HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Focipótlékok 2. rész - Szamóca

2010.12.05. 08:53 nbcee

Jót mosolyogtam anno Hanta írásán, csak annyit tennék hozzá, hogy a mi sulink oly kulturált volt, hogy krétára nem is volt szükség, alapból fel voltak festve a tengópálya vonalai. Ugyanakkor szerintem érdemes még megemlíteni az Egyérintő egyik, önálló diszciplínává fejlődött változatát, a Szamócát. Fel is veszem a régi stafétabotot, s bemutatom a gyermek-, és kamaszkorom legnépszerűbb focipótlékát.

Szamóca (Szami)

-Négynél vadászat, ötnél picsa!
 
Elnézést kérek az érzékenyebb lelkű olvasóktól, de mi bizony elég gyakran a fenti, kissé trágár mondattal kezdtük a várva várt nagyszünetet. A játék szabályai annyira elváltak az ősforrásétól, hogy külön részletezném őket. Ami közös, az az egy darab kapu igénye, és az egyszeri labdaérintés. Utóbbit fel lehet oldani, ha valaki dekázgat, vagy ha a lába/feje után a kapufát érinti a labda. Ez annyira echte magyar játék, hogy nem a  is a győzelemre játszunk, hanem a másik megszivatására. Turáni átok...
 
Ugyanis, ha valaki beáll a kapuba, akkor elkezdjük számolni, hány gólt kapott. Az, hogy ki szerzi a találatot, az nem érdekes. Kapufát érintő gól kettőt ér, csakúgy mint a kapus érintésével szerzett találat, a sarkazás vagy a fejes, esetleg a kapus lába között becsorgó labda. Egyes verziókban a dekázgatás után követlenül ellőtt labdából szerzett gól értéke annyival növekszik, ahányat pattogtatta az illető a levegőben a disznóbőrt. (mindig van egy májerkodós köcsög haver, aki nyolcvanat dekázik, majd rálövi. Külön élvezet nézni, amikor a magát focicsászárnak tartó illető hercegfalvisan az égbe bombáz...)
 
Ha a szerencsétlen kapus bekapott góljainak a száma eléri az ötöt akkor jön a picsázás. Ez úgy történik, hogy a kapus megáll a gólvonalon, hátat... illetve feneket fordít a többieknek, és előrehajol, ezután pedig minden résztvevő megpróbálja a hetesről eltalálni őt, jellemzően a fenekét. (Ez egy különösen kegyetlen játék) De Sade márki stílusában fogalmazódott meg a következő kiegészítés: ha a labda érintette a kapust, az illető rúgó egy méterrel közelebbről próbálkozhat ismét. Sátáni énem ilyenkor a következőt csinálta: 7, 6, 5, 4 méterről harmatgyengén de pontosan odagurítottam az illető bokájához, majd 3 méterről... de ezt inkább le sem írom. Nem is értem, miért tiltották a pedagógusaink...
 
A picsázásnál az első lövés joga (egyfajta jus primea noctis) azt illeti, aki az utolsó gólt szerezte, a második lövő az utolsó előtti gólszerző, stb.
 
Előfordulhat, hogy az ötöst átugorjuk, pl. 4 gól után születik egy kapufás, ilyenkor a kapus egy időre megmenekül, és csak tíznél következik az inkvizíciós eljárás. A játék további variálhatóságát a ragacs léte avagy nem léte biztosította. Ennek lényege, hogy ha valaki mondjuk kapusként beszedett három gólt, de kikerül a fekete-fehér csíkos kapufák közül, akkor a legközelebbi lefokozásánál úgy folytatjuk, mint ha mi sem történt volna, azaz három minuszpont fityeg a neve mellett. Ragacs nélkül mindig mindenki tiszta lappal kezd. (extrém esetben a ragacs nem személyfüggő, ekkor az új kapus az elődje pontszámát veszi át)
 
Eddig bizony elég borzalmas a leírás. Az elég világos, hogy a kapusposzt itt egyfajta büntetést jelent. Lássuk, mikor lehet valakiből szenvedő alany:
 
-Ha kétszer ér egymás után a labdához (kivéve a korábban említett dekázást)
-Ha ő ér utoljára labdához, és az kimegy az alapvonalon (kivéve, ha a kapufát érintette a lövés)
-Ha az ellőtt labdáját egyből, biztos kézzel megfogja a kapus (ha közben lepattant a földre, az nem ér, de a földön gurított laszti érdekes módon igen!)
-Ha p*csázásnál az ő lövése megy mellé/fölé utoljára
-A játék legeslegelején az lesz a kapus, aki legutoljára megérinti  kezével a keresztlécet (általában az akiutojjáramegérintiafősőkapufátazakapus felkiáltás előzi meg a csoportos rohanást - "véletlenül" mindig a kapu mellett álló arc szokta így utasítani a többieket)
 
Szegény kapusnak két mentőövet dob a szabálykönyv. Az egyik, hogy a kapufa nulláz. Vagyis, ha a cimborák a kapufát találják el (és nem lesz belőle gól), akkor lemegy nullára a nyilvántartott góljainak a száma. A másik a vadászat. Utóbbinál a kapus, ha elérte a 4 büntetőpontot, gyorsan kihalássza maga mögül a lasztit, és azt a kezében tartva elkiáltja magát, hogy Állj!. A társak a kotorászás közben igyekeznek minél messzebb futni tőle. A kapus szavára meg kell állniuk, a hálóőr pedig három lépést jogosult a gólvonalról megtenni, aztán megpróbálja a labdával megdobni valamelyik játékostársát. Ha sikerül eltalálnia, az illető lesz a kapus, kivéve ha a célpont megfogja a dobást.
 
Hogy miért hívják a játékot pont szamócának, azt nem tudom, fél kamaszkorom ráment, de nem sikerült közelebb kerülnöm a megfejtéshez.
 
Összességében azért elmondható, hogy a Csáth Géza modorában született játék igen tanulságos volt, fejlesztette a kapus-skilleket, a lövéseink erősségét és pontosságát, a csapatjátékot, és még a semleges néző is jól szórakozott. Hátránya, hogy a kapusposzt említése a mai napig enyhe gyomorgörcsöt okoz néhány ismerősömnél, illetve hogy a játék belénknevelte: csak 100%-os ziccerben szabad lőni! - tehát túlzottan önzetlen egyéneknek (mert bizony ilyenek is szaladgálnak a futballpályákon) nem ajánlott, de Lázoknak én bizony felírnék napi fél óra szamócát. És persze kéjes vigyorral nézném, ahogy Malinauskas szomorúan visszaballag a gólvonalra, hátat fordít s előrehajol...

9 komment

Címkék: focipótlékok

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr432487691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2010.12.05. 11:31:09

Jaj, a "kedvencem" a "kultúrált"...:S Legalább valami helyesírás-ellenőrzőt állíts be, mert így még a legjobb írásaid is sokat veszítenek az értékükből.

.Nitro. 2010.12.05. 14:01:43

szerintem itt a szabályok sulinként mások voltak :D leszámítva a négynél vadászat, ötnél picsa dolgot :) nálunk pl az első ember nem lőhetett kapura, és emlékeim szerint kétszer érhetett labdába. kapufás gól kettőt ért, kötényes gól szintén. kapufa nullázott ugyanúgy, de nálunk nem maradtak meg a gombócok, aki egyszer kikerült a kapuból az utána nullával kezdett ha visszakerült. lövések tekintetében nem volt megkötés ha kapus megfogta úgy, hogy nem ejtette földre a labdát, akkor kikerült a kapuból. de nálunk is alapjáték volt. természetesen voltak olyanok akiket mindenki szívatni akart és neki passzolta a labdát, hogy hátha kihagyja és beállhat :D utána persze mindenki nagyon koncentrált és 1 percen belül eljutottunk a picsázásig :D

Stefan Derrick 2010.12.05. 15:08:18

@kristu: Artie-nak igaza van, de a videó király. A cikk is. Felénk nem volt ilyen játék.

mahoney 2010.12.05. 18:15:10

Mi ezt a játékot szamóca és lengyel néven is ismertük (bár lehet, hogy két különböző játék...). Mi nem szerettük a kapusokat, ezért a vadászat abból állt, hogy nem volt elég, ha a kapus megdobta a kinti játékosok egyikét, de a labdának ki is kellett mennie az alapvonalon :) (és mozgó célpontok voltak :D ). Néha olyan elvadult típusát játszottuk, hogy csak akkor volt kapuscsere, ha az alapvonalon ment ki a labda :) Ilyenkor a kapust szinte kirobbantani se lehetett :D
A mi pontozásunk: 1 gól: minden "normális", beleértve a kapufást is, 2 gól: sarokkal vagy fejjel, 3 gól: kötény, 5 gól: sarokkal vagy fejjel kötény. Mondjuk a grundon, ahol általában két tégla jelentette a kaput, nehéz is lett volna a kapufás gólt értelmezni :D Ilyenkor vita tárgya volt még a "kapu" magassága is.
Az elején pedig az állt a kapuba, aki kevesebbet tudott dekázni (egy próbálkozásból), vagy aki egy meghatározott pontról nem találta el a felső lécet (ha volt kapu).
A picsázás: mindenki egyszer próbálkozik öt (!!!) lépésről :D A következő kört az kezdi a kapuban, aki nem találja el a kapust (ha több volt vagy éppen egy sem, akkor egymás közt döntöttek - a hibázók ill. mindenki - a fenti módszerek egyikével).

nbcee 2010.12.06. 08:51:30

Ha jobban belegondolok, nálunk sem volt szabad az elsőnek rálőnie, de ő is csak egyszer érhetett bele. És igen, nálunk is voltak örökös célpontok, akik ellen mindig hamar összekovácsolódott az érdekszövetség, bármiféle megbeszélés vagy összenézés nélkül is.

Ugyanakkor minden tiszteletem mellett szeretnék valamit kinyilatkoztatni. Próbálok odafigyelni a helyesírásra, szerintem annyira nem is írok rémesen (mint pl. az index munkatársai), pár baki becsúszik, oszt' csókolom. De kissé elszomorít, amikor egy közel száz sort kitevő írásom csak annyi reakciót vált ki valakiből, hogy az nem 'ú', hanem 'u'. Avagy az egyik korábbi cikknél a kettőspont vs. kötőjel vita. Nem mentegetem magam, jogosak a kritikák, de örömmel töltene el, ha az illető ilyenkor írna valamit a tartalomról is (még csak dicsérnie sem kell).

KisPisti 2010.12.07. 01:08:32

háromnegyed keménységű kosárlabdával játszották egyesek a gimiben...

dattila 2010.12.07. 10:56:12

nálunkfele (Csíkszereda) ezt a játékot FELADÓZÁSNAK hívtuk (a szabályok hasonlóak csak nem volt ötnél picsa. A kapust mi kiszállítottuk ötnél és aki az utolsó gól lőtte az állt be a kapuba, -1 góllal. A végén maradt kettő és azok 7-es párbajban eldöntötték, hogy ki a legjobb). Az előbbi posztból a tengót is játszottuk, viszont az egyérintősre nem emélékszem. Játszottuk még a lábteniszt és a túrózást...

danesdzsu2 2010.12.23. 13:53:07

Nálunk egy borzasztó speciális változat ment, 2 fős csapatokkal (de egyszerre 3-4-5 csapat is a pályán volt), a csapatok Forma1-es istállókról elnevezve, teniszlabdával. Na, ehhez kellett látni a pályán, jó, ha összeszokott csapatok voltak, meg a teniszlabdához nem ártott némi ügyesség is:)
süti beállítások módosítása