ronaldinho-hoz és kialkudta a mezcserét. az újpesti vezetők ezt nem díjazták és megvetettek egy teljes garnitúra mezt tamásival, aki annyit reagált, hogy szerinte megérte, mert van meze egy világbajnoktól :)

vidi-master 2010.02.10. 10:49:09

így 7-8 távlatából visszatekintve furcsállom, hogy még mindig nem sikerként tekintek a Stuttgart elleni hazai x-re, hanem még mindig elszalasztott lehetőségként. emlékeim szerint Gerának volt egy pattintott fejese, mely a lécről jött ki... óriási meccs volt, a Békéscsaba elleni hazai derbivel láncban adták a jegyeket, 1600 volt a Stuttgart elleni, 600 mellé a viharsarkiak elleni:)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.02.10. 11:39:59

Nekem abból a Zete-MU meccsből leginkább a botrányos jegyelosztás maradt meg. Emlékeim szerint az egyik nagy mobilszolgáltató, valamint egy energetikai cég felvásárolta a zsugák csaknem felét, és mindenféle akciókon keresztül szétosztotta.
Mindenkinek jutott, csak Egerszegre nem.

Aznap délután épp a Teke tanszéken (Blaha, Kandó mögött) töltöttük hasznosan az időnket, amikor valaki jött, hogy neki van egy jegye. Mondtuk jó, de mi viszont sokan vagyunk. Nézegettük, tanulmányoztuk és arra a következtetésre jutottunk, hogy az egyetlen biztonsági rendszer rajta nem más, mint egy aprócska domborpecsét.

Hülyeség lenne kihagyni este a Beckhamet - gondoltuk és elszaladtunk az egyik közeli fénymásoldába. Színesben lehúzták hármasával egy lapn (kétoldalasan) kb. 100 forintért. Csináltattunk nagyjából húsz-harminc darabot, és némelyekben felmerült az egyébként elítélendő alkalmi jegyüzérkedés ötlete is. Voltunk néhányan meccsrejárók, így hamar meggyőztük őket, hogy felejtős. Ez nekünk van, meg ha találunk kódorgó egerszegit, akkor annak adjuk, szigorúan ingyé, vagy önköltségi áron, miután bejutott. Ebben maradtunk.

Az áthatolhatatlan biztonsági rendszer (domborpecsét) megkerülése azonban még mindig előttünk volt. Törtük nagyon a fejünket, mint ha húszezrest akarnánk hamisítani, olyan nagy volt a baj. Végül megoldásként kiterítettük a Népszínház utca betonjára a jegyeket, a megfeleló helyeken aláhelyeztünk egy-egy darab egy forintost, és egy könnyű lánykát megkértünk arra, hogy legyen oly szíves végigsétálni az alkalmi kifutón.

Egy megoldatlan szál elvarrása azonban még mindig hátra volt, merthogy az összes zsuga ugyanarra a székre szólt. Megoldása egyszerűnek bizonyult, külön kapunál ment be mindenki. Csak szegény egerszegiek (akiknek odaadtuk a felesleget) álltak remegő térdekkel a bejárat előtt, hogy jaj mi lesz velük. Azonban amikor bejutottak, látszott a szemükben, hogy az se bánnák már ha Kocsárdi a kispadon kezdene.

Kifelé még egyszer összefutottunk velük, percekig ölelgettek minket, rázták a kezünket, kínáltak sörrel-börral. Aranyosak voltak.

Búcsúzáskor (valahol a Keleti környékén) viszont megkérdezte az egyikük: van még nála egy ötszázas, nincs véletlen Manchesterbe, a viszsavágóra is jegyünk?

füligjimmy77 2010.02.10. 12:52:36

@mocsing: szegénykém kénytelen volt tolakodni, mert az egész csapat arra a mezre hajtott. Igazi sportemberek, buzgott bennük a versenyszellem.

A Fradi meneteléshez tegyük hozzá, hogy a Kocaelispor teljesen kipukkant azon a nyáron, ki is estek a szezon végén, a sima győzelem ennek is köszönhető. A VFB is teljesen formán kívűl volt, az s melehetett volna, most már mindegy.

A ZTE-Dinamo párharc után pedig a zete kapus gond nélkül lenyilatkozhatta, hogy a kapott 9 gól ellenére úgy érzi, jól ment a védés. Igaza volt.

"Bozsik trénert soron kívül megkínálták augusztus 20.-án egy lovagkereszttel"
Mindig van hova süllyedni.

Stefan Derrick 2010.02.10. 16:28:00

Én Vasas-drukkerként ott voltam a MU-meccseken oda-vissza, ezért a Zete-drukkerek nyilván nem kedvelnek, mert előlük szereztem meg összesen 3 db jegyet (itthon öcsém is jött), szóval ezúton is bocs. Mindenesetre megérte. Kint a szünetben 0-3-nál (mellesleg szerintem a Zetében többet nem igazán bizonyító ex-West Hames Ilics a mi szektorunkból nézve a 3. gól előtti tizenegyesnél nem szabálytalankodott, pedig még ki is állították érte) a stadionbeli fogadóirodában feltettem 1 fontot arra, hogy a Zete nyeri a 2. félidőt 3-0-ra (hiába, a saját csapatommal mindig, illetve nemzetközi meccseken a magyar csapatokkal kapcsolatban fellángoló javíthatatlan és elvtelen hurráoptimizmus már akkor is kísért futballszurkolói pályámon). Buktam, de nem baj.
Volt ott egy hasonlóan gondolkodó arc, aki a stadion előtti betonon feküdt látszólag mozgásképtelenül már 2 órával a meccs előtt, mindössze annyit közölt minden arratévedővel (angolokkal is), hogy "szétütjük őket", ezt is elég érthetetlenül. Nem tudom, hogy ő végül a meccset látta-e...

England win The Ashes! 2010.02.11. 00:48:38

A Kocaelispor kapusa Rüstüre hasonlított kissé, a Fradi szurkolói így szólongatták a kapu mögül, ő meg látszólag repdesett az örömtől, hogy vébébronzos honfitársához hasonlítják. Szegény ördög szerintem azt hitte, a játéka miatt.

Zigi 2010.02.11. 09:50:24

@Black Lotus: A hónap magyarja sorozat nem folytatódik? Már február közepe van és még nem volt decemberi rész sem, pedig annyira kíváncsi vagyok pl. a Cipruson vitézkedő fiainkra.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2010.02.11. 10:56:07

@Zigi: A sorozat nem szűnik meg, de valószínűleg decemberi rész nem lesz, sorry. (Egyszer összegyűjtöttem az adatokat, de valamilyen mentési hiba miatt elszállt az egész, azt meg költözés közben, mikor csak a munkahelyen van net, nem tudom megoldani, hogy még egyszer végigkotorjam a decemberi pontszámokat és a december végi helyezéseket).
Ami decemberben történt:
- Gerának volt három gólja (egy bajnoki, két EL) ezzel ő lett volna a hónap magyarja;
- Sanyíííínak volt egy szép átemelős gólja;
- A Dortmund Hajnal nélkül megtáltosodott és feljött a tabella elejére;
- A QPR-nél edzőcsere volt, miután a manager Selymes Tibor pedagógiai módszereit alkalmazva egy atyai pofonnal kínálta meg Buzsákyt;
- Többen hazajöttek (Koplárovics, Sebők J., Csizmadia, Sipos N.), volt aki önszántából és volt aki nem.
- Hercegfalvi elmesélte, hogy az amerikai bajnokikon nincs olyan hangulat, mint a Honvéd-Újpesten.
Nagyjából ennyi történt, remélem, nem maradt ki semmi.
Januárról lesz hónap magyarja, nethez való hozzáférés függvényében vagy most hétvégén, vagy jövő hét első felében.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2010.02.11. 10:57:18

@Black Lotus: Dortmundnál a tabella eleje az első harmada akart lenni.

Majom Miklós Fan Club 2010.02.11. 11:32:50

@vidi-master: és bravúros x után a békéscsaba ellen sikerült is kikapniuk otthon 1-0ra, talán keresztúri lőtte a lilák gólját :)
süti beállítások módosítása