HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Egy nem egészen sima, egy fordított

2010.08.12. 11:40 Black Lotus

Európa éled, újra éled – válogatott szinten is. Fenoménjaink barátságos, fiataljaink tétmérkőzés keretében igyekeztek megmutatni, mennyire állnak készen az ősszel esedékes feladatok abszolválására. Mind a magyarok, mind az ellenfelek tekintettel voltak azon sportbarátokra, akik a nyári andalító séták, vagy a vízparti sörfogyasztás miatt csak a második félidő egy részét voltak képesek meccsnézéssel tölteni – ennek megfelelően a gólokat is meglehetősen sűrített időtartamban tolták a képünkbe. Mi a magunk részéről a tévét választottuk és mindkét derbit derekasan végigültük - sok új információval nem gazdagodtunk, viszont a nyáron kellő mennyiségű közhelyet raktároztunk el, így legalább ezeket tudjuk puffogtatni.

 
Bosznia-Hercegovina U21 – Magyarország U21 0-2
 
Ha valakinek egyéb halaszthatatlan teendői akadtak és csak a végeredményt tudta csekkolni a neten, az könnyen levonhatta a következtetést: ifjaink ugyanolyan könnyedséggel intézték el az aktuális ellenfelet, amilyen lazán Várhidi professzor este előadta, hogy a brazil, a francia és a magyar futballválogatott a világ három, igazán technikás focit játszó nemzeti csapata. Erre az érzésre még ma reggel is ráerősíthettünk, mikor az újságárusnál azt láttuk, hogy a népnemzeti a címoldalán türelmes, taktikus játékról ír(bár ezt a képet a lap belsejében található tudósítás már árnyalja). Régóta tudjuk, hogy nyelvében él a nemzet, ennek ellenére az első félidőről és a második etap első feléről nekünk inkább a vérszegény jelző ötlött az eszünkbe. Pontatlanságok, eladott labdák, elmaradó helyzetek, meddő (időnként azért helyzetekben is kidomborodó) bosnyák mezőnyfölény jellemezte ezt az időszakot.
 
Nem akarunk feleslegesen rugózni a témán, de itt jön elő az a kérdés, hogy egy csapat alaszkai malamut sem húzza olyan erővel a szánt, ha kiemelik közülük a vezérkutyát. Koman Vologyának nem csak, sőt talán nem is elsősorban az irányítói, mint inkább a gárdát összefogó képességei hiányoztak a találkozóról. Nélküle a csapat játékáról (a győzelemmel együtt is) a szójából készített brassói jutott az eszünkbe: az is ehető, de érezhetően hiányzik belőle valami. Mindezt nem azért tartjuk célszerűnek jelezni, mert mindenáron elő akarjuk kaparni lelkünk mélyéről az ott rejtőző Hegyi Ivánt, hanem mert a csoportkör után a továbbjutóknak még egy playoff meccset is abszolválniuk kell, ahol már csak másik csoportgyőztest, netán második helyezettet halászhatunk. Hogy azokon a meccseken luxus-e kb. 60-70 percig hagyni az ellenfelet játszadozni, azt mindenki döntse el maga.
 
A pozitívumokról: a 70. perc tájékán örvendetesen nagyot változott a játék képe. Betudható ez több tényezőnek is: egyrészt annak, hogy a csapat számos korábbi mérkőzéséhez hasonlóan most is jelezte: van tartása és semmilyen körülmények között nem adja fel. Róth Szakáll cseréi is ütöttek, mint Selymes Tibor a soproni öltözőben: Farkas és Korcsmár érezhetően lendületet vitt az együttes játékába. Harmadrészről illik megemlékezni az ellenfél szerepéről is: amennyire megkeserítette életünket a bosnyák csapat a meccs nagyobb részében, annyira készült el erejével a hajrára. Ez utóbbi természetesen nem kisebbíti a mieink érdemeit, a csapat játékából a hajrában már nem hiányzott a nafta: a jeladásnak is tekinthető kapufa után két szép egyéni megoldással abuzálta a csapat a hazaiakat és az esetleges harmadik találat megszerzésére is lett volna lehetőség.
 
A győzelemért jár a riszpekt, már csak azért is, mert a sorsolásnak köszönhetően a gárda elég kényelmes helyzetbe lavírozta magát. A csoportot jelenleg Wales vezeti 13 pontjával, mi 12-nél, az olaszok 10-nél járnak. Szeptemberben még két forduló van hátra mindhárom csapatnak, mi mindkétszer itthon játszunk. Először Wales érkezik, amely pontjai döntő hányadát otthon tarhálta össze, idegenben harmatosan teljesít. A második vendég a tegnap látott Bosznia lesz, amely előtte még fogadja Olaszországot. A taljánok a bosnyák túra után Wales ellenében bizonyíthatnak hazai pályán, vagyis a két közvetlen rivális is hullajt pontokat egymás ellen. Véleményünk szerint a két meccsből legalább az egyiket mindenképp tudja hozni a csapat, amely elég is lesz önmagában nem biztos, hogy elég lesz a továbbjutáshoz.
 
Anglia – Magyarország 2-1
 
A 6-3-mal, meg a „Ha Buzánszky Jenő bácsi itt van a Wembley-ben, abból nem sülhet ki rossz” –mitológiával kapcsolatos romantikázáson kívül igazából nem sokat vártunk ettől a mérkőzéstől és kapni is nagyjából annyit kaptunk. A válogatott kapcsán felmerülő kérdések és problémák jelentős része megmaradt, még ha egy-két helyen láttunk is bíztató dolgokat.
 
A kapuban Király Gabi ezúttal a bravúrmackóját kapta elő a szekrényből. Hallottunk olyan hangokat, mely szerint a második gólban benne volt, de igazából ezért a mérkőzésért nem hibáztatnánk. Más kérdés, hogy a mindig benne szunnyadó potyafaktor miatt nem is alszunk a selejtezők előtt igazán nyugodtan.
 
A kapusposzton meglévő labilitást azért érezzük kínzónak, mert a védelmünk nemzetközi szinten súlytalan. Szerencsére a Gyepes-Tímár kultúrkörön talán túljutottunk, ezzel együtt egy rangosabb válogatott ellen hibátlan hátvédjátékot várni  a jelenlegi személyi állománynál is nagyjából olyan, mint amikor a család Wellington bélszínt szeretne vacsorára, de csak egy kiló csirkefarhát figyel a hűtőben. Bíztató jeleket láthattunk, Lipták a jelek szerint jobban passzol a hátsó alakzatba, mint Horváth és Laczkó is elfogahatóan muzsikált. A széleken védekezés ezzel együtt problémás, Szélesi produkciója tegnap sem tűnt meggyőzőnek, de még így is jobb volt Vanczáknál, akinek a gyors Walcott elleni kínszenvedése nagyobb fizikai fájdalmat okozott, mintha forró hajsütővel tépték volna a húsomat. Kíváncsian várom, hogy Bodnár, netán Kádár esetleges bevetése lendít-e valamit ezen a helyzeten (a magam részéről egyébként Mészárosra is kíváncsi lettem volna középen, sajnos rá az UEFA is felfigyelt más okból kifolyólag, így ez a kérdéskör jelenleg ad acta).
 
Nehezen vitatható, hogy a védelem előtt (főleg jegyzett ellenfelek esetén) szükséges lesz a két szűrő középpályás bevetése. Vadócz tegnapi játéka bíztató, nagy csalódást Elek sem okozott, bár mi Vassban, vagy egy jó formában lévő Varga Józsiban több spirituszt látnánk, ha nem lennének teendők az utánpótlásban. Tóth Balázsban a sokadik kapitány látott fantáziát, ő pedig sokadszorra mutatta meg, hogy mi miért nem látunk benne semmit.
 
A támadásépítés területén az esetlegesség jellemző, nagyobb csapatok ellen sokkal inkább egy-egy gyors megindulásban, mint tudatosan felépített szervező játékban lehet bízni. Ha pozitívumot keresünk, megemlíthető, hogy Dzsudzsák és Gera az első félidőben többször próbálkozott távolról – ez elsőre nem tűnik nagy dolognak, de korábban mintha ritkábban láttunk volna ilyeneket. Dzsudzsáknál újfent kipróbáltuk a jobb oldalra túráztatás projektjét, amely a lövéseken kívül nem tűnt átütő sikernek. A második félidőben látottak alapján Koman a felnőttcsapatba is be fog tudni épülni (még ha most, az utánpótlás versenysorozat ideje alatt talán nem ott lenne a helye), ha néha bizonytalankodik, az betudható annak, hogy neki még tényleg szoknia kell a csapattársakat. Elől Gera első blikkre nem volt meggyőző, de az érdemi véleményalkotással megvárnánk néhány tétmérkőzést. Rudolf a lesre szaladgálás műfajában jeleskedett leginkább, bár Priskinnél így is meggyőzőbbnek tűnt – nagy kérdés, hogy egy egészséges Szalai, netán egy, a fiataloktól a későbbiekben átjövő Németh jelenléte esetén kinek hol lehet a helye a hierarchiában.
 
Egyéni osztályzatokat a fenti véleményeken felül nem osztanánk, aki érez affinitást rá, attól örömmel fogadjuk, ha kommentben kifejezi a fiúkkal kapcsolatos számszerűsített véleményét.
 
Folytatás szeptemberben, ahol a sorozat nyitányaként Svédországban Ibrahimovics tárt karokkal vár bennünket. Sem bíztatni, sem elkeseríteni nem szeretnénk senkit.

25 komment

Címkék: anglia magyar válogatott bosznia u21

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr922216583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cunning Linguist 2010.08.12. 11:58:45

"Véleményünk szerint a két meccsből legalább az egyiket mindenképp tudja hozni a csapat, amely elég is lesz a továbbjutáshoz."
Azért nem mindegy, hogy melyiket, mert ha Wales ellen kikapunk, akkor szinte tuti, hogy kiesünk. Olaszok begyűjtik a 6 pontot, Wales 3-at, mi 3-at, Bosznia 0-t, és máris vár ránk a szép kis harmadik hely. Wales ellen nyerni kell, csak nézzétek meg, milyen csapatokban (nem) játszanak a játékosaik.

Zigi 2010.08.12. 12:07:30

Én úgy számolom, hogy az olimpiai csapatnak mindkét hazai meccsét meg kell nyernie, mert az egy győzelem egy iksz nem biztos, hogy elég lesz a play-off-hoz,csak akkor, ha az olaszok ikszelnek a britekkel, mert akkor csoportelsők leszünk. Ne feledjük, hogy csak a négy legjobb második mehet a play-off körbe, jelenleg pedig a tíz csoportmásodik közül csak kettőnél állunk jobban.

www.uefa.com/under21/standings/index.html

Mindenképp be kell húzni tehát azt a két hazai meccset, talán Komant elengedi majd Egervári a bosnyákok elleni meccsre, mert azért Moldovát nélküle is veri az A válogatott.

Black Lotus · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.12. 12:17:26

@Cunning Linguist: @Zigi: Igazatok van. A két hazai győzelemre viszont nem feltétlen tenném fel a családi házat, úgyhogy ennek megfelelően javítottam.

TomAce 2010.08.12. 12:48:37

hogy egy mondatban összefoglaljam, amit a másik posztnál bő lére eresztettem: egyelőre sem egervári mester, sem gera szotyi, sem komlósi ádám, sem tóth balázs, sem vanczák vili, sem szélesi zoli nem igazolta, hogy beválogatásuk indokolt volt

Nagypéter és a Görény 2010.08.12. 12:51:15

Hajnal-Koman duó nekem igéreretesnek tűnik.
Volt a második félidőben egy jó 6-8 másodperc, amikor olyan szépen adogattak, mint a Xavi-Iniesta páros.

Nagypéter és a Görény 2010.08.12. 12:56:03

Hajnal-Koman duó nekem igéreretesnek tűnik.
Volt egy jó 10-12 másodperc, amikor olyan szépen adogattak, mint a Xavi-Iniesta páros.

Nagypéter és a Görény 2010.08.12. 12:58:03

Bocs, a blogmotor...
Ja, és az új alkotmányban megtiltanám, hogy a válogatottban szélsőhátvéd újpesti/exújpesti legyen.

Cunning Linguist 2010.08.12. 13:00:50

@TomAce: nem tudom, én sokkal ötletesebbnek és harcosabbnak láttam tegnap a fiúkat, mint Koeman akármelyik meccsén, pedig az angolok azért nem lazáztak. A harcosság pedig nem durvaságban nyilvánult meg, amiért szintén riszpekt. Komlósi, Tóth Balázs, Szélesi tényleg gáz. (+ csak halkan jegyzem meg, hogy az utóbbi meccseken Juhász sem éppen magabiztos; Gerrard első góljánál pl. lazán elfeküdt előtte, amikor ha állva marad, elakad benne a labda)

rowi 2010.08.12. 13:41:57

@Zigi:
ne azt nézd most kinek hány pontja van hanem, hogy mennyit vesztett eddig és még kivel játszik, és ez alapján nekem az jött ki tegnap, hogy csak 2 másodiknál vagyunk rosszabbak. (a rus-rom páros egyikénél, és a hol-esp duónál. esetleg még izlandnál, de ők a csehekhez mennek, és a 2ik csoportnál nem tudni, ki lesz a 6ik és ezzel milyen eredmények esnek ki) ami számolgatás egyébként pont értelmetlen mivel ha 2t nyerünk, csoportelsőség, ha nem nyerünk 2t, hanem mondjuk csak 4 pont, akkor viszont már matekfakt, de az akkor valszeg inkább kevés, mint elég

egyébként az a "baj", hogy a tegnap után a vezetők fejében nagyjából az a kép lehet, hogy "a kicsik nyertek koman nélkül is, a nagyok meg komannal jobbak lettek, szal szeptemberben is jó lesz koman a nagyoknál"

Artie 2010.08.12. 13:42:14

"milyen lazán Várhidi professzor este előadta, hogy a brazil, a francia és a magyar futballválogatott a világ három, igazán technikás focit játszó nemzeti csapata"

Na most ez ugye nem komoly? A "felvezetést" nem néztem.

TomAce 2010.08.12. 13:47:25

@Cunning Linguist: szerintem a Koeman-éra első évének akármelyik meccsén, a hazai magyar-románnal bezárólag, sokkal jobban játszottunk, mint tegnap. harcosság? görögök, horvátok ellen vagy a svédek és az albánok ellen idegenben volt ilyen, látszata is volt. tegnap én, bár talán nálam a hiba, nem láttam ilyet.

Artie 2010.08.12. 13:52:30

Király 6 - Vili 4, Lipták 6, Juhász 6, Szélesi 2 - Huszti 4, Elek 5, Vadócz 6, Dzsudzsák 5 - Rudolf 2, Gera 3; cserék Komlósi 2, Hajnal -, Koman 6, Laczkó 5, Tóth B. 1

Artie 2010.08.12. 13:54:52

Egye kukac: Hart 6 - A. Cole 6, Jagielka 5, Terry 6, G. Johnson 5 - Barry 6, Gerrard 8, Lampard 3, Walcott 7, A. Johnson 6 - Rooney 3; Gibbs 6, Dawson 3, Milner 5, A. Young 7, Zamora 8, Wilshere -

VGL 2010.08.12. 14:05:01

Akiket sürgősen el kellene felejteni: Szélesi, Tóth B., Komlósi. Akiket csak szüksége esetén, vagy Andorra ellen bevetni: Vanczák (csak középen, ha minden más egyéb alternatíva kizárva), Hajnal (egy éve nem megy neki).
Ennek tükrében az osztályzataim:
Király 6 - Szélesi 4, Lipták 6, Juhász 5,5, Vanczák 3 - Dzsudzsák 5, Vadócz 5, Elek 5,5, Huszti 5 - Gera 5,5, Rudolf 4,5 Cs: Komlósi 4, Laczkó 5,5, Hajnal 4, Koman 5,5 (a többiek keveset játszottak).
Bocs a feles osztályzatokért.

És még valami: a második gól előtti töketlenkedésünk valami borzalmas volt. De a legnagyobb vigaszom, hogy a Bognár Gy. Várhidi P. kettős rájött, hogy nincsenek szélsőhátvédeink, és hogy nevelni kell. Teszem hozzá, ugyanez igaz a jobbszélső, és csatár posztra is. (szigorúan a tegnapi csapatot nézve).

TomAce 2010.08.12. 14:11:08

@VGL: jobb szélre titkos favoritom Gosztonyi, benne látok fantáziát. gyors, felvállalja a cseleket is. remélem, rövidesen kikerül futballpápánk nevelő kezei alól valami veretesebb ligába, ott rendszeresen játszik, ésatöbbi, ésatöbbi

Futó Lada 2010.08.12. 14:37:58

@TomAce: ..és erre Gosztonyi richtig a bal szélen elfutva rúg gólt tegnap.. :)

Dzsudzsákot jobboldalt erőltetni egy Robben-es utánérzést ad, elvileg rá kellene indulnia a támadásokra, aztán befelé húzni és bumm..csak aza a különbség, hogy Robbennek ez megy, Bazsi meg csak erőlködik ebben a szerepben

Szélsőhátvédben Halmosi is vállalhatót alkotott legutóbb, a jelenlegi Vanczák-Szélesi-Bodnár felhozatalból mindhárom lassan fordul, és onnantól esélytelen bármelyik gyorsabb szélső ellen Mongóliától-Barbadosig...

TomAce 2010.08.12. 15:25:37

@Futó Lada: igen, ez alap, mikor lenyomtam a komment küldése gombot, rögtön beugrott, hogy ez fail gyanús :) de a vb-n tavaly jobb szélen nyomta, meg a vidiben is ott játszik

vidi-master 2010.08.12. 18:25:18

Király 6 - Szélesi 5, Juhász 5, Lipták 6, Vanczák 4 - Dzsudzsák 5, Vadócz 5, Elek 5, Huszti 4 - Gera 5 - Rudolf 4

Cserék: Komlósi 4, Tóth B. 4, Koman 5, Hajnal 4, Priskin 0

Tóth Balázst és Komlósit örökre el kell felejteni. Szabicsot reaktiválhatnánk.

Összességében több volt a pozitívum, mint a negatívum.

Micimedwe 2010.08.12. 19:12:21

Én mondjuk nem láttam egyik meccset sem, mert nem érdekel, ami biztos ciki, és valszeg a pokolra is fogok jutni miatta, de azt szeretném leszögezni, hogy Gera egy pöcs. Egervári dettó, de neki erről papirja is van.

dr. Wilbur Swain 2010.08.12. 19:25:42

Elek vajon ért-e labdába a meccsen? egyébként ha nem találjuk azt a "gólt", akkor Faszrajz Sanyibá hős lehetett volna egy null-nullal

VGL 2010.08.12. 20:09:13

@dr. Wilbur Swain: pl az 5. percben övé volt az első kaput eltaláló fejes.

Jöhet a kőzápor, de én úgy gondolom, hogy Leandrot is ki lehetne próbálni. Vanczáknál csak jobb lehet, és talán a támadásokat is tudná segíteni (igaz, ezt Laczkó is megoldja)

sirsteve 2010.08.13. 09:35:41

Király 6 - Szélesi 4, Juhász 5, Lipták 6, Vanczák 4 - Dzsudzsák 6, Vadócz 5, Elek 5, Huszti 4 - Gera 6 - Rudolf 4

Cserék: Komlósi 5, Tóth B. 4, Koman 6, Hajnal 0, Priskin 0

Mérgező Hulladék 2010.08.13. 12:36:16

@Micimedwe: "Egervári dettó, de neki erről papirja is van"
Óriási! A faszrajzos poén megunhatatlan, és ha ráadásul új formában is jön, az mindig nagy öröm számomra :D

Futó Lada 2010.08.16. 19:54:22

Egervári fia vezető lett Újpesten
Egervári Gábor látja el a technikai-vezető feladatait,a hírt ma jeletette be Kovács Zoltán sportigazgató.
süti beállítások módosítása