HTML

Címkék

abszurd (12) ahülye (48) átigazolás (26) beharangozó (272) bohócliga (358) championship (12) debrecen (33) détáridöme (14) diósgyőr (16) dzsudzsák (28) eb (37) egervári (22) fc fehérvár (15) feltámadás (57) fradi (54) gera (21) győr (17) haladás (13) hemi bácsi (11) hercegfalvi (10) hét magyarja (22) hónap magyarja (10) honvéd (49) hülyebíró (12) huszti (14) jhn (32) kaposvár (11) keleti csoport (19) kisteleki (12) koman (10) kommentverseny (44) kupaellenfél (20) kupatipp (15) loki (13) magyar (141) mezey (11) mlsz (38) mtk (19) nb2 (87) németh krisztián (16) nemzetisport (13) nyugaticsoport (59) önérzetes (33) összefoglaló (110) reac (12) sör (11) statisztika (14) szavazás (11) szurker (32) tippjáték (229) tippmix peti (11) torghelle (15) tőzsér (12) u20 (15) utánpótlás (15) ute (19) válogatott (168) várhidi (15) vasas (21) vendégszerző (21) videó (87) videoton (15) visszatekintő (10) Címkefelhő

Friss topikok

  • Stefan Derrick: Nagyrészt egyetértek a fentiekkel. Szerintem akkor lett volna időszerű ennek a bevezetése, ha max.... (2022.03.11. 15:03) VBK
  • kétballáb: Imádtam a tippjátékot, néha még most is olvasgatom a régi bejegyzéseket. Szép volt, jó volt, szíve... (2021.11.20. 13:34) Sarokba állítva
  • LaFire: Csatlakozom Brute-hoz :) (2020.11.11. 22:35) Nemzetközi edzőmeccs ( BL főtábla 1. forduló)

Licenc

Creative Commons Licenc

Egyiptom minket vár

2009.09.18. 08:00 Black Lotus

Világbajnokságra készül a magyar labdarúgó-válogatott. Nem, nem ment el teljesen az eszünk és az MLSZ-be sem adtunk be sajtószóvivői pozícióra önéletrajzot, csak annyi pontosításra szorul a dolog, hogy ezúttal nem a felnőttcsapatról, hanem U20-as legényeinkről szól a nóta. Bő egy héttel az Egyiptomban sorra kerülő, FIFA-rendezésű, de a hivatalos naptárban nem szereplő (emiatt már kihőbörögtük magunkatseregszemle előtt indokoltnak tartjuk az előzmények rövid felelevenítését, a helyszínről és a csoportellenfelekről néhány szó ejtését. 

Az időtartamát tekintve lassan Homérosz műveihez közelítő sikertörténetről tavaly értekeztünk először, mikor az akkor még U19-es társaság a portugálok ellen vívott győzedelmes székesfehérvári ütközet eredményeként foglalta el helyét az U19-es Eb fedőnéven illetett valhallában. A csoportkörben a bolgárok és a spanyolok büszke vára nyögte Sisa (nem feltétlenül bús) hadát, így az utolsó forduló előtt már meg is lehetett kezdeni a 2009 őszi egyiptomi szállásajánlatok tanulmányozását. Az elődöntőben a meccs egyetlen gólját a digók találták, így a bronzos medáliát hozták haza fiaink a csehországi portyázásból. 
 
A csapat szereplése alapján hirtelen sürgetővé vált egy komplett edzői team felállítása, amelynek hatására az önállósághoz szokott Sisa mester preferencia-rendszere gyorsított ütemben eltolódott a klubfutball irányába. Az eltelt egy év alatt kiderült továbbá, hogy a van Buuren-tulipán nem tartozik a nemesített fajták közé, így a globális szpartakiádra már Egervári „Tintoretto” Sándor iránymutatásával utazik a társaság. A mellékelt sztárfotót a FIFA oldalán találtuk, ahol kinevezése alkalmából interjút is közölnek az új góréval. A nyilatkozatban az organikus ábrázolás nagymestere nem hagy kétséget afelől, hogy igazából fogalma sincs az ellenfelek játékáról, továbbá jelzi, hogy a negyed- vagy az elődöntő elérését tartaná sikernek (annak ellenére, hogy mindenkori csapatainak alapembere, a beckenbaueri játékintelligenciával rendelkező Molnár Zoli életkori sajátosságokból kifolyólag ezúttal nem lesz bevethető).
 
A dicsérendő optimizmus több dologból is fakadhat, ám a korábbi tornákon elővezetett magyar produkció nehezen sorolható ezek közé. Az eddigi 16 torna közül négyen tettük tiszteletünket, de mindannyiszor elhasaltunk már a csoportkörben. Utolsó, 1997-es fellépésünk sikerült a legkevésbé, a Füzi Ákostól Zováth Janin át Kabát Petiig és Csordás Csabiig tartó futballikonok puszta látványa ugyanis sem az argentinokat, sem az ausztrálokat, sem pedig a kanadaiakat (!) nem tartotta vissza attól, hogy elnadrágoljanak bennünket.   
 
A mostani happeningen ennél jobb eredményre (alig titkoltan: minimálisan a csoportkörből való továbbjutásra) fáj a fogunk. Az optimizmust erősítheti, hogy a négyesben sem európai, sem dél-amerikai ellenfelet nem kaptunk. (A 24 induló 6, egyenként 4 csapatos csoportban kezdi a körtáncot, ahonnan a csoportok első két helyezettjei és a négy legjobb harmadik megy tovább az egyenes kieséses szakaszba.) Nézzük, kik is szerepelnek a számunkra igazán fontos F csoportban (ellenfelek időrendi sorrendben).
 
Honduras: Az ország, amelyről az egyszeri bohócliga-fanaticnak Luis Ramos, a nemzetközi labdarúgás szerelmeseinek pedig David Suazo jut az eszébe. Hozzánk hasonlóan egyrészt ötödik bálozók, másrészt eddig még nem ünnepelhettek csoportkörböl való továbbjutást. Legfájóbb emlékük a 2005-ös torna, ahol a három csoportmeccsen összesen 15 gólt kaptak, 0 rúgott ellenében. (Statisztikus vénával megáldott olvasók részére érdekesség, hogy a három ellenfél közül Honduras az egyetlen, akivel már bajuszt akasztottunk U20-as seregszemlén. Az 1977-ben, a tunéziai nyárban megvívott ütközetet 2-0 arányban sikerült elkaszinózni Közép-Amerika gyöngyszemeivel szemben. Tekintettel arra, hogy ez volt az utolsó csoportmérkőzés, az előző 2 forduló 1 győzelmével és 1 vereségével kiegészülve fenti botlás a hazafelé szóló repülőjegy kiváltására bizonyult elegendőnek.)

A részvételt a CONCACAF-zóna utánpótlás-tornáján brusztolta ki a társaság, az El Salvador és az USA elleni döntetlenek után Jamaica 4-0 arányú leigázásának köszönhették az elődöntőt és az ezzel járó egyiptomi túrát. A semifinalt egyébként büntetőpárbajban bukták Costa Rica ellen, a bronzmeccsen viszont Trinidad és Tobago ellenében, 2-1-es győzelemmel biztosították maguknak a medáliát.A csapat legnagyobb adujának Roger Rojast tartják. A 8 U20-as fellépésén 11 gólt elérő fiatalúr 2009 augusztusa óta a Wigan Athletic állományába tartozik, bár klubja két évre kölcsönadta nevelő egyesületének, a 22-szeres hondurasi bajnok Club Deportivo Olimpiának.  Interjú a lokálmatadorral, spanyol szakosok részére.

Dél-Afrika: A vuvuzela-függőségben szenvedő ország ifjú aranylábúi 1997 után másodszor csomagolhatják a hamuba sült pogácsát. Az első bevetést egyetlen szerzett pont mellett a csoportkörben való elvérzéssel abszolválta az alakulat, amelynek mostani kijutását többen meglepetésnek tartják, a kontinenstornán ugyanis az előzetesen esélyesnek tartott Elefántcsontpartot és Nigériát is leverték, ami elégnek is bizonyult az elődöntőbe jutáshoz. Utána már nem volt részük sikerélményben (az elődöntőben Ghánától, a bronzmeccsen pedig Nigériától kaptak ki), de az egyiptomi repülőjegyet negyedik helyezettként is megkapták. Legjobbjuknak a csapatkapitányt, az otthon, a Moroka Shallowsban játszó, dallamos nevű Ramahlwe Mphahlele-t tartják, de jó híreket hallani a szintén szülőhazájában, a Supersport Unitedben nyomuló, a Tottenham által kerülgetett Masibusane Zongóról és a támadósor ékkövéről, a Feyenoord kötelékébe tartozó, de idén a másodosztályú városi rivális Excelsiornak kölcsönadott Kermit Erasmusról. Nem igazán high quality videó a kontinenstornáról, a Nigéria elleni csoportmeccsükről.

  
Egyesült Arab Emírségek: Dubai térségében két luxusszálló és mesterséges sziget felinstallálása közben focizni is szoktak és ebből néha egész jó dolgok sülnek ki. U20-on speciel harmadszor indulnak és az eddigi két alkalommal át is hámozták magukat a csoportkörön. Ez főleg az 1997-es happening alkalmával ment eseményszámba, amikor két darab 5-0-s zakó után a harmadik meccsen 2-0-s győzelmet aratva, 3 ponttal és 2-10-es gólaránnyal masíroztak be a nyolcaddöntőbe, ahol Ghána 3-0-lal eltakarította őket. Ezt a teljesítményt 2003-ban, hazai pályán próbálták felülmúlni, sikerrel: a csoportból 4 ponttal meneteltek tovább, majd a 16 között kiverték Ausztráliát és csak a negyeddöntőben kaptak ki egy góllal Kolumbiától. 
A tavalyi, ázsiai kontinensviadalon a térség nagyágyúit, Irakot és Dél-Koreát elsöpörve mentek tovább a csoportkörből és nem is elégedtek meg ennyivel: az elődöntőben Ausztráliát 3-0-val, a döntőben Üzbegisztánt 2-1 arányban intézték el, történetük első U19-es Ázsia-bajnoki címét megszerezve. A gárda nagyágyúja Ahmed Kalil, aki a tavaly rendezvény gólkirálya és legjobb játékosa is lett, és akinek játékát az 1001 éjszaka birodalmában előszeretettel hasonlítják Samuel Eto'o-éhoz. Az al-Ahli játékosa mellett Ahmad Ali és Tejab Avanah érdemelheti ki a nagyközönség figyelmét.
 
A csoportban megrendezésre kerülő hat találkozóból ötnek (köztük a mieink mindhárom derbijének) Alexandria ad otthont (a zárófordulóban a Dél-Afrika-Honduras párbaj résztvevői Port Szaidban rázhatják a rongyot).  A Földközi-tenger gyöngyszemeként is ismert várost Nagy Sándor alapította Kr.e. 332-ben és (nem kevés előrelátásról és szerénységről tanúbizonyságot téve) saját magáról nevezte el. A város alapítása után élte fénykorát, évszázadokon át tudományos és kereskedelmi csomópontnak is számított. A világ hét ókori csodája közé beválasztott világítótornyának fényes karrierjére a XIV. században jókora földrengés tett pontot. Az ókori maradványok tömkelegével rendelkező metropolisz ma a második legnépesebb települése Egyiptomnak, bő 3,5 millió lakosával. A város arénája, az Alexandria Stadion (képünkön) ebben a környezetben egyelőre még nem számít műemléknek, holott 1929-es építésével Egyiptom és egyben Afrika legrégebbi futballszentélye a 20.000 férőhelyes létesítmény. Videó is van a városról, ahol a tenger andalító muzsika mellett járja násztáncát a betonrengeteggel.
 

 

8 komment

Címkék: beharangozó u20

A bejegyzés trackback címe:

https://labdabiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr821389452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JESTER 2009.09.18. 09:47:49

Szokás szerint igényes poszt.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.18. 13:56:45

Jól láttam, hogy a 77-ben Hondurastól kikapó csapatban játszott Toma Árpád? Nem ő lett később Garami mester pécsi házikedvence?

Pumpui 2009.09.18. 14:58:58

@végh hanta: Nekem is az ő nevén akadt meg a szemem, csak ő lehet! :-)

housemd 2009.09.18. 16:13:59

@végh hanta: Igen, Toma Árpi évekig nagyon stabil alapja volt Kacsa Bácsi pécsi csapatának. és az NBI-ben elműködött szépen, a PMSC akkor élte első fénykorát (mert Márton Gabiék egy másik generáció). Toma úgy járt, ahogy utána még számtalan bohócligás kollégája, amikor a szöv. kappá avanszáló Garami berakta a válogatottba, ott könnyűnek találtatott.

Stefan Derrick 2009.09.18. 16:32:48

Most nézem én is ezt a 77-es csapatot, a Bodnár is a Pécsben nyomta Garami alatt, még 1-2szer úgy rémlik, mintha felnőtt válogatott is lett volna - nyilván nem kérdés, ki volt akkor a szöv.kap. -, de ott van Farkas Tibor, Híres Gabi, Szebegyinszki, Kékesi Rezső, Varga István, Szántó Gábor, Péter Zoltán, Kerekes, ők mind stabil bohócligások lettek a 80-as évek folyamán Vasas, MTK (némelyik mind2), Fradi, Újpest, Zete, Békéscsaba, Péter még Bécsbe is eljutott, a Viennában játszott, ha nem csal az emlékezetem. Farkas, Híres, Bodnár, Kékesi, Péter még nagyválogatottak is voltak anno.

Stefan Derrick 2009.09.18. 16:33:26

Tomát csak azért nem soroltam fel, mert housemd kolléga már megtette.

housemd 2009.09.18. 18:09:55

@Stefan Derrick: Igen, Bodnár is talán egy évtizedig Pécsett volt kapus, és amolyan életműdíjként lett egyszeres válogatott. Egyébként tudtommal még most is, 50 felett nyomatja Felsőszentmártonban

christvhu 2009.09.23. 16:47:59

Jó kis poszt, remélem azért ebből a nem túl acélos csoportból tovább tud jutni szépreményű csapatunk, mindenesetre:
Ria,ria Hungária!
süti beállítások módosítása