HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Lisztes, és ami mögötte van

2008.01.14. 08:07 zombi tibi

Megsérülni mindig fatális, s bár a keresztszalag kifejezetten kényes herkentyű, azért manapság már nem kecsegtet karrierfinissel. Általában elég hét-nyolc hónap a fölépüléshez, de még Ronaldo térdkálváriája is szerencsés véget ért úgy két és fél év után. Más a helyzet Lisztes Krisztiánnal, aki nemhogy világbajnok nem lett, egyelőre még a pályára sem tudott visszatérni.

Lisztes az elmúlt dekád legnagyobb ígéretei közül való, a ’95-ös Fradi egyik BL-letéteményese, az atlantai olimpikonok kulcsfigurája, 49-szeres felnőtt válogatott. 2003-ban a svédeknek lőtt góljáról máig áhítattal értekeznek savanyú kocsmák nikotinos törzsvendégei.
 

 
1997-től a Bundesligában rendel: előbb a Stuttgart, majd a Werder játékosa. Brémában 2003 őszére abszolút alapemberré válik, ám 2004 áprilisában rádől a balsors. A Bochum ellen bal térdében elszakad a keresztszalag, így Krisztián csak mankóval a hóna alatt láthatja, ahogy társai magasba lendítik a bajnoki salátástálat. Ekkor már hetek óta téma közelgő klubcseréje, sérüléséig a Betis iszonyatosan akarja. Végül persze nem viszi.
A brémaiak bajnoki cím miatti bódulatukban, és nem kevés szociális érzésről tanúságot téve szerződést hosszabbítanak a távozásán akkor már nem gondolkodó, roncstérdű magyarral. Sajnos azonban a türelmes empátiát fölváltja az imperialista kizsákmányolás, és Lisztest idő előtt túlterhelik, majd jól elfelejtetik. Újabb műtétek következnek, valamint Telek Manci-szerű európai körutazás, mely során még az a halott ötlet is megfogan, hogy kvázi-ősfradistaként az Újpest vagy a Vasas focistája lesz. Végül a Mönchengladbachnál köt ki, de a térde ott is jobban dagad, mint a bankszámlája. Emlékszünk a tragikomikus momentumra, mikor Krisztián Dárdai Palihoz költözik a berlini kezelés idejére, és, hogy ne érezze magát kellemetlenül, házkörüli munkákkal, fűnyírással szolgálja meg barátja szívességét… Az újságírókat, akik félévente fölkeresik, egyre görcsösebb igyekezettel tukmálja reménybeli comeback-jével. Tegyük hozzá, tényleg példás akarattal tűri kiújuló problémáit. 2007-ben fantáziát lát benne a Hajduk Split, de meccset a horvátoknál sem játszik.
Aztán hazatér. A csődrémmel birkózó FTC-nél kezd edzeni, és megint nagyon hisz: itt hozná egyenesbe közel négy éve megmacskásodott pályafutását. Valami azonban egyszer csak eltörik a klub és futballista fölmelegedő kapcsolatában. Lisztes beszámolóját olvasva („Pontosan tudom, milyen helyzetben van a klub, de azt is, milyenbe kerülhet már heteken, hónapokon belül.”) kiderül, hogy ferencvárosi népszokás szerint a suskán megy a csihi-puhi; hősünk már az edzéssel is leállt, a gyúrót sem terheli.
A Fradi nagy valószínűséggel megmenekül a kénköves pokoltól, sőt Kánaán fenyegeti: ismét nagyobb mennyiségű „zsír” csaphatja agyon a klub pénztárosát. S mint az idehaza lenni szokott, az ingyen pénznek már pusztán az esélye is úgy oldja föl a bajban még erős kapcsokat, mint királyvíz a rozsdás stoplit. Őszintén szólva leszarjuk, hogy Lisztes kér-e sokat, vagy a zrt. ajánlgat-e keveset (a magyar foci rögvalóságában már maga a polémia is szánalmas), inkább a meghasonlottság állapotában kínlódó Franzstadt-szurkerek helyzetén szomorkodunk, akik ennyi gyötrelemmel átvérzett szezon után újra csak méltatlan válaszút elé kényszerülnek.
Kettétörő zöld szívük most vajon melyik Krisztiánért dobogjon?

Álljanak-e a Szent Szenvedélyük képviseletét ellátó igazgatósági elnök mellé?
Vagy inkább támogassák tripla mellszélességgel a csapat Utolsó Valódi Ikonját, a sikerei idején is szerény, mára azonban zsákbamacskává törzsfejlődő játékost?

Az érintetteknek szánt szerény javaslatunk ehhez mérten, és Merániai János után szabadon: Lisztest_leigazolni_nem_kell_félnetek_jó_lesz.

7 komment

Címkék: fradi lisztes

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr36295169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosseb 2008.01.14. 09:53:46

... a sérülése előtt nagyon jó formában volt. kár érte!

csupi 2008.01.14. 10:02:43

:-((((
Ez jut így hirtelen eszembe. És teljesen egyetértek a cikkíróval, sajnálom Krisztiánt és sajnálom magunkat. De miért van az, h nálunk 20 éve mindig csak olyan tehetségek vannak, akik csak MAJDNEM sokra vitték.

Lipcsei: a Portóban lőtte a gólokat, aztán süllyesztő, Ausztria, Fradi...
Szabics: MU oktatás, aztán német századosztály...
Gera: übertalent, angol berobbanás, de nála az egész csapat visszaesett, nem csak ő. De legalább még nem focizta haza magát...
Babos, Fehér holland nagycsapatoknál lett majdnem sztár, hogy aztán gyorsan le is focizzák magukat a szintérről...
Volt még egy Torma nevűnk is, aki majdnem holland gólkirály volt, aztán előjött a magyartérd...
És persze sokan, akik eddig se jutottak: Dragóner, a német bajnok - pff - Hrutka és GerincLajos, Kenő, Kabát (él még egyáltalán?), Bárányos, vagy mondjuk Béla, aki meg se próbálta... És még ki tudja meddig lehetne folytatni.

Miért?? :-(

Vhol a nevelésnél lehet vmi elbaszva. Mentálisan is, ez tény. De pl a sérülékenység. Vmelyik edzőm egyszer fejtegette nekem, h szerinte ott basszuk el, h széthajtjuk fizikálisan a korosztályos csapatokat, akik így hozzák az eredményeket, de nem is tanulnak meg eléggé technikásan focizni, és szét is cseszik az izületeiket. Lehet benne vmi...

dr. Wilbur Swain 2008.01.14. 10:28:52

ez a "magyartérd" sajnos elég találó kifejezés :(

rizla 2008.01.14. 19:47:51

csupi: gera is sérülés miatt esett vissza... gyakorlatilag egy teljes szezont kihagyott, és mire visszatért, a WBA már menthetetlenül kiesőjelölt volt.

magicbeni · http://www.lightkor.fw.hu 2008.01.15. 08:37:13

az a stuttgart kicsit korán jött neki sztem - meg egy ilyen finom zseninek nem a német darálóba kell szerződni

csupi 2008.01.15. 10:36:49

Rizla, igazad van. És Gerzson sajnos azóta se nagyon tud végigjátszani egy teljes szezont.

Lisztesnek meg valóban jobb lett volna szerintem pl a Serie A (legalábbis anno emellett agitáltam), csak akkoriban nem dívott az az irány... Managerek jönnek, mennek, és nem mindegy, h melyik seggből húzták ki őket.

johnny drama 2008.01.15. 11:05:12

Torma Belgiumban lett majdnem gólkirály, aztán Hollandiában ment szét a térde. De itthon a Reacban jól el van, pedig még mindig csak 31 éves. Ő nagy játékos lehetett volna.
süti beállítások módosítása